Acasa | Familie | Prea mulţi Moși?

Prea mulţi Moși?

 SHARE  

Adaugat in 6 decembrie 2013

Prea mulţi Moși?

Prea mulţi Moși? Foto: Photoxpress

În copilăria mea optzecistă, moş Crăciun venea o sigură dată, în seara de Ajun, după ce împodobeam bradul. Era nenea Sandu, vecinul de palier.

Nenea Sandu era evreu şi fără urmaşi, un om cald şi bun care nu părea să pună mare preţ pe faptul că poporul lui nu credea în naşterea lui Iisus. Nici noi nu credeam în naşterea lui Iisus (doar eram şoimi ai patriei!), nici măcar nu cântam colinde, ci doar cântece de iarnă, dar credeam în Moş Crăciun!

Pe vremea când credeam în Moş Crăciun

Când l-am văzut prima oară, ne-am ascuns şi noi ca orice copil sub masă şi nu ne-am îndurat să ieşim până nu au început să iasă la iveală şi cadourile din sacul roşu. Ţin minte că mă întrebam în fiecare an cum reuşeşte să ajungă la toţi copiii, din moment ce numai la noi stătea cel puţin o oră până terminam toate poeziile şi cântecele din repertoriu.

Nici prin cap nu îmi trecea mie că ar putea să fie mai mulţi Moşi Crăciuni. Eu credeam în nenea Sandu!

Douăzeci de ani mai târziu, e rândul meu să recreez magia Crăciunului pentru băieţii mei. Dar parcă mai mereu mi-o ia altcineva înainte. E o inflaţie de Moşi ce n-ai pomenit şi habar n-am cum să îl inventez eu pe cel adevărat.

De câte ori vine Moş Nicolae?

Să începem cu fratele lui mai mic, Moş Nicolae. Moş Nicolae vine în noaptea de 5 spre 6 decembie şi lasă dulciuri și fructe în ghetuţele copiilor. Simplu, da? Ei, mai nou, Moş Nicolae vine şi la grădiniţă, iar această a doua venire a lui Moş Nicolae e organizată tot de noi, părinţii, fireşte.

Copiii mei merg la două grădiniţe diferite. La fiecare, alţi bani, altă distracţie. (Deh, nu e totul numai despre magie!) Pentru una din grădiniţe am căutat cu disperare şoseţică albastră cu stele argintii şi nuci întregi (nu miez!) pentru fi învelite în staniol.

Moş Nicolae aduce doar anumite lucruri, iar la grădiniţa lui Vlad aduce musai nuci învelite în staniol. Apropo, unde au dispărut nucile, că eu doar în cămara bunicii le-am dat de urmă?

La grădiniţa celui mare mi s-a propus să îi fac pacheţel, adică şoseţică albastră şi celui mic, să vină şi la el Moş Nicolae. Am refuzat categoric. Moşul nu poate să vină în orice loc în care merge copilul în ziua de 6 decembrie. (Nu mai pun la socoteală bunicii, unde vine sigur Moşul, dar măcar e un Moş pe care nu îl plătesc tot eu.)

Să nu credeţi că vreau să îmi frustrez copiii de bucuria de a primi un cadou. Dar cred sincer că dacă primeşti un cadou din două în două ore nu mai înţelegi nimic şi magia venirii Moşului are de pierdut la capitolul credibilitate.

Șșș… Vă spun un secret: părinţii sunt Moş Crăciun!


Spre deosebire de Moş Nicolae, Moş Crăciun are chip, are barbă şi burtă, are reni sau camion roșu, poate fi uşor desenat, închipuit, reprezentat, interpretat şi chiar angajat.

Ca urmare, îl vezi peste tot: la televizor, pe orice pagină de internet deschisă în perioada asta, în filme, în desene animate, în reviste, în vitrine, pe sticla de lapte, pe găletuşa cu iaurt, în broşurile promoţionale din cutia poştală pe care copiii mei le răsfoiesc cu religiozitate alegându-şi cu precizie cadourile (bine că la patru ani şi, respectiv, doi ani, memoria de lungă durată nu e punctul lor forte).

Moş Crăciun e la mall, la supermarket, la radio, pe străzi, în pieţe, pe clădiri. Dar unde NU e Moş Crăciun?

Moş Crăciun e peste tot şi nicăieri. Dacă reuşeşti să blochezi inflaţia de Moşi Crăciuni, mental cel puţin (în fine, ar fi o idee să închizi şi televizorul mai des în perioada Sărbătorilor), ai să revii la adevărul acela pe care cu durere l-ai aflat în copilărie: părinţii sunt Moş Crăciun.

Numai că acum tu eşti părinte şi, prin urmare, şi Moş Crăciun. Magia Crăciunului există pentru că fiecare copil care a crezut odată în Moş Crăciun devine, la vârsta adultă, Moş Crăciun la rândul lui. Eu zic că e totuşi una din cele mai grozave slujbe din lume, nu-i aşa?

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
mos nicolaecadouridaruriluna cadourilorparinticopiigradinitamos craciun CITESTE MAI MULTE DESPRE

4921 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.