Acasa | Articolul tau | Discreditarea la birou. Când luăm atitudine?

Discreditarea la birou. Când luăm atitudine?

 SHARE  

Adaugat in 5 martie 2014

Discreditarea la birou. Când luăm atitudine?

Probleme la birou. Foto: Photoxpress

Cunoscut în zoologie ca fiind un comportament al unui grup de păsări care se comportă într-un anumit mod față de alți prădători, cu scopul de a-i descuraja pe aceștia în atac, fenomenul de mobbing își găsește locul printre oameni, în special în relațiile de muncă.

Nu cred că acest fenomen este unul nou, apărut în societate recent, ci dimpotrivă, el este un fenomen vechi de interacțiune între toate combinațiile de personalități care se află amenințate într-o anumită situație. Deseori mobbing-ul este însă și o caracteristică a omului lipsit sau cu un grad redus de inteligență emoțională, lipsit de empatie sau, foarte grav, o persoană lipsită de principii fundamentale de educație.

Nou este poate faptul că acest fenomen de mobbing s-a acutizat și, în condițiile în care, în societățile democratice se vorbește despre respectarea  dreptului la demnitate, despre interzicerea discriminărilor, victimele se pot folosi, printre altele și de aceste drepturi și juridic pentru a-și recâștiga echilibrul în societățile din care fac parte.

Subiectul pasiv al acestui fenomen este un individ cu un profil psihologic relativ sau aparent instabil. Statistic, femeile intră cu succes în această categorie, în special, dar nu în mod exclusiv, femeile care și-au reluat activitatea după un moment de pauză în activitatea lor profesională, persoanele care au trecut printr-un stres emoțional cauzat de anumite pierderi, de agresiuni fizice sau de nesiguranță profesională.

Mobbing-ul are două forme de manifestare: bossing și staffing, în prima lui formă de manifestare, discreditarea vine dinspre cei aflați în poziții de conducere către ceilați iar în cealaltă formă el apare invers, de la colegi către șefi.

Psihologic "prădătorul" se simte, deseori chiar imaginar, în poziția sa amenințat și atacă desconsiderând sau falsificând realitatea chiar înainte de a exista vreun pericol, pentru a-și păstra o anumită poziție într-un grup social. El este similar unui criminal în serie, nu se va opri la o singură victimă fiindcă problema lui nu este doar omul în mod individual. 

Educațional un astfel de individ nu are, în bagajul său primar, sentimentul de respect față de celălalt, adesea există un dispreț afișat, direct, față de orice persoană, disprețul și lipsa de respect manifestându-se adesea prin jigniri directe, adesea chiar în public, fapt care determină victima de a-și revizui comportamente, de a-și crea mecanisme de apărare sau de autosubminare, situație în care persoana, în funcție de labilitatea sa emoțională va dezvolta sau nu depresii care îi va determina în cele din urmă izolarea sa socială.

Problema care apare este atunci când discreditarea unei persoane se desfășoară în public. Aceasta constituie o "circumstanță agravantă" a fenomenului și ar trebui să fie momentul în care victima trebui să ia măsuri pentru a se proteja. În primul rând pentru că discreditarea publică impune izolarea socială, impune o încurajare și din partea altora de preluare a modelului de discreditare, reduce toleranța socială.

În aceste condiții, victima mobbing-ului trebuie să ia urgent măsuri.

Specialiștii recomandă următoarele etape de apărare:

1. Victima trebuie să impună niște granițe ferme agresorului.
2. Trebuie să-și echilibreze starea psihologică, chiar apelând la un specialist.
3. Ca ultimă soluție, reconsiderarea locului de muncă, eventual prin demisie și căutarea altei soluții profesionale.

Mobbing-ul este modalitatea cea mai la îndemână de a crea, dincolo de dezarmonie socială și personală, eșecuri ale firmelor, instituțiilor publice, mediilor unde el se manifestă, inclusiv în școli, în mediile universitare, cunoscut fiind că inducerea unor instabilități emoționale nu ajută la eficiența profesională a individului.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
mobbingbirouslujbajobcolegipericolcomunitatevictimaaparare CITESTE MAI MULTE DESPRE

8040 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.