Acasa | Calatorii | Cum să fii un pasager de avion civilizat

Cum să fii un pasager de avion civilizat

 SHARE  

Adaugat in 8 noiembrie 2013

Cum să fii un pasager de avion civilizat

Pasager civilizat. Foto: Photoxpress

Am tot dat ture cu avionul prin lumea asta, uneori înspre şi dinspre cele mai ciudate destinaţii posibile.

Am văzut cu ochişorii mei paporniţe de Orient Mijlociu care numai găini vii n-aveau, pasageri în picioare pe scaun, echipe de fotbal franţuzeşti pişcând de fund stewardese, dar cumva, în topul comportamentului incredibil în avion, românii se menţin veşnic pe podium. Saptamana trecuta m-am întors de la Lisabona şi, bineînţeles, distracţia a fost maximă, aşa că m-am gândit să întocmesc un scurt îndreptar pentru pasagerul cumsecade.

Coada la îmbarcare
. Dacă după ghişeul de la boarding nu există nici o persoană, nu are sens să te pui la coadă. Când angajaţii liniei aeriene sosesc, nu te înfige în ei gata să îi calci în picioare. Durează măcar două minute până ei vor putea prelua primul pasager.

Nu te frustra dacă nu eşti primul pasager, avionul nu pleacă fără tine. Mersul cu avionul stârneşte anxietate, dar nu urla ca un apucat la coadă după rubedenii, cu o faţă de killer. Există aeroporturi pe lumea asta unde acesta poate fi considerat comportament suspect şi te poţi trezi luat pe sus şi interogat.

Autobuzul care duce la avion. E veşnic foarte aglomerat în el, aşa că încearcă să ocupi un spaţiu cât mai mic. Nu rămâne în uşă, nefiind RATB, n-ai nici o şansă să îl laşi pe ăla de după tine în staţie să aştepte următoarea cursă.

Urcarea în avion. Deja toată lumea ştie cât de tare te grăbeşti, dar avionul tot nu pleacă înainte de ora stabilită. Trebuie să îi înţelegi pe cei care sunt în faţa ta, oricât i-ai înghionti, împinge şi lovi cu bagajele tale peste picioare, ei tot trebuie să îşi pună lucrurile în compartimentul de sus şi să se aşeze pe scaun.

Nu ajută nici dacă pufneşti, dai un “haideţi, domnule, mai repede că blocaţi culoarul”, da, culoarul se blochează atunci când se îmbarcă pasagerii, dar asta nu e nici o nenorocire.

Bagajele de m
ână. Fii om rezonabil, chiar dacă acum companiile aeriene te lasă cu bagaj destul de mare. Nu-ţi lua zece plase şi două valize babane, că mai sunt şi alţii în avion.

Dacă nu mai ai loc pentru bagajul tău deasupra scaunului nu distruge genţile celorlalţi încercând să o îndeşi pe a ta, n-o să fii un cetăţean mai realizat dacă i-ai stricat altuia laptopul sau i-ai spart sticla de vin luată din duty free.

Ţine cuminte bagajul la picioare şi după ce se termină fojgăiala în avion roagă însoţitorii de zbor să te ajute să găseşti un loc pentru el. Sunt în 99% din cazuri foarte amabili şi găsesc soluţii.

Aşezarea pe scaun. Aşează-te fără să dai coate în cap celorlalţi, nu e foarte greu. După ce te aşezi pe scaun, nu-l lăsa pe spate în secunda doi, că îi storceşti pe ceilalţi şi e degeaba. Când stewardesa te roagă să îndrepţi scaunul, fă-o, n-o pune să se aplece peste ceilalţi pasageri să o facă ea pentru tine, chiar dacă, probabil, gestul ăsta ţi se pare sexy. Ei nu i se pare. Nici mie. Nici celor mai mulţi oameni normali la cap.

Alegerea scaunului. În avion sunt locuri desemnate dinainte. Ştiu că adori să stai la geam, dar dacă pe biletul tău scrie mijloc, acolo trebuie să stai. În caz de accident, prima identificare se face după locuri. V-am speriat?

Folosirea toaletei. Ştiu că venim dintr-o cultură în care copilul face pişu în parc la copac, că, na, nu se poate abţine până la o toaletă ca omologii lui occidentali şi îşi menţine obiceiul şi la vârstă adultă. Du-te la baie înainte de îmbarcare, în orice aeroport sunt toalete lângă porţi.

Nu te supăra pe personalul avionului că nu te lasă la şuşu taman când avionul merge pe pistă. Nu te ridica să mergi tocmai când se împarte mâncarea. E dificil să sari peste un obiect greu, de metal. Dacă ai o problemă de sănătate care presupune vizite dese la toaletă, precizează asta la check in şi vei primi un loc cât mai apropiat de locul cu pricina.

Nu te certa cu personalul avionului ca să foloseşti toaleta de la business, dacă ai bilet la economy nu sunt obligaţi să te lase să faci asta. Ştiu, pare discriminatoriu, dar au şi ei regulile lor. Oricum, un zâmbet şi o vorbă frumos adresată fac minuni.

Luarea mesei. Un gest elegant şi curtenitor pentru cel din spatele tău este să îţi pui scaunul în poziţie verticală atunci când se mănâncă. Altfel, omul ăla nu va putea duce furculiţa la gură.

De asemenea, atunci când tăvile sunt încă pe masă, nu te lăsa brusc pe spate, nici nu ţopăi în scaun, ca să nu-i umpli pe alţii de apă, vin, bere şi suc de portocale. Faza cu “nu mânca cu coatele pe masă” e sfântă în avion unde dacă mănânci cu coatele pe masă, e pe masa vecinului.

După ce termini de ingurgitat, aranjează pe tavă recipientele şi resturile, astfel încât ele să nu zboare în capul vecinului atunci când dai tava însoţitorului de zbor. Notă de subsol: încearcă să nu te îmbeţi dacă ştii că te porţi aiurea cu alcool la bord.

Poziţia corpului.
Dacă îţi înfigi genunchii în scaunul din faţă şi îl loveşti ritmic, pasagerul din el va simţi tot. Şi va fi neplăcut. Pentru el, nu pentru tine (dacă te interesează cumva). Dacă ţii picioarele întinse pe culoar, cineva se va împiedica până la urmă de ele. Dacă simţi că ai cumpărat un loc şi jumătate, bagă cotul la vecin în coaste. Dacă nu, nu.

Debarcarea.
Această complicată procedură se face fără să tragi valize în cap celorlalţi. Dintr-un motiv obscur, debarcarea se face în ordinea apropierii de ieşire, nu începând cu mijlocul avionului. Aşteaptă-i să iasă pe cei din faţa ta, nu-i împinge când îşi iau bagajele, fii pe pace, avionul nu pleacă înapoi taman cu tine uitat la bord.

Citeşte şi:

.

Lalele, friptură şi Shakira. La Amsterdam

.

Utile în călătorii: Australia

.

Aveţi sânge-n aparat?Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriiturismavioncalatoriimbarcarerecomandaricaia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

24402 citiri

117 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.