Preparat cu trufe. Foto: fxcuisine.com
Trufa de Alba (Piemonte-Italia) este supranumita Mozart-ul ciupercilor, avand notorietate mondiala, parfum inspaimantator si pret pe masura.
Aurul alb de la Alba este cel mai scump din lume. In general, pretul variaza de la an la an, in functie de recolta. In aceasta perioada, pe piata de la Alba se negociaza in medie la 2.500 euro pe kilogram. Mai precis, o trufa de 30 de grame costa 75 de euro!
Preparatele cu trufe nu sunt neaparat efectul unui trend al modei. Inca din antichitate, trufa era la loc de cinste pe mesele grecilor si romanilor. Ba mai mult, era considerata importanta si pentru calitatile ei afrodisiace. Se spunea ca era formata in timpul furtunilor sub efectul tunetelor si fulgerelor.
Trufa neagra, mai raspandita si mai accesibila financiar, se sarbatoreste in fiecare an in mai toate tarile cu gastronomie apreciata. In Italia, Franta sau Canada restaurantele acorda o atentie sporita pe sfarsit de an meniurilor speciale ce contin in mai toate preparatele trufe.
Foie gras, homar, trufe si caviar sunt elementele a caror prezenta innobileaza papilele iubitorilor de meniuri deosebite. In Franta de sud-vest, de exemplu, la Cahors, somelierii si bucatarii experimentati ofera preparate cu trufe si vin Malbec de la antreu la desert.
Tot in aceasta parte a Frantei, la Périgord, a fost creata "Académie Culinaire du Foie gras et de la Truffe".
Padurile din Romania ofera o mare varietate de trufe albe si negre, tara noastra oferind una din cele mai insemnate cantitati de trufe din Europa. Restaurantul Graf din Oradea, pentru al treilea an consecutiv, mai bine spus de cand si-a deschis portile, propune un meniu special cu trufe in perioada 21-26 octombrie.
Tinand pasul cu bucatariile unor foarte cunoscute restaurante din lume, purtand un respect deosebit acestei comori ale naturii, suntem tentati sa oferim pentru degustare preparate si asocieri de exceptie.
Mic concurs de bucatarie
Propunem ingredientele si asteptam retetele dvs. la rubrica de comentarii. Sunt in joc doua premii a cate o cina pentru doua persoane sub forma unui voucher de 300 lei cu valabilitate 6 luni.
Ingrediente: dovleac, pastarnac, creveti, trufe.
Reguli:
Concursul se desfasoara in perioda 19-25 octombrie. Castigatorii vor fi alesi de catre Septimiu Crisan, somelier si consultant meniuri al restaurantului Graf, si vor fi anuntatati luni, 28 octombrie.
Succes!
Nota redactiei: Nu vor fi validate comentariile care contin altceva decat retete pentru concurs (cum ar fi raspunsuri la alte postari). Va multumim pentru intelegere.