Acasa | Smart Story | Egalitatea intre sexe: mai e mult pana departe?

Egalitatea intre sexe: mai e mult pana departe?

 SHARE  

Adaugat in 13 martie 2014

Egalitatea intre sexe: mai e mult pana departe?

Stockholm, Suedia. Foto: sxc.hu

Ce sanse are in viata o fetita nascuta azi? Teoretic, totul depinde de ceea ce isi doreste, eventual si de sustinerea familiei si de noroc. Practic, sansele ei depind enorm de locul pe care il are femeia in societatea in care s-a nascut.

In fiecare an, incepand cu 2006, Forumul Economic Mondial face public un raport despre egalitatea intre sexe luandu-se in considerare patru categorii fundamentale (si multi alti factori secundari): participare si oportunitati economice, acces la educatie, sanatate si supravietuire, implicare politica.

UPDATE: Printre factorii secundari se numara rata somajului in cadrul populatiei feminine comparata cu cea in randul populatiei masculine si procentajul de femei angajate cu jumatate de norma in comparatie cu acelasi segment al populatiei masculine. Se iau in considerare si cat la suta din companii au femei in pozitii de top precum si firmele care au femei ca actionari sau ca fondatori. 

Cand cititm un raport de genul acesta, trebuie sa tinem cont ca nu compara nivelul de trai al (sa zicem) unei femei din Peru cu cel al unei femei din Elvetia. Ceea ce face este sa masoare posibilitatile unei femei in comparatie cu ale unui barbat din aceeasi tara. Iar scorurile finale sunt invers proportionale cu gradul de discriminare al unei societati fara de femeile sale.

Scorurile se regasesc intre 0 (inegalitate) si 1 (egalitate). Cel mai mare scor de anul acesta este 0.873, ceea ce inseamna ca pana si in tarile cele mai avansate, in care feminismul si-a pus puternic amprenta, va mai dura pana cand femeia si barbatul vor fi egali in toate aspectele societatii.

Din cele 110 tari monitorizate inca de la inceputul proiectului, 95 au facut progrese in ultimii patru ani, noteaza Huffington Post. Totusi, in majoritatea tarilor inca nu se poate vorbi despre egalitate, ci doar despre diminuarea discriminarii si despre eforturi de crestere a oportunitatilor in cazul sexului feminin.

Care sunt insa tarile in care o femeie are cele mai mari oportunitati?

Islanda se afla pe locul intai pentru al cincilea an la rand, ceea ce inseamna ca este in continuare natiunea cu cea mai redusa discriminare intre sexe. Capitolul care ridica semnificativ media Islandei este educatia: sunt cu 50% mai multe femei decat barbati in invatamantul superior.

Pe locul doi, deloc surprinzator, gasim tot o tara nordica: Finlanda. Desi in ultimul an scorul general a scazut putin, mai ales pe partea de participare si oportunitati economice, dar si la cea de implicare politica, ceilalti indicatori raman la cote inalte.

Norvegia, pe care o regasim pe locul trei, si-a crescut un pic scorul general in ultima perioada. De-a lungul timpului, societatea norvegiana a reusit sa scada cu 84% diferenta dintre sexe in zona de participare si oportunitati economice.

Suedia este, din nou, pe locul patru, avand 44,7% (cel mai ridicat procentaj din lume) dintre locurile din Parlament ocupate de femei.

Surprinzator poate, dar urmatoarea pe lista este o tara asiatica. Filipine a urcat trei locuri in ultimul an, ajungand pe cinci. De altfel, este cea mai bine clasata dintre tarile cu venituri mici spre mijlocii. Asul din maneca acestei tari este domeniul politic la care femeile au acces ridicat.

Irlanda coboara un loc din cauza scaderii participarii politice a femeilor dar si din cauza unui dezechilibru recent in egalitatea salariilor. Per total, insa, lucrurile stau indeajuns de bine incat sa ramana in top 10.

Noua Zeelanda este a doua tara non-europeana care intra in top 10, insa, la fel ca Irlanda, este in scadere cu un loc din cauza unui declin la capitolul egalitate in salarii.

In sfarsit, zona scandinava este completa cu Danemarca pe locul opt. Educatia este unul dintre aspectele de varf: sunt 1,45 de femei la fiecare barbat inscris in invatamantul superior.

Elvetia urca un loc datorita cresterii venitului estimat al femeilor.

Pe urmatorul loc se claseaza Nicaragua, fiind singura tara latino-americana din top 10. De-a lungul timpului, si mai ales in ultima perioada, Nicaragua a facut progrese importante in ceea ce priveste implicarea femeilor in politica.

Topul continua cu:

11. Belgia
12. Letonia
13. Olanda
14. Germania
15. Cuba
16. Lesotho
17. Africa de Sud
18. Marea Britanie
19. Austria
20. Canada

In cazul in care va intrebati (eu chiar am fost curioasa) SUA se situeaza pe locul 23, imediat dupa Burundi si in fata Australiei. Romania s-a clasat anul acesta pe locul 70, cu un scor usor imbunatatit fata de anul trecut.

Vezi raportul complet aici: reports.weforum.orgAutor: A.H.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
economiepolitici socialetari in care sa fii femeietop mondial CITESTE MAI MULTE DESPRE

8936 citiri

50 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.