Acasa | Articolul tau | Frumusețea face parte din puterea femeii
Frumusețea face parte din puterea femeii. Foto: Photoxpress
Până la urmă, disputa frumuseții interioare rămâne un discurs marginal care nu afectează ideea centrală a frumuseții fizice. Aceasta este cea care, indiscutabil, produce avantajul aprecierii, care atrage, seduce, scuză alte defecte. Frumusețea face parte din puterea femeii, este intrinsec legată de feminitatea ei.
Cu toate astea, frumusețea fizică nu e o armă frivolă care reduce sonoritatea frumuseții de caracter; cred că e mai echilibrat să recunoaștem și valențele pozitive ale unui fizic frumos.
Dar pentru a înțelege utilitatea frumuseții fizice, trebuie mai întâi să discernem. Trebuie să avem în vedere unde greșesc standardele impuse de cultura pop și de industria care alimentează la viteză maximă imaginea unei femei ultraîngrijite.
Așadar, în perimetrul bunului simț, fără a avea pretenția de a descrie semnificații profunde, expun gândurile mele pe acest subiect: cred că felul în care arată un om spune multe despre el – mesajul referitor la potența lui financiară, la locul său de muncă, nu are relevanță. Dar contează ce corpul tău spune despre obiceiurile tale, iar îmbrăcămintea ta despre decență și un oarecare gust în alegerea vestimentației.
Atât.
Frumusețea presupune un control și o grijă normală asupra corpului tău care nu trebuie să reprezinte un chin, ci un exercițiu de educație, o formă de politețe necesară față de tine însăți.
Silueta primează. Vestimentația poate prea puțin retușa lipsa formelor armonioase care, desigur, nu trebuie trasate după extrema volumelor drastice impuse de modă. Prin urmare e important ca corpul tău să atingă cea mai bună formă pe care osatura și statura i-o permite.
Nimeni nu este exclus de la efort, chiar și cele norocoase, înzestrate cu un metabolism rapid și statură atletică, pot îmbunătăți felul în care arată. În ceea ce le privește pe femeile situate la celălalt pol, cele cu probleme de greutate, cu malformații, cu alopecie, cu hirsutism, cu acnee, cu orice problemă de care femeile simbol se detașează net, acestea trebuie să treacă adevăratul test psihologic. Și realitatea e că aceste femei sunt majoritare. Procentul covârșitor îl reprezintă femeile care au defecte de remediat.
Numărându-mă printre aceste femei, redau ceea ce am putut extrage din experiența mea. După ce am depășit perioada de intimidare în care m-am confruntat cu numeroase complexe ce m-au făcut să mă simt nesigură pe mine, am ajuns la punctul în care am hotărât să îmi recâștig respectul de sine.
Mi-am spus că trebuie să fac un efort pentru a nu mai arăta într-un fel care era descurajant pentru mine. Iar drumul parcurs a avut puterea vindecătoare a unui pelerinaj care te pregătește pentru maturizarea spirituala.
Se spune că frumusețea este o stare de spirit. Cred că e unul dintre clișeele care încă îmi place să le aud pentru că și-a păstrat drăgălășenia și adevărul. Încă transmite ceva ce lumea nu înțelege și refuză să gândească. Frumusețea se grefează pe seninătate, pe liniște. Când forul tău interior este organizat, îți permiți să reflecți aceeași armonie și în exterior. Prin urmare, fondul psihologic sănătos trebuie să fie capabil să înfrunte o paletă largă de emoții negative fără să recurgă la subterfugii care calmează pe moment dar nu înfruntă problema.
Referindu-mă la un fond psihologic sănătos, denumesc acea persoană care și-a găsit echilibrul și care chiar dacă s-a debalansat, știe cum să revină la linia mediană. Cred că a fi stăpână pe tine, a ști când să te oprești dintr-o emoție negativă, a acționa cât mai rapid să o dizolvi, a nu te lăsa influențată de păreri netemeinice dar fără a fi rigidă, acestea și mult, mult optimism și buna-dispoziție, te transformă ireversibil într-o frumusețe autentică.
Prin urmare, dacă știm cum să ne tratăm problemele emoționale, suntem destul de ferite de obiceiuri comportamentale dăunătoare care funcționează ca paliative.
Mâncatul compulsiv, spre exemplu, este o breșă de control în obiceiurile zilnice. Poți să te tratezi cu dulciuri în exces când ești supărată, poți să deprinzi dependența din familie - ca o regulă de a servi întotdeauna desert după masă, sau de a mânca trei feluri, sau pur și simplu îți place să te așezi în fața televizorului și să ronțăi fast food.
Poți să mănânci compulsiv și pentru a te refugia. Fie că ai pe biroul de la serviciu o pungă cu covrigi din care te aprovizionezi constant și sigur cât timp lucrezi, fie nereușind să iei masa la ora corespunzătoare, înghesui o masă și o gustare într-o cină târzie. În oricare situație de mai sus, premisa e că nu se poate fără mâncare.
Mâncarea alină, fără mâncare nu ai energie, te recompensezi cu câte o delicatesă culinară, te aduni cu familia și vă bucurați de uniunea voastră în jurul mesei. Dacă problema este pusă atât de elocvent, mie mi se pare evidentă greșita înțelegere a consumului de hrană.
Se mănâncă nu pentru că organismul are nevoie de aportul de hrană, ci pentru ca hrana estompeze alte senzații de discomfort emoțional. Cred, ca urmare a propriei experiențe, că redresarea este posibilă și nu e nevoie de ajutor extern. Primul ajutor vine din interior iar determinarea stabilește ritmul cu care persoana va schimba ceva în tabieturile sale.
Momentul meu de trezire a fost atunci când după câteva ture de abundență, am sesizat cât de rău mă simt, că experimentez o stare de sațietate care nu era normală și mă lipsea de energie. Mi-a luat aproape un an să controlez ceea ce am înțeles, anume că dacă îmi ascult corpul, mă pot opri la timp, fără a consuma mai mult decât o porție moderată.
Excesul de mâncare nu schimbă starea de spirit după o zi obositoare la muncă și nici nu te face să treci mai ușor peste emoțiile negative. Dacă privești cu sinceritate la satisfacția pe care o obții dintr-o ciocolată, îți dai seama că toată magia se petrece în zona papilelor gustative.
Dar pe de altă parte, adevărul este că o ciocolată nu cere prea multe de la tine. Te scutește de efortul de a te aranja și de a ieși din casă la o plimbare. În plus și dacă ai vrea să ieși, ideea e să socializezi, și poate nici un cunoscut nu e disponibil să își dea întâlnire cu tine. Și din tot complotul de evenimente nefericite – munca în exces, lipsa de energie, prietenii care nu dau curs invitațiilor spontane, rezultă o ultimă opțiune de confort și dragoste care se termină la fundul unei pungi de cipsuri, la ultima bucată de pizza.
Asta se numește delăsare și o formă tăcută de grobianism. De om necizelat. Dacă într-adevăr contezi pentru tine și îți e milă pentru că ai fost solicitat peste măsură, dacă ai fost scos din sărite sau trebuie să suporți constant prezența cuiva care te deranjează, atunci tratează-te cu un plus de respect și acordă-ți ce e mai bun.
Alege o ocupație care îți liniștește gândurile și care probabil te îmbogățește cu noi informații sau talente. Astfel, în loc să te consumi pentru o neplăcere, riscând să perpetuezi o stare de indispoziție care va apărea din nou și din nou ori de câte ori se va repeta incidentul, e preferabil să te îmbogățești cu experiențe plăcute și, în pofida neplăcerilor, să ieși în câștig.
Important este să îți găsești o pasiune și să o exploatezi. Trebuie să fie ceva care să te încânte și să îți dea energie, ceva care uitându-te înapoi peste ani, să îți arate o evoluție de care să fi mândră. Iar acest lucru, dau asigurări că nu este mâncatul sau orice alt obicei nesănătos legat de el.
Iar satisfacția întreprinderii unei activități care îți face plăcere capătă amploare pe măsură ce se menține în timp și ajunge să te definească. Devii persoana aia care citește mult, care știe să gătească rețete din bucătăria indiană, pe care o întrebi cum să procedezi dacă vrei să crești o floare.
Pasiunile dau adâncime unui om, ele indică faptul că dincolo de profesie, intelectul mai caută și alți stimuli care sensibilizează și deschid spre receptivitate.
În al doilea rând, pe lângă întreținerea unei pasiuni, respectarea unui ritual de înfrumusețare duce la creșterea nivelului de stimă de sine și la o apreciere meritată pentru frumusețea dobândită. Este de notat faptul că ritualul de înfrumusețare nu este sinonim cu mersul regulat la cosmetică, fără a exclude asta din modurile de a-l executa.
Chiar dacă nu ai posibilitatea să te tratezi într-un salon,asta nu înseamnă că ești lipsită de mijloace de a te aranja. Faptul că ai petrecut o dupamiază să îți cureți tenul cu infuzie de mușețel și mască exfoliantă, sau că ți-ai dat interesul să îți compui o tinctură de detoxifiere care a stat la macerat 3 săptămâni, toate aceste atenții pe care ți le acorzi regulat îți câștigă plăcerea de a fi frumoasă pe spezele tale.
Orice ar fi, cheltuiala ta de timp, energie și interes te va pune în valoare și va da frumuseții putere deoarece nu e insuflată de nimeni, ci e invocată de propria stăpână. Găsesc ceva deosebit de delicat și feminin în a fi într-o relație cu propria ta figură, căutând atent să fie în cea mai bună formă.
În al treilea rând, nu știu, la ora actuală, câte femei au considerat necesar să consulte o carte de nutriție pentru a vedea de câtă hrană au nevoie, ce calitate trebuie să aibă aceasta și ce beneficii poate aduce. Credeți-mă este deopotrivă interesant și de bun gust. De fapt, e normal să ai conștiința propriului corp și a unicei funcții a lui pe care o poți controla: funcția digestivă.
Pe de altă parte, informațiile nutriționale vă pot transforma într-o gazdă de vis care poate mulțumi nevoile tuturor oaspeților sau oricărui fel de oaspete, dacă cunoașteți reacțiile anumitor combinații și dacă le evitați pe cele demonstrat greșite. Ați fi surprinse câte mituri culinare ne-au fost transmise prin bucătăria „de familie” fără a avea o bază reală.
Dar enumerarea poate continua și cu „în al patrulea…” și „ în al cincilea rând”, pentru că după cum am spus, a fi frumoasă, a știi să fii frumoasă și să te comporți ca fiind frumoasă, e o călătorie care durează toată viața. Nu își încetează niciodată descrierea și e un fel de a învăța să îți trăiești viața și de a arăta acest lucru la prima vedere.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.