Acasa | Opinii | Nomenclatorul meseriilor, România, 2014

Nomenclatorul meseriilor, România, 2014

 SHARE  

Adaugat in 19 martie 2014

Nomenclatorul meseriilor, România, 2014

Primavara. Foto: Photoxpress

Sub acest splendid soare de primăvară, în acest colţ binecuvântat de lume gen “Grădina Maicii Domnului”, nu mă pot abţine să nu remarc nişte lucruri, valabile în acest martie 2014.

Filosofii naţiei nu sunt ăia care-au frecat măcar două terfeloage pe tema asta, ci tipii dezinvolţi cu opinii despre orice, oricând, exprimate de obicei pe gură (pixul e greu de ţinut în mână, gura se mişcă aproape singură). Intelectualii fini care o ard cu gramatica în dinţi nu se găsesc la academie, ci la tv via biroul ponosit al vreunui politician corupt.

Golanii care se îmbată în cluburi nu se numesc beţivi, ci fotbalişti. Escrocii nu sunt puşcăriaşi, ci oameni de afaceri. Scriitorii sunt oameni care ştiu să se descurce cu Word-ul şi mai cu seamă cu WordPress-ul. Fotografi sunt cei care deţin o cameră foto.

Politicieni sunt ăia care nu au altă meserie. Experţi în comunicare se numesc aceia care au gură, minute pe Cosmote şi cont de mail. PR e cineva care ştie de unde să comande cele mai stupide produse promoţionale şi să plătească interviuri cu şefu’ în reviste imaginare. Muzicienii cântă şi compun la silicoane şi la tatuaje, depinde de sex. Artişti plastici sunt oamenii de afaceri care fac contracte cu primăriile.

Prostituatele se cred prezentatoare tv, vânzătorii se închipuie producători de emisiuni şi şoferii bat din palme şi se fac operatori. Oamenii cu fantezie debordantă îşi lipesc eticheta de istoric. Ălora cu tupeul mare cât casa şi necalificaţi vreodată la vreun loc de muncă li se zice “trainer” sau mai tare, “coach”.

Expert în turism presupune să fi fost într-un infotrip în Antalya şi moca la Mamaia, invitat de o agenţie, primărie, ceva. Chiar mai uşor e să fii antreprenor: chitanţier nu-i musai să ai, trebuie să ştii să te duci la o conferinţă despre antreprenoriat şi să spui “eu sunt antreprenor”. E un fel de declarare a credinţei religioase. Contează ca tu să crezi, nu ceilalţi.

Cine a făcut minimum 20 de glume la bere, ajunge automat stand-up comedian. Noua denumire pentru soţie plictisită de om cu bani e creator de modă ori stlist. Rămaşi fără angajator dubios în zilele noastre, turnătorii cu vocaţie îngroaşă middle managementul de corporaţie.

Cei care se poartă ca un bolnav de Tourette au locuri rezervate ca animatori la radio (mai ales pentru matinal). Chelnerii sunt de fapt DJ la restaurante, judecând după volumul şi calitatea muzicii pe care trebuie să o înghiţi.

Paznicii şi bodyguarzii sunt departamentul de relaţii cu clienţii. Şoferii sunt piloţi de curse, iar cei care au procreat “experţi în parenting”. Cei care n-au procreat sunt “consultanţi de parenting”. Toată doamna vârstnică din rural sau urban este medic calificat şi îşi poate prescrie cu succes medicamente.

Adevăraţii producători de film sunt ăia care au produs telenovele. Arhitecţii dărâmă şi ciuntesc case de patrimoniu. Ţeparii sunt manageri eficienţi. Mincinoşii fără scrupule sunt absolut tot ceea ce-şi doresc.

Dacă eşti pe bune ceva, dacă ai învăţat o meserie, dacă ştii nişte lucruri, dacă munceşti, dacă te miră impostura, dacă faci chestii, dacă, dacă, dacă şi dacă ţi-o iei pentru asta, ei, bine, treaba ta. Ţara asta nu ţi-a cerut nici o clipă să fii aşa. Vorba frumoasei Sidney din American Hustle: “and my dream, more than anything, was to become anyone else other than who I was.”

Citeşte şi:

.

Notiţe despre un succes: Rigoletto la Opera Română

.

Oracol de călător: Florin Grozea

.

Eye contact: Florin Costache, Berlin


Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
nomenclatormeserii2014romaniacaia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

6105 citiri

19 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.