Acasa | Familie | Dacă am putea da timpul înpoi…

Dacă am putea da timpul înpoi…

 SHARE  

Adaugat in 17 februarie 2014

Dacă am putea da timpul înpoi…

Scrisoare pentru tată. Foto: Photoxpress

...am avea atâtea lucruri să le spunem celor pe care îi iubim, dar care au plecat mult prea devreme dintre noi. Doar câteva minute dacă am mai avea, cât să le cerem să ne ierte pentru ce nu am făcut bine și să le spunem că îi iubim.

Delia i-a scris tatălui ei. Cu iubire și dor:

Dragă tată,

Iartă-mă că îți scriu așa de târziu. Tare mult sper că  mesajul meu va ajunge la tine și că nu mai ești supărat pe mine.

Îmi pare rău că am ales să mă duc în vacanță cu soțul și copilul, în Deltă, exact când tu veneai acasă de tot. Am fost o egoistă, fugeam de realitate.

N-am înțeles și nici nu am vrut să înțeleg de ce te întorci acasă, deși știam că era ultima noastră vară împreună.

Aș da timpul înapoi dacă aș putea și aș veni mai repede acasă, numai că să te mai pot vedea lucid și să mai povestim un pic știrile zilei.

Nu ți-am spus-o niciodată, însă îți mulțumesc mult pentru tot, am simțit mereu că m-ai iubit, chiar și când aveam 15 ani și îmi planificam evadarea de acasă, din cauza ta, desigur.

N-am facut-o, mi-era frica și nici nu aveam unde să mă duc. Așa că am preferat să fac ceea ce fac cam toate adolescentele din lumea asta nedreaptă: să te urăsc până când am înțeles, de fapt, cât de mult te iubeam.

Îți mulțumesc că mi-ai dat voie să plec de acasă la 19 ani și că ai ințeles că am nevoie să plec în alt oraș la facultate. Visul tau să fiu profesoară de franceză, în orașul nostru natal, nu mai era de mult visul meu, și tu ai ințeles.

Toate pachetele cu mâncare din fiecare duminică dimineața erau mesajele tale de iubire. Și le-am primit pe toate, sunt încă vii în inima mea.

Nepotul tău îți seamănă, jur că de multe ori te văd în el, mai ales când face glume și se amuză el singur de ele. Am un sentiment că îți va moșteni spiritul glumeț, dar și mândria, sper tare. Sunt lucrurile cele mai frumoase care mi-au mai rămas de la tine.

Să știi că ai fost un tată bun, poate că nu ai fost un soț perfect, nu pot eu judeca asta, însă cine mai are amintiri cu tatăl ei care insiropa pizza, pentru că așa știa că se procedează cu plăcintele?

Și plăcintele tale erau renumite, dar și rumenite. Iar ciorbele, tocănițele, murăturile și toate felurile moldovenești pe care le pregăteai cu atâta drag nu le mai regăsesc în nicio casă.

Țin minte și momentele noastre mai puțin bune, însă înțeleg din ce în ce mai bine că nu a fost vina ta. Și că ai fost toată viața trist că nu ți-ai putut urma destinul de intelectual, alegând să fii instalatorul cel mai popular din tot cartierul.

Tată, nu mi-e deloc ușor să-ți scriu că îmi pare rău că te-ai îmbolnăvit, nimeni nu a înțeles asta bine până nu a fost prea târziu. Știu că te-ai jucat mult timp cu boala, însă, uite, nu a fost deloc o joacă.

Poate că era amuzant și mai ușor pentru tine să nu renunți la fumat atunci când toți doctorii îți spuneau că îți face rău, poate că a fost o cale mai simplă să nu accepți un diagnostic fatal și să te prefaci de fiecare dată când aveai ocazia, sau să ne liniștești zicându-ne că ai doar un virus, când tu sufereai de cancer.

În mod cert tu ne-ai ajutat mai mult să te ajutăm, însă nu a fost deloc simplu pentru nimeni din jurul tău. Toată lumea îți duce dorul și culmea, te prețuiește mai mult decât atunci când erai printre noi.

Toată lumea știe cât de mișto ai fost și cât de prezent ești încă în viața noastră.

Dragă tată, esti încă iubit, simți asta?

În memoria tatălui meu, Ioan (1956-2012)

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
scrisoareparinticopiiboalasuferintador CITESTE MAI MULTE DESPRE

11977 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.