Acasa | Calatorii | Cum să ratezi “obiectivele turistice” din prea mare curiozitate

Cum să ratezi “obiectivele turistice” din prea mare curiozitate

 SHARE  

Adaugat in 27 martie 2014

Cum să ratezi “obiectivele turistice” din prea mare curiozitate

Mekong. Foto: michaelyamashita.com

Am eu o replică tip care îl face pe prietenul meu Răzvan Marc, fie binecuvântat pentru modul unic în care mă suportă, să se uite la mine lung şi neîncrezător: “Hei, nu mergem şi aici?”, prin “aici” înţelegându-se câte un loc atât de dubios încât nici ghizii băştinaşi nu par să înţeleagă ce naiba m-a apucat.

Aşa am reuşit să ratez obiectivele turistice de tip copertă de ghid de călătorii, în favoarea unor văgăuni dubioase care mi-au oferit, cel mai adesea, nespuse încântări. Mai jos o primă listă de ce-am ratat şi ce-am câştigat.

Australia de Vest

Ce-am ratat: Acvariul Australiei de Vest din Perth, o minune care adună flora şi fauna acvatică a coastelor australiene.

Ce-am adăugat: o vizită la un complex pentru nudişti. Chiar lângă Perth, în pădure, izolat cu nişte garduri înalte se găseşte una dintre numeroasele tabere de nudişti de pe continent. Funcţionează pe bază de abonament anual, iar membrii pot închiria fie o cabană cochetă, fie îşi aduc rulota cu ei.

Era început de primăvară când am ajuns, aşa că primii muşterii se instalaseră deja confortabil. Prima întâlnire cu un locatar dezgolit a fost mai bizară, cu atât mai mult cu cât acesta s-a dovedit un om politicos şi prietenos, care ne-a strâns cu căldură mâinile şi ne-a povestit despre vacanţele lui în aer liber.

Malaezia

Ce-am ratat: urcarea în turnurile Petronas, pe pasarela care le leagă

Ce-am adăugat: o noapte de pomină petrecută în jungla montană, într-un conac englezesc în care se retrăgeau pe vremuri ofiţerii britanici la pensie. Locul se numeşte Bukit Fraser şi am ajuns acolo după miezul nopţii, cu un şofer care ne-a povestit încontinuu despre cum băştinaşii au tăiat gât de alb după gât de alb atunci când şi-au obţinut independenţa. Desigur, ceva mai dement decât jungla în timpul nopţii nu poate exista, pentru că nu vezi nimic, dar auzi un milion de sunete, simţi o vibraţie continuă de la abundenţa de viaţă din jurul tău.

Emiratele Arabe Unite

Ce-am ratat: Abu Dhabi

Ce-am adăugat: moscheea Al Badiyah. E cea mai veche de pe teritoriul Emiratelor (secolul 15), într-o oază din arizii munţi din Fujairah. Mică, umilă, ireală, prin comparaţie cu strălucirea dubaiotă, ea povesteşte despre oamenii din Golf aşa cum nici un zgârie-nori nu ştie să o facă. Nu departe de ea este locul în care s-au dat bătălii decisive pentru soarta islamului, în primii ani după moartea Profetului, între diverse facţiuni, triburi şi secte. Peste toate pluteşte dogoarea ameţitoare a soarelui şi infinita linişte a deşertului.

Nordul Thailandei

Ce-am ratat: oraşul Chiang Rai

Ce-am adăugat: o plimbare pe Mekong într-o barcă lunguiaţă, prin Triunghiul de Aur, cu o oprire pe o insulă laoţiană/bazar improvizat cu graniţă improvizată. Ne-am scurs cu o barcă pe lângă frontiera birmaneză pe care e construit un cazinou şi apoi am intrat pe teritoriul statului Laos. Ni s-a pus ştampilă pe braţ şi-am intrat într-o piaţă de falsuri fabuloasă, unde am putut admira iPhoane după iPhoane aduse din China, dar şi pipe de opium abandonate de ceva vreme de stăpânii lor, acum fantome.

Am mâncat o supă şi am moţăit cot la cot cu localnicii, în sunetele stridente ale unor copii care se jucau. La plecare am dat o tură prin Muzeul Opiumului, unde am aflat care erau ultimele tendinţe grafice la împachetarea heroinei.

Roma

Ce-am ratat: Bazilica Santa Maria Maggiore

Ce-am adăugat: Cimitirul Acatolic. Înconjurat de pini romani şi portocali şi în vecinătatea unei piramide egiptene (mormânt al unui bogat din secolo întâi înainte de Hristos), în acest cimitir îşi dorm somnul de veci poeţii Keats şi Shelly. Sunt şi ceva nume româneşti scrise pe monumentele funerare.

Londra

Ce-am ratat: Turnul Londrei

Ce-am adăugat: o explorare prin cartierele de imigranţi de la capătul Londrei, cele pline de caraibi, români, pakistanezi sau indieni. Zona de lângă stadionul Wembley este numită, peiorativ, Londonistan, de la rezidenţii ei în sari şi cu turbane pe cap, de la mirosul pătrunzător de curry care pluteşte peste străzi, de la magazinele cu bijuterii de aur impunătoare, după moda orientală ori buticurile pline de strălucire cu haine pentru nunţile indiene.

E o Londră mai ieftină decât Bucureştiul, plină de viaţă, şi-ai zice că mai curând eşti la Mumbai dacă n-ar fi atâţia nori pe cer şi atâtea case de cărămidă roşie, după tipic englezesc.

Citeşte şi:

.

Nomenclatorul meseriilor, România, 2014

.

Notiţe despre un succes: Rigoletto la Opera Română

.

Oracol de călător: Florin GrozeaAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriiturismvacantethailandaitaliaromalondraemiratele arabe unitemalaeziaaustraliacaia.roobiective turistice CITESTE MAI MULTE DESPRE

8358 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.