Acasa | Familie | Pâinea noastră de aseară

Jurnal de mamă

Pâinea noastră de aseară

 SHARE  

Adaugat in 4 noiembrie 2013

Pâinea noastră de aseară

Pâinea noastră de aseară. Foto: Photoxpress

Am devenit mamă la 23 de ani şi mi-era foarte clar ce am de făcut: trebuia să fiu sora mai mare, partenera de joacă a copilului meu. Ce putea să fie aşa de complicat?

Jumătate din existenţa mea fusesem copil, ştiam foarte bine cum stau lucrurile. Nu aveam cum să fiu depăşită de tot ce urma să mi se întâmple. Numai că…

La grădinița lui Victor este săptămâna recoltei. Săptămâna aceasta mesele din clasa lui erau pline de struguri, mere, pere, gutui, iar într-un colț, o doamnă (aveam să aflu mai târziu, de la Victor, că o cheamă Rodica – “o rodică”) făcea pâine. L-am lăsat acolo fericit.

Tocmai mă rugase cu o seară înainte să facem gogoși: “Punem gojdie, apă fialtă, apă lece și dup-aia facem lotund fară dungi, simplu și lapid și punem la fielt. Și iese gogoși! Simplu!”

Numai că mie nu mi s-a părut chiar atât de simplu, așa că n-am făcut nimic. Seara s-a sfârșit cu Victor supărat, în camera lui, purtând un dialog imaginar cu un băiețel care făcea gogoși și cu mine dând târcoale pe la ușă și încercând, prin toate metodele, să-l scot din pasa asta. Nimic n-a mers.

A adormit pe covor, cu un vapor în mână, iar eu l-am luat în brațe și l-am pus în pat. A dormit îmbrăcat, iar eu am avut n-am avut somn din cauza gândurilor negre.

Ajunsesem la concluzia că sunt o mamă rea și iresponsabilă. Rea pentru că n-am vrut să ne jucăm de-a gogoșile și iresponsabilă pentru că l-am lăsat să adoarmă așa, nemâncat, nespălat, îmbrăcat.

Mi-am promis că n-o să mai fac niciodată așa. Mi-am promis să fiu mereu atentă la ce vrea și el. Mi-am promis multe. Și să știți că era gata să nu mă țin de cuvânt. Păi ce credeți că a vrut să facă ieri după ce l-am luat de la grădiniță? Pâine! Normal!

Nu știu de ce sunt pe NU. Nu pot să-mi dau seama. Probabil mi se trage de la faptul că am copilărit în casa lui NU.

În fine, până să spun NU și a doua oară am realizat că tocmai îmi încalc promisiunea recentă. Apoi a urmat un moment din acela în care te decupezi din decor și vezi totul de sus. Dar ce poate să se întâmple? Ce poate să facă?

Și atunci l-am întrebat de ce are nevoie. “Păi ighenentele sunt apă, gojdie, ulei de coci și făină.”

I-am scos pe masă toate ingredientele și l-am lăsat să-și facă de cap. Mi-a cerut un șorț, și suflecat mânecile și s-a apucat de treabă. Mi-a zis să ies din bucătărie că el se descucă. M-am dus pe canapea și am început să mă uit la un film.

Îl mai auzeam cântând, din când în când, ceva cu “aluatul e gata, se umple covata”. Apoi mă trezesc cu el cu castronul cu aluat în cameră, plin de făină pe piept și pe mâini.

- Ce faci cu el aici?
- Îl pun la dopsit, tebuie la cald, da nu la fielt și nici la copt.

Și l-a pus pe calorifer, după care a tulit-o la joacă. Eu imediat am tăiat-o spre bucătărie să văd dezastrul… Incredibil! Ordine și curățenie la locul de muncă.

Incredibil e că pâinea chiar i-a ieșit de minune. A făcut-o cu formele pentru fursecuri. A mâncat și el, caldă cu brânză, am mâncat și eu cu zacuscă. Astăzi vrea să facă din nou pâine. Abia aștept!

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
gatitbucatariecopilpainejurnal de mamatotul despre mame CITESTE MAI MULTE DESPRE

8050 citiri

24 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.