Acasa | Smart Story | Spectacolul "Femei" de Gheorghe Iancu revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti

25 şi 31 ianuarie 2014

Spectacolul "Femei" de Gheorghe Iancu revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti

 SHARE  

Adaugat in 20 ianuarie 2014

Spectacolul

Baletul "Femei". Foto: onb.operanb.ro

Gheorghe Iancu, artistul care în 2013 a readus baletul "Lacul lebedelor" la Opera Naţională Bucureşti, oferă de această dată publicului spectacolul de dans contemporan Femei, inspirat din creaţia lui Anton Pavlovici Cehov.

Coloana sonoră este alăcutită din lucrări ale compozitorilor Serghei Rahmaninov, Dimitri Şostakovici, Igor Stravinski, Paul Hindemith şi cântece ortodoxe ruseşti.

Astfel, după aproape cinci ani de absenţă din repertoriul Operei bucureştene, baletul Femei revine pe scena instituţiei în 25 şi 31 ianuarie, de la ora 19.00, cu primele două reprezentaţii, care o vor avea ca invitată pentru rolul principal Maşa pe prim-balerina de origine italiană Letizia Giuliani, o artistă care i-a marcat viaţa marelui Gheorghe Iancu şi care a avut un puternic impact chiar asupra procesului de creaţie al baletului Femei. Rolul Amantul va fi interpretat în primele două reprezentaţii de către balerinul de origine cubaneză Amilcar Moret. 

Proiectul Femei s-a născut pentru Gheorghe Iancu încă din perioada în care dansa în Italia alături de celebra prim-balerină Carla Fracci. În 2002, însă, când Maggio Musicale Fiorentino (Italia) i-a comandat maestrului lucrarea, celebra balerină, deşi nu se retrăsese încă din carieră, nu a putut onora invitaţia. Drept urmare, Gheorghe Iancu căuta acum o nouă stea, căuta prospeţime, pentru că rolul principal, Maşa, impunea acest lucru. Iar minunea s-a produs. Gheorghe Iancu povesteşte:

Într-o zi, trecând prin faţa unei uşi deschise, unde se repeta, am întors capul şi am văzut o „creatură” în aer care desena nişte linii într-un mod pe care nu-l mai văzusem niciodată. Am făcut trei paşi înapoi pe acel coridor, m-am aşezat în uşă şi pentru cinci minute am rămas nemişcat.

Era Letizia Giuliani, care avea în jur de 18 ani. Aşa a avut loc prima noastră întâlnire, iar când am început lucrul s-a întâmplat acel miracol pe care îl iubesc cel mai mult în meseria mea. Nu este spectacolul în scenă sau succesul publicului sau execuţia în sine a spectacolului, ci momentul de creaţie când se naşte această înţelegere nespusă între coregraf, între autorul baletului şi interpret.

Scenografa spectacolului, Luisa Spinatelli, este de parere ca baletul Femei „lasă amprente în mintea şi inima cititorului şi cu siguranţă tulbură prin actualitatea sa încă puternică”. Luisa Spinatelli a creat decoruri şi costume pentru numeroase spectacole de balet, atât din repertoriul clasic, cât şi din cel contemporan, colaborând de-a lungul timpului cu mari coregrafi ca Pierre Lacotte, Roland Petit, Natalia Makarova, Patrice Bart, Dominic Walsh şi Derek Deane.
     
După premiera absolută a spectacolului Femei (Donne), realizat de coregraful Gheorghe Iancu pentru Festivalul Maggio Musicale Fiorentino (în anul 2002) şi premiat în acelaşi an cu distincţia Danza & Danza, criticul de dans Gabriella Gori scria pentru website-ul www.drammaturgia.it:

Cu Donne (Femei) Gheorghe Iancu se întoarce la Cehov pentru a pune în scenă, cu o profundă forţă psihologică şi dramatică, viaţa Maşei, un personaj ce poate fi comparat cu Tatiana lui Puşkin (din Evgheni Oneghin) şi cu Anna lui Tolstoi (din Anna Karenina). Maşa, spre deosebire de aceste personaje, îşi va ucide soţul în numele unui vis de dragoste destrămat, refuzând pervertirea socială şi brutalitatea masculină. (...)

După ce a emigrat în Italia, Gheorghe Iancu a devenit rapid star internaţional, alături de partenera sa de scenă, celebra prim-balerină Carla Fracci. Împreună au dansat pe cele mai importante scene din lume, la Teatro alla Scala din Milano, Royal Opera House din Londra, Teatr Bolshoi din Moscova, Opera din Berlin, Opera di Roma.

Ca dansator, a colaborat cu cele mai mari balerine: Eva Evdokimova, Marcia Hydée, Monique Loudières, Birgitte Keil, Lynn Charles şi balerini ca Rudolf Nureev, Patrick Dupont, Paolo Bortoluzzi, Vladimir Vassiliev etc. În activitatea sa coregrafică Gheorghe Iancu a colaborat cu mari regizorii de teatru şi de operă ai lumii, precum Georgio Strehler, Beppe Menegatti.

Gheorghe Iancu a colaborat intens, de-a lungul anilor, cu regizorul şi scenograful Pier Luigi Pizzi, la spectacole de la Teatro alla Scala din Milano precum Văduva veselă de Franz Lehár. Sunt de asemenea lucrări de valoare coregrafiile sale pentru Macbeth (2007), Carmen (2008), Cleopatra (2008) pentru Arena di Verona şi Festivalul de Operă Sferisterio de la Macerata.

Coregraful Gheorghe Iancu:

Conceptul de femeie, pentru mine, nu diferă de cel prezentat prin spectacol. Femeia din acest spectacol m-a impresionat prin puterea ei, prin dragostea pe care-o găseşte în viaţă. Este un personaj care are o forţă sufletească şi o forţă de a iubi aşa de mare încât o duce la autodistrugere în momentul în care îi este negată posibilitatea de a-şi trăi această iubire.Autor: SmartWoman.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
gheorghe iancuopera nationala bucurestifemeispectacolbaletcoregrafie CITESTE MAI MULTE DESPRE

7898 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.