Acasa | Familie | Suferă copiii de un deficit de joacă?

Suferă copiii de un deficit de joacă?

 SHARE  

Adaugat in 24 martie 2014

Suferă copiii de un deficit de joacă?

Cât de importantă este joaca? Foto: Photoxpress

Nu este deloc neobișnuit pentru un părinte care își înscrie copilul la grădiniță, să întrebe: Dar ce activități opționale aveți? Aveți ore de limbi străine, învață copiii să cânte la pian, se face balet, judo, origami?

Am auzit de grădinițe care au chiar ore de dezvoltare personală pentru preșcolari. Este, desigur, foarte important pentru copii să își descopere cât mai de timpuriu talentele și să ia contact cu o limbă străină încă dinainte de a stăpâni limba maternă. Dar câți părinți chestionează viitoare grădiniță în legătură cu timpul de joacă pe care îl acordă copiilor?

Cât de importantă este joaca?

Foarte! Răspunsul este simplu, direct și fără urmă de șovăială: joaca nu este numai importantă, este crucială pentru dezvoltarea copilului.

Argumentul psihologului Peter Gray în cartea sa “Liber să înveți” este chiar acesta: libertatea de care se bucură copiii, libertatea de a se juca, de a descoperi, de a învăța pe cont propriu este în directă legătură cu sentimentul lor de fericire, cu gradul lor de autonomie și cu capacitatea de a învăța.

Din punctul lui de vedere, a întreba dacă au nevoie copiii de mai multă joacă sau de mai mult timp de studiu este o întrebare greșită. Pentru copil, joaca este învățare, spune categoric Peter Gray. Ele nu se află în opoziție ci, dimpotrivă, se întâmplă concomitent: copilul învață jucându-se.

În această privința, generația noastră a avut cu siguranță un avantaj față de copiii secolului XXI. Putem spune fără a greși foarte mult, că părinții de astăzi și părinții părinților de astăzi au avut parte de mai multă joacă liberă și de mai puține “activități” decât copiii de astăzi.

Prin joacă liberă înțelegem o joacă ne-organizată de un adult și, acolo unde este posibil și sigur, chiar nesupravegheată.

Iată așadar câteva din avantajele jocului liber pentru dezvoltarea copilului:

1. Joaca liberă dezvoltă creativitatea și imaginația copilului. Lipsit de regulile și organizarea adulților copiii inventează jocuri, personaje și situații, întrebuințări noi pentru obiecte vechi și câte și mai câte. Călăritul unui băț investit cu atribuții de cal este mai valoros pentru dezvoltarea imaginației decât călăritul unui cal de lemn perfect sculptat.

2. Joaca liberă dezvoltă capacitățile de comunicare, organizare, negociere și leadership ale copilului. Experiența organizării unui grup de copii lipsiți de adultul atotștiutor înseamnă negocierea unor reguli și respectarea lor, desemnare unui lider de grup, comunicare nemulțumirilor legate de reguli și de lider și eventual, schimbarea lor pe parcursul jocului.

3. Joaca liberă asigură performanțe mai bune în timpul învățării structurate, conduse de adult. Nenumărate studii au arătat cum capacitatea de concentrare și performața copiilor este mult mai bună după pauze consistente, de cel puțin 15 minute.

Școlile care au ales să reducă pauzele în favoarelor orelor de studiu nu au făcut decât să scadă performanțele copiilor.

4. Joaca liberă facilitează rezolvarea conflictelor. Copiii nu pot învăța să gestioneze conflictele decât dacă sunt lăsați să propună și să testeze ei înșiși diferite modalități de rezolvare.

Intervenția adulților în conflictele copiilor este benefică doar pe termen scurt, pentru rezolvarea unui conflict imediat: dacă ne dorim viitori adulți capabili să negocieze creativ și eficient conflictele trebuie să le oferim ocazia să se antreneze de mici.

5. Joaca liberă îi ajută pe copii să își descopere pasiunile. Fie că este vorba de cățărat în copaci, studiat furnicile cu lupa sau numărat stelele de pe cer, fiecare copil va găsi în jurul lui acel ceva care îl pasionează și pentru care este dispus să investească timp și energie. Bucuria acestei descoperiri este neprețuită, iar noi, părinții, trebuie să fim conștienți că nu putem face asta în locul lor.

M-aș bucura să aud cât mai mulți părinți spunându-mi că vând castraveți grădinarului, că ei sunt deja conștienți de importanța jocului în viața copiilor lor și că prima lor întrebare la noua grădiniță nu este “Câte ore de pian au pe săptămână?”, ci “Câte ore de joacă?”

Și, ca să nu credem că am inventat noi roata, iată poezia lui Lucian Blaga, Trei fețe, scrisă în 1919 și la fel de actuală și astăzi.

Copilul râde:
“Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!”
Tânărul cântă:
“Jocul şi-nţelepciunea mea-i iubirea!”
Bătrânul tace:
“Iubirea şi jocul meu e-nţelepciunea!”


.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
joacaeducatiedezvoltareparinticopiirecomandaripsihologia copiluluitotuldespremame.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

4913 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.