Acasa | Familie | Si bunicii pot cădea în depresie!

Si bunicii pot cădea în depresie!

 SHARE  

Adaugat in 5 mai 2014

Si bunicii pot cădea în depresie!

Si bunicii pot cădea in depresie! Foto: sxc.hu

Deşi au trecut prin multe încercări de-a lungul vieţii şi sunt primii oameni care ne vin în gând atunci când avem nevoie de sprijin, bunicii pot fi mai fragili decât ne imaginăm şi pot fi afectați de depresie.

Haideți să aflăm cum îi putem ajuta pe bunici să depăşească această problemă! Copiii noştri ne vor fi recunoscători, peste ani, pentru bunicii cu poftă de viață pe care i-au avut.

“Mama nu mă ajută deloc cu cei mici”

Nu de puţine ori am auzit fraza aceasta, spusă cu năduf, atât de mame cât şi de tătici, deopotrivă. Am întâlnit foarte mulţi părinţi care se plâng de acest lucru, într-o oarecare măsură miraţi de comportamentul părinţilor lor, acum deveniţi bunici.

Adevărul este că, în lunile de sarcină, atunci când ne închipuim cum va arăta viaţa noastră după ce bebeluşul se va naşte, bunicii apar întotdeauna în poză.

Ne închipuim şi ne dorim bunicii ideali: blânzi, cu buzunarele pline de mici surprize pentru copii, bunici care să pregătească plăcinte şi clătite şi care să îşi plimbe nepoţii nesfârşite ore prin parc. Bunici pe care să îi putem suna la orice oră din zi şi noapte atunci când cei mici au febră  sau când ne-am săturat de făcut lecţii cu prâslea şi avem chef de o noapte în oraş.

Socoteala din târg…

… nu se potriveşte cu cea de după naştere. Pentru că timpul trece, entuziasmul de început al bunicilor parcă trece şi el şi lasă loc mirării noilor părinţi, căreia, pe parcurs, îi iau locul enervarea, frustrarea şi certurile dintre bunici şi copiii lor.

Ce se întâmplă? Unde sunt bunicii ăia de poveste pe care ni-i închipuiam că îi vom avea pentru copiii noştri? De ce trebuie să programăm o vizită în casa bunicilor cu o săptămână înainte, ca la muzeu?

De ce mai degrabă suni o prietenă să vină să stea cu cei mici o oră, cât timp tu dai ture de bloc ca să nu o iei razna, decât să pui mâna pe telefon şi să începi să hohoteşti “Maaaamaaa, vino, că nu mai pot!” De ce bunicii nu mai vor să fie bunici?

O generaţie atipică de bunici

Adevărul este că majoritatea părinţilor din generaţia noastră (28-38 ani) au fost crescuţi, la rândul lor, de bunici. Încă avem în minte modelul mamaie şi tataie care stăteau acasă, îngrijeau de grădina blocului, făceau socată vara şi tricotau pulovere cu modele din reviste iarna. Ieşiseră la pensie după o viaţă de muncă liniştită şi sigură, într-o oarecare măsură.

Bunicii copiilor noştri însă vin după o maturitate greu încercată. În perioada tulbure a anilor ’90, bunicii de azi aveau aproximativ vârsta noastră de acum, zbătându-se să îşi găsească un loc în noua Românie de după Revoluţie. Îşi creşteau copiii într-o lume pentru care nu erau pregătiţi şi căreia cu greu au reuşit să i se adapteze.

Mă gândesc numai la faptul că au fost puşi, după 10- 15 ani de muncă sigură, la stat, să îşi caute un serviciu pe o piaţă a muncii devenita liberă, fiind obligaţi să se adapteze unor noi cerinţe, unui nou stil de viaţă. Toate acestea în plină maturitate. Nu cred că le-a fost uşor. Iar în prezent, mulți dintre ei sunt prea tineri pentru pensie, prea bătrâni pentru job. Sunt trişti, frustraţi şi deprimaţi.

“Nu pot sta cu ăia mici, vreau să mă odihnesc azi”

De multe ori am primit răspunsul ăsta din partea mamei mele. Recunosc, m-a durut. M-a enervat. Am bodogănit-o în gând o zi întreagă “Obosită? După ce? Eu, cu doi copii şi două joburi, nu sunt?”

Mama nu e obosită. Mama are depresie. Mama simte că nu mai poate, ca totul în jur e copleşitor, că a obosit, că nu îşi permite să meargă cei şase medici de care ar avea nevoie. Simte cum toate posturile pe care le-ar putea obţine sunt sub calificarea ei, sub visele ei de om tânăr. Se simte umilita şi înşelată. Simte că nu ţine pasul cu lumea care e prea haotică pentru ea.

Mama are depresie şi nici măcar nu ştie. Pentru că mama nu a avut toate cărţile, articolele şi conferinţele pe care le avem noi acum. Pentru mama, cuvântul depresie e echivalent cu boala psihică, cu nebunia, cu ruşinea! Mama e doar obosită, mama nu are depresie…

3 sfaturi pentru a ajuta un membru al familiei care are depresie

1. Primul pas şi cel mai important este conştientizarea depresiei. Momentul în care realizezi că mama, tatăl, soacra ori socrul tău nu este răuvoitor, nu este neimplicat, nu este rece; ci că se confruntă cu o boală, numită depresie.

2. Depresia este o boală ce poate fi vindecată în urma tratamentului terapeutic! Într-o primă etapă se poate cere părerea medicului de familie, care poate recomanda un consult psihiatric. Reticenţa atât în rândul persoanelor suferinde cât şi a celor din jurul lor de a apela ajutorul specializat poate întârzia un diagnostic corect şi un tratament necesar.

3. Susţinerea celor din jur este esenţială pentru succesul tratamentului, indiferent care este acela.
Cea mai bună atitudine este cea echilibrată, astfel încât depresivul să nu simtă nici respingere, dar nici faptul că suferinţa sa este banalizată.

Astfel, fraze de genul: “ţine doar de voinţa ta”, “fă şi tu un efort”, “cu timpul trece, o să fie mai bine”, “analizele sunt bune, nu ai nimic”, “dacă ai avea o boală gravă ar fi de înţeles”, “nu-ţi lipseşte nimic, de ce te plângi” sunt de natură să accentueze izolarea şi chiar suferinţa depresivului.

Nu te teme să vorbeşti cu un medic despre boala părintelui tău! Cu cât mai curând îi oferi ajutorul, cu atât mai uşor se va vindeca!

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
depresiebunicifamilieproblememamaajutorcopiirecomandarespecialistoboseala batranitotul despre mame CITESTE MAI MULTE DESPRE

8848 citiri

80 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.