Acasa | Familie | Iartă-mă, mamă, pentru ceea ce nu sunt!

Iartă-mă, mamă, pentru ceea ce nu sunt!

 SHARE  

Adaugat in 31 ianuarie 2014

Iartă-mă, mamă, pentru ceea ce nu sunt!

Și iubește-mă pentru ceea ce sunt! Foto: Photoxpress

Nu știu voi, dar eu am crescut în competiție cu copiii lumii. Copiii lumii, din întâmplare, erau niște copii perfecți. Aveau cele mai mari note la școală, erau cei mai educați, erau cei mai cuminți și cei mai harnici.

Copiii lumii n-ar fi luat niciodată mai jos de 10. Nu numai că ar fi fost ași la toate materiile, dar ar fi avut nopți albe citind din scoarță în scoartă toate cărțile marilor autori.

Copiii lumii n-ar fi făcut niciodată mizerie în casă sau dezordine și dacă, printr-un mecanism inexplicabil ar fi deranjat franjurile de la covor, atunci tot ei le-ar fi și aranjat la loc.

Copiii lumii n-ar fi făcut niciodată mofturi la mâncare, ar fi înghițit tot ce li s-ar fi pus în față și oricum n-ar fi avut mâncare așa bună cum aveam eu.

Copiii lumii n-ar fi avut vacanțe așa ca mine, să stau acasă și să mă joc. Nu, ei și-ar fi ajutat părinții la toate muncile. Și, n-are sens să mai adaug că seara, înainte de culcare, ar mai fi stat să citească vreo două ore.

Copiii lumii ar fi acționat numai la comanda părinților și nu de capul lor așa cum făceam eu uneori.

Copiii lumii ar fi întreținut discuții elevate cu musafirii atunci când li s-ar fi spus, nu ca mine, care câteodată nu numai că nu aveam chef să dezvolt vreun subiect, dar nici măcar să le spun ce vreau să mă fac când o să mă fac mare nu eram dispusă.

Copiii lumii au avut întotdeauna înclinație către fizici care mai de care mai atomice, chimii, matematici și alte lucruri care pe mine m-au lăsat indiferentă.

Copiii lumii nu s-ar fi apucat niciodată de fumat, n-ar fi ieșit în cluburi, n-ar fi băut nici măcar o lacrimă de alcool.

Și, să nu uit, copiii lumii erau grași și frumoși, nu scheletici ca mine.

Mama, se pare, era singura femeie care dăduse naștere unui copil care nu era ca ceilalți copii. Toată copilăria am trăit cu un fel de milă ciudată în suflet pentru că mama, ființa pe care o veneram, care mi se părea cea mai frumoasă și cea mai deșteaptă, a ajuns să aibă un copil ca mine.

Nu știam cum se întâmplase asta, ar fi trebuit s-o moștenesc cât de cât, de aceea nu-mi explicam unde greșise ea. Încercam din răsputeri să mă ridic și să fiu și eu, măcar o dată, la acest nivel… Să fiu așa cum erau copiii lumii.

În cei 30 de ani n-am fost niciodată ca ei și, deși știu că e o prostie, și când am ajuns adult am continuat să încerc să fiu așa. Am tot căutat recunoștința mamei.

La un moment dat mama a încetat să mi-i tot pomenească. Probabil  a realizat că pe la 25-26 de ani e cam târziu pentru un om să se mai schimbe.

Eu aproape că n-am simțit nicio schimbare. Singura deosebire era că acum nu mai pomenea atât de des despre ei, dar eu continuam să trăiesc ca să-i demonstrez că, deși nu sunt ca vreunul dintre copiii lumii, se poate mândri cu mine și din alte motive.

Deși mama renunțase la ei, copiii lumii au continuat să fie cu mine. Orice aș fi făcut, nu era chip să mi-i scot din cap și să nu mă întreb ce-ar fi făcut ei în locul meu.

De ceva vreme, traversez o bucată de viață destul de grea pentru mine. Am început să comunic mai puțin și cu mai puțini oameni. Mama e un om cu care vorbesc mult, dar nu comunic nimic.

Ne sunăm de câteva ori pe zi și avem tot felul de discuții pe teme domestice. La un moment dat, am început să le evit și pe acestea. Nu pot să povestesc zâmbind despre mărarul din mâncarea de mazăre când pe mine mă macină altele.

Mamele, oricum ar fi ele, știu când mințim. La fel și mama. A realizat că nu mă mai hrănește mâncarea atât de intens discutată. S-a urcat în tren și a venit la mine. Era cât pe ce să fie totul perfect, când mama a început să-mi povestească despre fiica unei bucătărese care este bursieră la inginerie aerospațială. Mi-a spus că e plecată din țară, că e are medii de top, că va lucra pe nu știu unde, concluzia ei fiind: “că așa sunt copiii lumii – deștepți”.

Am obosit să alerg ca să ajung să fiu și eu ca acești copii ai lumii. Așa că, mamă, te rog să mă ierți pentru ceea ce nu sunt. Renunță și tu la atâtea așteptări, ia-mă așa cum sunt și privește-mă.

Cu ochii pe copiii lumii ai uitat să mai fii atentă la copilul tău! Cine știe, poate o să ai surpriza să descoperi că sunt unul dintre ei…

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
copilmamafamilieasteptaricomparatiecresteredezvoltareeducatietotuldespremame.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

28627 citiri

136 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.