Acasa | Articolul tau | MOD si TOM. Exista viata si dupa divort
Dupa divort. Foto: Photoxpress
Una dintre cele mai grele incercari ale vietii e asezarea intr-o nou cadru existential dupa divort. E o actiune complicata pentru toti si anume mame, tati, copii, ba chiar si rude, prieteni, vecini. Dupa ce trec nervii, suferintele, eventualele dorinte de razbunare si alte acareturi post-divort, amare sau ridicole, se instaleaza noua ordine sau asa ar trebui.
La unii, trec ani pana cand parintii despartiti se reimprietenesc, la altii… distanta se mareste pana devine imposibilitate, iar, la cei mai inteligenti, ecuatia se simplifica imediat, luandu-se mereu in calcul binele copiilor.
As spune ca pentru a ajunge la acest nivel social, trebuie anumite calitati sau, macar, trebuie eliminate anumite sentimente daunatoare ca gelozia, invidia, egoismul, micile rautati, glumele proaste, rautatile...
Situatia incepe sa devina confortabila cand ambii parinti divortati si-au gasit perechea stabila si cand tot ei, ambii parinti, sunt fericiti in noile lor relatii, siguri pe ei si nu mai contin urme de atractie sau de ura fata de fostul partener.
Daca urmam firul statisticilor, inevitabil vom descoperi ca armonia unor astfel de situatii e mai trainica acolo unde fosta sotie e inca o femeie frumoasa, chiar daca mai tanara ei rivala (stiu ce-o sa spuneti, dar asa e in statistici, el isi ia nevasta mai tanara, de regula…) radiaza si intoarce mai multe capete.
Nu stiu daca exista un mic indreptar de comportament in grupurile de fosti si actuali, dar ar trebui inventat si n-ar fi rau sa aiba si aceste repere :
- sa nu flirtezi cu fosta sotie de fata cu actuala;
- sa nu duci discutia in zone prea intime, nici cu fosta, nici cu actuala;
- sa nu ridici praful de pe amintirile cuplului, nici macar daca toate au ca subiect central copilul – actualii ar putea deveni iritati si stingheri;
- sa discuti problemele grave ale copiilor doar cu fiinta care a contribuit la facerea lor, nu de fata cu actualii. E, totusi, subiectul care nu trebuie alterat niciodata si pentru care e bine sa delimitezi din timp cadrul relational;
- sa nu minti despre fosti, despre motivele despartirii, caci adevarul poate oricand iesi la iveala la un pahar de vin, la sarbatorile pe care ati decis sa le petreceti impreuna;
- nu te razbuna pe femeia cu care ai facut copii, nu-i fa rau si n-o fa sa sufere la nesfarsit, caci cel mai crunt si pe termen lung vor suferi copiii.
As lasa pe fiecare dintre cei confruntati cu o astfel de situatie sa-si completeze propriul indreptar, caci niciodata nu trebuie uitate sensibilitatile specifice, datele personale ale fiecarei foste si actuale perechi.
Chiar daca aveti o parere contrara, ma hazardez sa spun ca, de cele mai multe ori, femeia e cea care poate lega sosul acestor relatii, in favoarea copiilor si a unui confort psihic si social mult mai castigator si mai folositor pe termen lung, decat abordarea gresita a rupturii definitive.
Am atatea exemple in jur si le-am studiat cu mare atentie, dar, din decenta si prietenie, n-am sa le pomenesc. Ii admir pe cei care au reusit sa-si impace vietile, sa-si clarifice sentimentele si sa puna copiii inaintea oricarei alte teme egosite.
Oricum i-ar numi, copiii unor astfel de parinti ar trebui sa fie cei mai impacati cu noile formule de viata, iar, noi, oamenii mari, ar trebui sa fim acele fiinte inteligente si evoluate, care au invatat din greseli si nu s-au blocat in sentimente negative.
Exista viata si dupa divort, asa cum exista si dragoste si pasiune si regrete si amintiri, numai ca dozajul si acordajul sunt cheia noii armonii, cred…
Desigur, cel mai sincer va doresc sa nu ajungeti niciodata la rascrucea asta si sa traiti minunea unei familii intregi si traditionale pana la capatul vietii.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.