Acasa | Smart Story | Au cei mici nevoie de telefoane? Baiatul meu vrea mobil, in clasa a II-a, ca sa nu fie considerat "tocilar"
Chiar au copiii nevoie de mobile? / Foto: Agerpres
Danut are 8 ani, este clasa a II-a si vrea un telefon mobil. In clasa I erau doar 2-3 copii cu telefoane. Acestea erau nou noute, primite in dar in prima zi de scoala asa cu americanii le dau in dar copiilor cate o masina (de obicei second-hand) atunci cand termina liceul. Ai nostri sunt mai avansati, americanii au ce invata. Un alt copil i-a atras atentia lui Danut – unul care avrea MP4 Player. Doua saptamani a plans in perna, la culcare, ca vrea si el. In asemenea momente mi-am adus aminte cat de mult imi doream in clasa a VIII-a un walkmen, dorinta careia mama s-a opus pe principiul ca daca mergi pe strada si asculti muzica nu mai auzi masinile. Bineinteles ca la momentul acela am fost revoltata. Si la fel de bineinteles ca acum i-am expus aceleasi motive celui mic. Dupa negocieri, i-am promis ca daca are rezultate bune tot semestrul primeste mult doritul dispozitiv, la care poate sa asculte doar prin casa, prin curte sau cand plecam impreuna cu masina.
Insa in toamna, cand a inceput clasa a II-a, s-a intors foarte surecitat de la scoala. L-am intrebat cum a fost prima zi si mi-a raspuns pe nerasuflate “Toti-copiii-au-mobile-vreau-si-eu!”. Am aflat dupa ce s-a mai linistit ca nu chiar toti colegii au telefoane. Mai sunt cativa fara, dar “sunt-tocilari-asa-ca-nu-se-pune”. Ochii i-au sclipit la scoala in momentul in care a vazut atatea telefoane, cu atatea optiuni, in atatea culori. Iar teama ca va fi asociat cu “tocilarii” daca nu are la randul lui mobil a pus stapanire pe el. O vreme a inteles, nu avem bani acum, nu e momentul potrivit, s-a linistit. Dar pe masura ce se apropiau Sarbatorile de iarna, dorinta s-a intetit din nou. I-a scris Mosului nu mai putin de trei scrisori in care ii explica faptul ca “vrea telefon din ala care se desface”, apoi ca “scuze, a gresit, vrea din ala cu ecran mare fara taste” si apoi ca “vrea telefon, orice telefon, dar nu din ala vechi”. Dezamgirea i s-a citit lesne pe fata in dimineata Craciunului. A inghitit totul cu stoicism si s-a convins singur ca sunt bune si jucariile astea, dulciurile si mai si iar cartile au stat cuminti sub brad doua zile pana sa le bage in seama si sa realizeze ca sunt frumoase si ele. Danut a asteptat si Pastele cu aceeasi infrigurare. Spera din suflet ca Iepurasul sa stie mai bine decat Mosul ce are de facut.
Incapatanarea asta ma depaseste. Speram sa se linisteasca in timp, sa uite, sa-i treaca. Nu vreau sa-l expun vreunui pericol. Telefoanele mobile inca atrag atentia, iar un copil mic e o prada usoara. Mi-e teama si de faptul ca va fi mai distractiv pentru el in timpul orelor sa dea sms-uri sau sa se joace decat sa fie atent la ore. E drept ca asa este mai usor sa stiu mereu ca este bine. Dar, asa cum zic batranii, “pe vremea noastra” nu aveam mobile si mama tot putea sa stie mereu daca suntem in regula. Fixul era pe atunci rege si avea propriile avantaje. Avantaje pentru parinti, desigur. Daca eram pedepsita si nu aveam voie sa ies afara, bineinteles ca mama suna pe fix exact cand speram ca m-as putea strecura 5 minute pana jos fara sa observe nimeni. E drept ca avea un fir lung telefonul nostru, dar nu atat de lung incat sa-l iau dupa mine prin vecini si sa sustin ca sunt acasa.
Danut nu ne bate la cap prea mult, stie ca daca devine insistent isi taie singur craca si pierde si putinele sanse pe care spera sa le aibe. Dar asteapta de la oricine altcineva sa ii implineasca dorinta, de la bunici la creaturi de basm in care mai crede inca. Acum probabil spera in tacere ca 1 iunie ii va aduce mult doritul cadou, dar nu pune baza prea mare pe asta. A inteles ca este inca mic. Si de cand a inteles acest lucru este convins din tot sufletul ca, daca nu se rezolva pana atunci cu mobilul, in septembrie nu vom mai avea cum sa evitam. Va implini 9 ani si va incepe clasa a III-a. Va fi, deci, matur.
Nota Redactie: Acest material a fost primit la rubrica ”Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau, si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina.
*Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.