Acasa | Calatorii | Volterra, oras de poveste... cu vampiri

Volterra, oras de poveste... cu vampiri

 SHARE  

Adaugat in 25 octombrie 2013

Volterra, oras de poveste... cu vampiri

Vedere panoramica de pe acropole. Foto: lorelei34

Cred ca pana in momentul de fata toata lumea stie la ce ma refer: la vampirii din New Moon (cel de-al doilea film din saga Twilight).

In primul rand niste precizari: filmarile din interiorul orasului (cand fuge Bella pe stradute si ajunge in fata catedralei exact la momentul oportun) au fost realizate de fapt in Montepulciano, bifat si acesta pe lista de orasele toscane vizitate.

Trebuie sa recunosc ca am fost dezamagita cand am ajuns in piata respectiva din Montepulciano (culmea, tot la ora 12 fix!) si am realizat ca nu exista nicio fantana (probabil a facut parte din recuzita). Cat despre interiorul Catedralei (unde se lupta Edward pentru a salva viata Bellei) s-ar putea sa fie cel din Catedrala din Volterra, dar cu mici adaugiri si aici (nu sunt prea sigura).

Se pare ca exista mai multe intrari in oras (depinde din ce directie vii) pentru ca noi nu am nimerit-o pe cea din film. Introducerea pentru fanii Twilight fiind facuta, sa trecem la lucruri mai serioase. Am ajuns in Volterra in luna mai 2011, in drum spre Livorno, intr-o zi mohorata. Dupa caldura din Florenta, s-a stricat vremea pentru vreo doua zile.

Am gasit o parcare cu plata undeva sub oras (care este construit ca o citadela), ca sa ma exprim plastic, unde cel mai neplacut lucru a fost faptul ca persoana care se ocupa de parcare initial nu a vrut sa ne dea cheia de la toaleta dar, dupa ce ne-am strans mai multe turiste si am facut scandal, s-a rezolvat si acest aspect.

Ne-a luat ceva timp sa ne dam seama care sunt scarile pe care se urca ca sa ajungem la orasul propriu-zis, dar in final ne-am descurcat si cu asta. In final ne-am dat seama ca am intrat in oras prin Porta all' Arco.

Prima piata descoperita a fost Piazza San Giovani, inima religioasa a Volterrei, aici regasindu-se Catedrala, Turnul cu clopot si Baptisteriul octogonal (cu fatada caracteristica din marmura alba si verde). Catedrala, dedicata Sfantei Maria Assunta, a fost construita in jurul anului 1120. Fatada este atribuita lui Nicola Pisano si se banuieste ca a fost realizata in 1254.

Stilul arhitectural este simplu, cu un portal din marmura, realizat din materiale apartinand cladirilor romane. Interiorul este realizat in stil renascentist, construit intre anii 1580-1584. Catedrala este impartita in trei naosuri, cel central avand un tavan impresionant. Coloanele din piatra veche ale basilicii romane au fost acoperite cu un amestec din marmura si caramida, iar partile de sus sculptate ale coloanelor au fost modificate pentru a le schimba simbolismul.

Interiorul din zilele noastre este rezultatul a doua lucrari de restauratie: prima in perioada 1842-1843, cea de a doua intre anii 1934-1936. De mare efect este amvonul, care incorporeaza trei panouri sculptate apartinand scolii Pisan, completate intre sfarsitul sec. al XII-lea si inceputul sec. al XIII-lea.

In partea opusa Catedralei se afla Baptisteriul, construit in sec. al XIII-lea, probabil folosind o cladire pre-existenta din sec. al XII-lea. Domul este construit mai tarziu, in sec. al XV-lea, dupa o schita de Brunelleschi. Din cele opt parti care alcatuiesc baptisteriul, doar cea din fata este din marmura alba si verde, caracterizata de includerea unui portal elegant.

Marele altar din sec. al XVII-lea este imbogatit cu sculpturi frumoase, incepute de Mino da Fiesole si completate de alti artisti, incuzandu-l pe Alessandro Balsimelli da Settignano. Pictura mare de deasupra altarului, simbolizand Inaltarea, este datata 1591 si apartine lui Niccolo Cercignani, cunoscut sub numele de Pomarancio.

Un alt aranjament din baptisteriu, mai vechi (dar care nu mai este folosit) se afla in nisa din dreapta altarului. Este o lucrare remarcabila din 1502 realizata de Andrea Contucci (cunoscut ca Sansovino). Pe cinci parti regasim sculptate imagini ale botezului lui Christos, al Credintei, al Justitiei, al Generozitatii si al Sperantei.

.

Mai departe, am ajuns in Piazza dei Priori, unde intalnim doua palate care trebuie vazute neaparat. Primul, Palazzo dei Priori (construit intre 1208-1257 de maestrul Riccardo da Como), nu este doar cel mai inalt simbol al puterii civile a orasului si cea mai impresionanta cladire din Piazza dei Priori. Este de asemenea cel mai vechi palat din intreaga Toscana, precedandu-l chiar si pe vestitul Palazzo Vecchio din Florenta.

De-a lungul secolelor a suferit modificari care au respectat proiectul initial: dintii (parte a unei fortificatii cuprinsa intre doua ambrazuri) si ceasul au fost adaugate mai tarziu, iar turnul cu clopot a sfarsit prin a avea patru pilastrii, care au fost eliminati in 1846 dupa un cutremur. La cele trei etaje, palatul are o fatada decorata cu trei randuri de ferestre cu lantete duble si o serie de blazoane impodobite cu ghirlande care amintesc de guvernul condus de magistrati florentini intre sec. XV si XVI.

Pilastrii laterali, pe care se afla simbolul florentin heraldic al unui leu incoronat, au fost adaugati in anul 1472 pentru a simboliza familia Medici. Dupa ce treci pragul te afli intr-un hol decorat cu blazoane ale capitanilor florentini, in timp ce unele pietre memoriale reamintesc evenimente istorice care au marcat viata orasului. Scara care duce la etajul superior este de asemenea decorata cu blazoane ale principalelor familii din Volterra. Regasim aici si o serie de opere de arta.

.

Opus primului palat se afla Palazzo Pretorio, un complex format din cateva cladiri si un turn enorm, numit "Turnul Micului Porc". Numele i se trage de la figura animalului aflat in varful unei platforme, in partea de sus a turnului. Palazzo Pretorio a fost in timpurile vechi locul unde statea "Capitanul Poporului", una dintre cele mai importante figuri din guvernul perioadei Comunelor. 

.

In ziua de astazi aici se afla oficii administrative publice.... deci palatul nu poate fi vizitat. La dreapta acestuia se afla Palatul Episcopului, numit odinioara Casa Graului sau a Vanzarilor, deoarece aici era depozitul de grau al Volterrei. A devenit resedinta episcopilor dupa 1472, cand vechiul palat al episcopilor (care se afla in acropole) a fost daramat de familia Medici pentru a construi Fortareata.

Palatul adaposteste arhivele episcopilor, cu multe documente referitoare la evenimentele din dioceza Volterrei.

Palazzo Pretorio si cel al episcopilor, impreuna cu Palazzo dei Priori si cu celelalte cladiri din preajma fac ca piata spre care sunt indreptate sa fie una dintre cele mai pitoresti din Italia, unde inca poti simti o atmosfera medievala.

Ne-am continuat excursia coborand pe o straduta ingusta in capatul careia am descoperit o adevarata "comoara": Palazzo Viti, o casa particulara apartinand unui comerciant de alabastru renumit din sec. al XIX-lea, Giuseppe Viti. Nu voi scrie mai mult, pentru ca vreau sa scriu un articol separat despre acest palat, care m-a impresionat cel mai mult.

Continuand povestea, am intrat si intr-unul din renumitele magazine cu obiecte din alabastru: de la suveniruri pana la adevarate obiecte de arta si bijuterii. Merita sa cumparati macar ceva micut, ca amintire. Volterra este un oras recunoscut pentru productia de alabastru (acesta fiind folosit in scopuri artistice in timpul renascentismului).

.

Fortareata (pe care recunosc ca am vazut-o doar din masina, deoarece era mult de mers pe jos pana la ea) se afla in partea cea mai inalta a orasului, fiind rezultatul a doua constructii ridicate una dupa cealalta. Prima, Rocca Antica, a fost ridicata in anul 1343 la initiativa Ducelui Atenei si consta dintr-un turn patrat numit " la Femmina".

A doua constructie, Rocca Nuova, a inceput in anul 1472 si a fost construita de familia Medici in locul vechiului palat episcopal. Incepand cu anul 1816, Fortareata a fost transformata in inchisoare, avand in zilele noastre aproximativ 200 de prizonieri.

In Volterra se intrepatrund in mod armonios influente etrusce, romane si medievale. Construita in varful unui deal, unde Val di Cecina intalneste Val d'Era, are o pozitie strategica, dominand un areal vast. Ramasitele celor trei perioade amintite pot fi admirate in acropole, cel ma inalt punct al orasului, cunoscut sub numele de Piano di Castello.

Aici am ajuns la sfarsitul incursiunii noastre prin Volterra. Initial nu mi-a venit sa cred cand am vazut aceasta minunatie... parca eram in Efes. Mai sunt multe locuri interesante de vizitat in Volterra, dar am preferat sa vorbesc doar despre ce am vazut noi.

Unele muzee ori erau inchise (la ora pranzului) ori erau prea departe. Merita sa vizitati acest orasel toscan desprins parca dintr-un basm... nu doar cu vampiri!Autor: lorelei34
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriiturismitaliavolterratoscanamontepulciano CITESTE MAI MULTE DESPRE

5797 citiri

15 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.