Acasa | Opinii | Eu iubesc România, noi iubim România, tu şi voi iubiţi România?

Eu iubesc România, noi iubim România, tu şi voi iubiţi România?

 SHARE  

Adaugat in 3 decembrie 2013

Eu iubesc România, noi iubim România, tu şi voi iubiţi România?

Eu iubesc România. Foto: caia.ro

Pe 19 noiembrie am fost la "Realitatea la raport", cu Andreea Creţulescu, într-o emisiune în care trebuia să ne bucurăm de cât de frumoasă e România.

În studio eram patru cetăţeni, dintre care unul ministru al turismului, şi discutam despre cum să-i facem pe alţii să ne iubească ţara. Fără nici un dubiu, noi, cei patru, aveam drag de patrie. O apreciam. Voiam ce e mai bun pentru România. Aşa, şi? Dragostea asta-i treabă foarte complicată. Şi degeaba o ai dacă se manifestă ca în cazurile de mai jos.

Îndrăgostitul de România. Nu vede nimic în neregulă la obiectul adoraţiei lui, întocmai ca la fata pe care tocmai a întâlnit-o în club când era uşor abţiguit. E perfectă, e bogată, graţioasă, inteligentă, sexy. Ştie despre ea (de fapt) tot atât cât ştie despre Nicaragua. Cât îl ţine entuziasmul nu poţi zice o vorbuliţă, că te ucide.

Numai că îndrăgosteala ţine puţin şi nu se transformă întotdeauna în iubire. Şi dacă trece, îndrăgostitul, ca să-şi vindece rănile mai repede, începe să vadă numai defectele evidente pe care mai înainte nu le-a observat.

Dragostea din datorie - “dacă noi, românii, nu iubim România, cine să o iubească?” E o variantă soft a iubirii cu forţa. Ne cam stă în gât, dar aia e, cum nu toţi putem ajunge să trăim în Australia zicem că iubim România. Numai că asta-i o dragoste aşa, delăsătoare, abandonată la prima ocazie mai bună.

Iubesc România şi sunt mândru de ea. E ca iubirea de copil. Am un copil şi sunt mândru de el. De ce? Pentru că e copilul meu. Adică eşti mândru de tine că ai produs un copil. E iubirea aia pe care nu ţi-o poţi stăpâni nicicum, puiul tău e cel mai frumos, chit că e domnul Goe.

Iubitorul cu mândrie crede că fără România mapamondul întreg s-ar fi oprit din evoluţie de multă vreme şi-ar fi locuit în peşteri, lipsit de stilou, avion, computer şi sarmale.

Dacă şi străinii o iubesc (Prinţul Charles), o iubim şi noi. Adică iubesc ce iubeşte unul mai şmecher ca mine. Pac, a iubit-o Beckham pe Victoria, o iubesc şi eu şi vecinul şi Gigel şi jumătate de mapamond. Dacă Victoria ar fi nevasta ta două zile, probabil că dragostea s-ar mai stinge.

Dragostea din milă. “Toţi o vorbesc de rău, eu m-am hotărât să o iubesc”. Îşi face concediul la bulgari că e mai ieftin şi povesteşte înflăcărat despre conspiraţia la care participă franţujii, englezoii şi italienii împotriva ţărişoarei noastre bătute de soartă. Romii sunt de vină pentru imaginea noastră dezastru şi romii nu sunt români, chit că-s aici de vreo mie de ani.

Dragostea de sine. Românii sunt poporul ales şi România e Grădina Maicii Domnului. Românii sunt binecuvântaţi, chiar dacă în grădina cu pricina avem orfani cât o ţară africană, bătrânii noştri sunt trataţi mai rău ca animalele, animalele stau pe străzi când nu-s măcelărite, televiziunile transmit fără jenă “humiliation shows”. Dar când eşti ales, eşti ales şi cu asta basta.

Dar şi eu iubesc România. Nu cred despre ea că are cele mai frumoase cascade din lume (n-are) şi cei mai ospitalieri oameni (nici atât). Iubirea e un lung proces de acceptare a obiectului ei ca întreg, iar dacă tot închizi ochii la ce are nasol ţara asta ori dacă o tot sleieşti pentru ce are rău, nu foloseşte nimănui.

România se poate promova numai dacă se acceptă aşa cum este. E ca la femei. Dacă se cred prea frumoase devin ridicole şi inabordabile. Dacă se cred prea urâte nu le bagă nimeni în seamă.

Articolul e scris sub impresia puternică pe care au lăsat-o în capul meu programele tv de 1 decembrie. La Pro Măruţă voia să facă o scamatoare ucrainiaincă româncă, pe la televiziunile de ştiri era invazie de “o zi cu totul şi cu totul specială”, iar Antena 3 căuta valori, nu altceva. 

Citeşte şi:

.

De ce fac concursuri pe bază de muncă, nu de noroc?

.

Cum să călătoreşti în India: hotelurile

.

Utile în călătorii: AustraliaAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
romaniapatriotismzi nationalaiubire de taracaia.ro1 decembriepromovare turistica CITESTE MAI MULTE DESPRE

11385 citiri

36 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.