Acasa | Calatorii | Secretul delicios al succesului. O poveste din Bangkok

Secretul delicios al succesului. O poveste din Bangkok

 SHARE  

Adaugat in 28 ianuarie 2014

Secretul delicios al succesului. O poveste din Bangkok

Doamna Chalue. Foto: caia.ro

Am ieşit de pe autostradă, din balamucul absolut al traficului din Bangkok, şi am intrat într-un cartier de vile, tipic pentru bogaţii capitalei thailandeze. Superbele grădini tropicale umbreau construcţiile cu două, chiar trei etaje.

Eram în căutarea unei reţete perfecte de Pad Thai (tăiţei thailandezi) pentru o emisiune culinară de internet, Lumea într-o farfurie, cu Fairy în Asia şi mi se promisese că o voi găsi acasă la doamna Chalue.

O femeie înaltă, suplă, cu ochii mari şi părul alb, ne aştepta în pragul porţii. Trebuie să fi fost senzaţional de frumoasă în tinereţe, acum era doar graţioasă, dar într-un fel hotărât, cu mişcări ferme. Pe lângă ea mişunau nepoţi de vârste diferite şi un fiu grijuliu.

Bucătăria era afară, după modelul tradiţional thailandez, cu o plită simplă, un grătar şi un loc de spălat vasele. Un wok uriaş se încălzea deja. Am început filmarea, iar doamna Chalue, la ai ei 77 de ani, a început spectacolul.

Tigaia grea se răsucea ca un fir de bambus în mâinile ei, ingredientele aterizau cu precizie în uleiul încins. Fiecare picătură de oţet sau sos de peşte, fiecare praf din exotice condimente, era cu precizie adăugat de bătrână. Încet, încet, spaţiul mic al bucătăriei se umpluse cu vecini.

- Sunteţi o comunitate unită, aici.

- Păi suntem toţi rude, mi-a spus fiul doamnei Chalue. Toată strada e a familiei noastre şi datorăm totul acestei reţete de Pad Thai.

Bătrâna a terminat şi a început să umple farfuriile spectatorilor. M-a dus în camera de zi şi mi-a arătat pe perete poza unui bărbat îmbrăcat cu haine europene.

- Acesta a fost soţul meu. Era pictor, câştiga bani buni, eu stăteam acasă, aveam o casă frumoasă, de lemn, pe malul unui canal. Până la 30 de ani născusem patru copii şi ne gândeam că vom mai avea încă pe atât. Şi-ntr-o zi, soţul meu a murit.

Fiul cel mai tânăr nici măcar nu şi-l aminteşte pe tatăl lui. Poza aceea alb-negru, înrămată, e singura în măsură să îi confirme că seamănă cu el, mai ales că îi place să picteze.

- Şi-am început să fac tăiţei. Mă trezeam la 4 dimineaţa şi îmi pregăteam ingredientele. La 5 şi jumătate împingeam taraba cu roţi pe străzile unde ştiam că mişună muncitorii care plecau spre fabrici. Până la amiază terminam marfa şi mă întorceam acasă.

Copiii mei, toţi patru, au fost la universitate. Cu banii de pe tăiţei. Apoi şi-au făcut afaceri de succes. Au învăţat multe la şcoală,  dar de la mine ştiu că trebuie să faci bine ce faci, chiar daca ce faci nu e nimic mai mult decât un bol de mâncare.

Tarabele pe roţi încărcate cu bunătăţi sunt şi astăzi cea mai tipică imagine a Thailandei. Vânzătorii ambulanţi umplu burţile flămânde de dimineaţă până noaptea târziu, la orice colţ de stradă. Ei sunt sarea şi piperul acestei ţări veşnic zâmbitoare, veşnic binevoitoare.

Doamna Chalue încă mai găteşte săptămânal zeci de kilograme de tăiţei drept ofrandă pentru un templu din apropiere. Acum, reţeta ei e aproape perfectă, aşa cum e şi viaţa ei, aşa cum e şi strada asta liniştită şi lumea în care succesul poate porni de la o umilă farfurie cu tăiţei de orez.

Notă: textul a fost publicat în Reader’s Digest în 2013. Mulţumiri Autorităţii de Turism a Thailandei, biroul din România şi excelentei agenţii de turism thailandeze Royal Silk Holydays.

Citeşte şi:

.

Coşmarul căderii unui avion. Varianta politicianului român

.

Vacanţa asta te faci pierdut (4)

.

Must travel 2014 (2)Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriiturismvacanteasiathailandabangkokcaia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

7164 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.