Acasa | Opinii | Scrisoare domnului Zuckerberg

Scrisoare domnului Zuckerberg

 SHARE  

Adaugat in 3 aprilie 2014

Scrisoare domnului Zuckerberg

Discriminarea, pe stradă şi pe Facebook. Foto: Constantin Barbu

Dragă domnule Zuckerberg,

Am aterizat în lumea pe care ai creat-o prin 2008 şi nu mi s-a părut prea interesantă până când n-am observat că încet, încet, prietenii mei, cunoscuţii, oamenii pe care îi admiram erau toţi acolo, laolaltă şi creau pe alocuri, o lume mai frumoasă decât cea reală, în care trăim noi.

Multă vreme, wall-ul meu de Facebook a fost ziarul cu cel mai bun conţinut pe care îl puteam citi de dimineaţă. Prietenii mei alegeau cele mai relevante ştiri politice, făceau cele mai iscusite comentarii economice, postau cele mai pline de semnificaţii opere de artă, fotografii ori poveşti. În timp, asta s-a schimbat puţin, am mult prea mulţi prieteni (vina mea, nu a ta), dar ţara mea de pe Facebook e în continuare mai vie, dreaptă şi inteligentă decât cea din stradă. Vei spune că sunt o refugiată şi eu voi spune că da, voluntar.

Ai inventat ceva incredibil, ştii asta, desigur. Mama mea, un om profund decent şi bun, cu aptitudini de comunicare peste medie, a descoperit internetul odată cu Facebook-ul. Până atunci, să fii online pentru ea însemna să îţi verifici mailul. Fiica mea (9 ani) visează în momentul de faţă la două lucruri: să se întâlnească cu Johnny Depp şi să aibă cont de Facebook. Dar nu vreau să te stânjenesc cu atâtea laude, aşa că o să trec la subiectul scrisorii.

Acum câteva zile, un “prieten” de-al meu şi-a exprimat public dezamăgirea că romii dintr-o tabără ilegală din Franţa n-au ars într-un incendiu. A adăugat nişte extra zoaie rasiste peste această consideraţie. Ca să înţelegi, noi, în România, avem o tradiţie lungă şi dezgustătoare a discriminării romilor, sursa tuturor relelor de pe continentul european. Bineînţeles că am raportat postarea la Facebook şi mi-am închipuit că o veţi şterge. Ei bine, n-aţi şters-o pentru că nu încalcă standardele comunităţii.

.

Am presupus că aveţi un robot mai tâmp care traduce automat postările şi care n-a priceput exact sensul cuvintelor: “Iubesc francezii. Au incendiat o tabara de ciori borate,tigani romani….au,pardon,o tabara de refugiati,sa ma exprim in concordanta cu impunerile uniunii europene privind drepturile minoritatilor ( care dracu minoritate ca tiganii se inmultesc precum scabiile). Din pacate,iar mi-a scapat,din fericire vroiam sa spun,ciorile au scapat cu viata. Al dracului ghinion……”

Am insistat şi v-am lămurit într-un mesaj separat. La o zi după, m-am împiedicat pe wall de contul “Moarte ţiganilor” care lucrează la “Auschwitz”. Nu te plictisesc cu consideraţii despre Auschwitz şi nici nu te oblig să îţi asumi istoria etniei tale în vreun fel. Ar fi nedrept şi poate te lasă rece subiectul. Am raportat contul, plin de porcării rasiste, am mai găsit şi altele similare, mi-am îndemnat prietenii oneşti să facă asta, dar răspunsul vostru a fost acelaşi: nu încalcă standardele comunităţii.

Recunosc, m-am umplut de scârbă şi m-am gândit cu oroare cum trebuie să se simtă prietenii mei de etnie romă când văd cum zburdă pe wall contul “Moarte ţiganilor”. Apoi am dat search cu “Death to the Jews” şi “Death to the Niggers” şi n-am găsit nimic, ceea ce mă conduce la două concluzii: prima e că vorbitorii de limbă engleză sunt mai evoluaţi şi nu fac asemenea mizerii de conturi şi a doua că standardele comunităţii voastre sunt diferite de la o ţară la alta şi de la o etnie la alta.

Adică, de fapt, avem liber la ură, dar numai pentru unii.

Nu ţin predici despre discriminare, că nu mă pricep, dar eu stau într-o ţară în care taximetriştii ţin discursuri despre exterminarea romilor, politicienii fură fondurile destinate programelor pentru ei, cetăţenii oneşti se uită plini de dezgust la cei cu pielea mai închisă la culoare, ba chiar preşedintele, atunci când a vrut să jignească o ziaristă, a făcut-o “ţigancă împuţită”.

Sigur, tu n-ai nici o datorie să schimbi ţara în care trăiesc eu, dar ai putea să nu-ţi laşi propria ta creaţie să se îmbolnăvească de toată urâciunea realităţii. Te rog mult, păstrează puţin vis şi puţină lumină în lumea pe care ai făcut-o, pentru că asta nu poate strica nimănui.

Dragi cititori, vă rog să raportaţi şi voi conturile cu pricina la Facebook când aveţi un minut liber.

Nota redactiei: Redactia isi rezerva dreptul de a modera si/sau de a sterge mesajele care contin injurii, remarci obscene, rasiste, homofobe, amenintatoare sau instigatoare la violenta si ura rasiala.

Citeşte şi:

.

Cronică de film cu amintiri: Grand Hotel Budapesta

.

Notiţe despre un succes: Rigoletto la Opera Română

.

Nomenclatorul meseriilor, România, 2014Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
rasismfacebookregulietniediscriminaremanifestxenofobieromitiganicaia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

9111 citiri

65 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.