Acasa | Smart Story | 100 de ani de la nasterea cantaretei Maria Tanase

VIDEO ARHIVA

100 de ani de la nasterea cantaretei Maria Tanase

 SHARE  

Adaugat in 25 septembrie 2013

100 de ani de la nasterea cantaretei Maria Tanase

Maria Tanase. Foto: Agerpres

Supranumita "regina cantecului romanesc" sau "Edit Piaf a Romaniei", Maria Tanse s-a nascut in 1913, in vechea mahala a Caramidarilor din Bucuresti.

Pe 25 septembrie, in semn de omagiu pentru implinirea a 100 de ani de la nasterea artistei, Google isi schimba, pentru o zi, sigla cu una ce o infatiseaza pe Maria Tanase cantand.

.

Tatal era foarte mandru de fata lui cu parul balai si ochii verzi. Documentele amintesc ca Maria Tanase trezea la viata mahalua cand se punea pe cantat, relateaza Adevarul.

Potrivit Agerpres, Maria Tanase a urmat timp de un semestru cursurile Liceului "Spiru Haret", apoi pe cele ale Liceului de fete "Ion Heliade Radulescu". A debutat la Teatrul de revista "Carabus" (1934).

In 1934, a imprimat "Mansarda", o romanta de Nello Manzatti, la casa de discuri "Lifa Record", aceasta fiind prima imprimare a artistei. Doi ani mai tarziu, a mai imprimat alte doua cantece populare intitulate "Cine iubeste si lasa" si "M-am jurat de mii de ori", sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brailoiu si Harry Brauner.

A debutat la postul de Radio Bucuresti, la 20 februarie 1938, unde a fost acompaniata de taraful Ion Matache din Arges, si a sustinut, in direct, un program de cantece romanesti la emisiunea "Ora satului": "M-am jurat de mii de ori", "Sapte saptamani din post", "Ce-i mai dulce ca alvita", "Cine iubeste si lasa", "Geaba ma mai duc acasa", "Marie si Marioara", "Tiganeasca", "Cand o fi la moartea mea".

De asemenea, si-a facut debutul si la Teatrul Alhambra (septembrie 1938). In noiembrie 1938, a incheiat un contract cu restaurantul "Dory-Parc", devenit, apoi, "Neptun", cantand si pe estradele restaurantelor "Luxandra" si "Parcul Luther".

A sustinut concerte de muzica romaneasca in folosul Crucii Rosii. A fost desemnata sa reprezinte cantecul popular romanesc la Expozitia universala de la New York (mai 1939).

In anul 1940, Garda de Fier distruge toate discurile Mariei Tanase, scrie Historia. Miscarea si-a motivat atacul prin faptul ca artista ar fi distorsionat folclorul romanesc autentic. Adevarul este ca in cercul de prieteni ai cantaretei se aflau si unii evrei sau democrati, printre care folcloristul Harry Brauner si prozatorul Gheorghe Dinu (cunoscut sub pseudonimul Stephan Roll), oameni care deranjau Garda.

A facut turnee in Italia, la Roma si Milano, apoi in martie 1941, in Turcia, unde a cantat la teatrul de revista "Melody Revue" de la Istanbul.

A avut roluri pe scena Teatrului National, in "Cadavrul viu" de Lev Nikolaevici Tolstoi (1945) si "Horia" de Mihail Davidoglu (1956), si a cantat in filmele "Se aprind facliile" (1939, film care nu mai exista), "Romania" (1947), "Ciulinii Baraganului" (1958) si in scurt-metrajul "Amintiri din Bucuresti" (filmat in 1958). De asemenea, a cantat in opereta "Mascota" de Edmond Audran (1944) si a avut rolul principal in comedia muzicala "Sfinxul de la Hollywood" de Ralph Benatzky (1946).

De asemenea, a interpretat o serie de cantece romanesti de mare popularitate la inaugurarea noii fundatii a Societatii Romane de Radiodifuziune din 28 octombrie 1946.

In 1952 a fost solicitata sa profeseze la Scoala medie de muzica nr. 1 din Bucuresti, in cadrul unei catedre de cant popular nou creata, unde le-a avut eleve pe Victoria Darvai, Ileana Constantinescu, Natalia Serbanescu.

In 1953 lanseaza cantecele "Dragi mi-s cantecele mele" (aranjament revuistic de Henry Malineanu) si "Aseara vantul batea" (cantec popular din Ardeal) cu prilejul celui de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului si Studentilor, desfasurat la Bucurestii.

Incepand cu 1954 a imprimat la Radio si la casa de discuri Electrecord (in 1958), patru cantece populare romanesti traduse si adaptate in franceza de Nicole Sachelarie, cumnata artistei, "Doina de Dolj", "La malediction d'amour" ("Cine iubeste si lasa"), "Danse montagnarde" ("Uhai, bade"), "Tiens, tiens, tiens et na" ("Iac-asa").

Acestea au fost editate pe un disc mic Electrecord (EPC 138), iar apoi au fost incluse, impreuna cu alte cantece ale artistei in limba romana, pe un disc editat in colaborare cu casa franceza "Le Chant du Monde", disc distins in 1965 cu "Grand prix du disque" decernat de Academia "Charles Cros" din Paris.

In 1955 a fost laureata a Premiului de Stat pe 1954, distinctie acordata pentru interpretarea cantecelor populare si decorata cu Ordinul Muncii. In 1958 a primit titlul de "Artista emerita".

A intreprins un nou turneu, in Bulgaria (1959), pentru o luna de zile.

In 1963 i-a aparut o culegere de melodii populare sub titlul: "Cantecele mele". A fost prezentatoare, in cadrul turneului pe care l-a facut impreuna cu orchestra "Taraful Gorjului", dar in acelasi timp si interpreta, cantand piese din repertoriul ei si pe texte proprii.

A fost insa nevoita sa-si intrerupa turneul din cauza bolii (cancer pulmonar), medicii sfatuind-o sa se interneze la Spitalul oncologic bucurestean. Si-a pregatit testamentul, odata cu care lasa posteritatii, sub titlul "Femeia daca", versuri imortalizate in pagina-manuscris. A murit la 22 iunie 1963.

Ca un omagiu adus artistei, in 1969 se instituie, la Craiova, Festivalul-Concurs National al Interpretilor Cantecului Popular Romanesc "Maria Tanase", ce se desfasoara o data la doi ani.

De-a lungul carierei sale, Mariei Tanase i s-au atribuit calificative precum "Privighetoarea", "Ciocarlia", "Luceafarul", "Ambasadoarea cantecului nostru popular", "Regina cantecului romanesc", "Steaua", "Printesa liricii sentimentale si a cantecului romanesc" sau "Maria cantecelor", "Pasare maiastra".

Din repertoriul alcatuit din aproapee 400 de cantece din toate regiunile tarii, mai amintim: "Agurida", "Am ibovnic la Mizil", "Am iubit si-am sa iubesc", "Aseara ti-am luat basma", "Aseara vantul batea", "As ofta sa-mi iasa focul", "Asta noapte te-am visat", "Bade, din dragostea noastra", "Batranete, haine grele", "Bun ii vinul ghiurghiuliu", "Butelcuta mea", "Lume, lume" s.a.Autor: I.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
maria tanasegoogledoodle100 de aninasterecomemoraremuzica populara CITESTE MAI MULTE DESPRE

10801 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.