Acasa | Familie | Nu sunt o doamnă!

Nu sunt o doamnă!

 SHARE  

Adaugat in 26 mai 2014

Nu sunt o doamnă!

Nu sunt o doamnă! Foto: Photoxpress

Fetiţa mijlocie mi-a spus ieri că vreo patru colegi au venit la şcoală însoţiţi de taţii lor, în timp ce o colegă a venit împreună cu o doamnă. 

Care doamnă, am întrebat mirată, gândindu-mă că o fi fost vreo bunică sau vreo mătuşă care a stat ascunsă până acum. Doamna X, mama prietenei mele, mi-a spus fetiţa. Păi şi de ce nu ai spus direct “o mamă”? am continuat discuţia. Pentru că arată ca o doamnă, a venit răspunsul ei candid. Şi eu nu arăt ca o doamnă? am replicat amuzată. Nu, mi-a zis fata mea, cu un aer înţelept. TU arăţi ca o mamă. Pam-pam.

Mamă vs. doamnă

După această conversaţie, am ajuns la concluzia că mamele şi doamnele sunt nişte personaje care joacă în ligi diferite. Cel puţin în viziunea copiilor, se pare, pentru că adulţii ştiu destul de clar că doamna nu este doar o umbrelă o politeţii ce stă deasupra femeilor care au făcut la un moment dat în viaţa lor un drum pe la casa de căsătorii, ci şi un cuvânt ce musteşte respect la adresa unei persoane adulte, indiferent de starea sa civilă.

Am auzit cu toţii expresii precum: ce atitudine de doamnă, se comportă ca o doamnă sau, să plusăm, e o adevărată lady, expresii adesea folosite la adresa unor fiinţe remarcabile, cu o conduită elegantă, indiferent de circumstanţe. La urma urmei, cine n-are în familie o venerabilă figură matriarhală, care a decretat că o doamnă nu trebuie să facă cu niciun chip anumite (dar discutabile) lucruri?

Portretul mamei

Nu m-am gândit, însă, nicicând la faptul că doamna ar putea fi un apelativ ce se distribuie nu pe baza competenţelor comportamentale, ci în funcţie de modul în care arată o persoană. Pentru că, intrigată de cele spuse de fetiţă, am luat-o la puricat, încercând să descopăr cum stă treaba cu mama vs doamna şi aşa am aflat că în cea mai mare parte a timpului sunt o mamă.

Cum e mama? Fără unghii lungi, coafură şi machiaj ca ale doamnelor de la televizor, cu stropi de sos de roşii pe tricoul cu care stă în casă şi cu o pereche pufoasă de papuci cu reni, pe care-i poartă din noiembrie până-n mai şi pe care nu se îndură, încă, să-i elibereze temporar din funcţie şi să-i pună la hibernat în dulapul cu lucruri de iarnă.

Mama n-are ceas, îşi pierde telefonul prin casă şi-l caută cu orele şi niciodată, dar niciodată nu reuşeşte să-şi pună părul pe bigudiuri şi să stea aşa cu el o noapte întreagă.

Şi mama poate fi o doamnă

Partea bună este că, tot potrivit fetiţei mele, reuşesc să alternez imaginea de mamă cu cea de doamnă, atunci când ies în oraş, îmi rup pingelele pe la vreo nuntă sau când încerc să sparg monotonia întâlnirilor de la noi de acasă şi merg alături de ai mei într-o frumoasă vizită. Atunci scot ţolul festiv din dulap, mai trec şi pe la salon să mă pavoazez puţintel, agăţ cerceii în urechi şi îmi pun pantofii cu toc.

Am mai aflat că sunt o doamnă şi pentru că nu vorbesc niciodată urât (rămâne între noi, dar ieri, când mi-am vărsat o ceaşcă de cafea fierbinte pe pantaloni, am fost o mamă adevărată), ştiu vreo două limbi străine, sunt de cele mai multe ori sprintenă ca Tinkerbell şi în marea parte a timpului miros frumos.

După toate astea, îmi dau seama că puştoaica mea are dreptate. Uneori sunt o mamă, alteori sunt o doamnă, iar în alte dăţi sunt şi una, şi alta. Ceea ce n-ar trebui să ştie nimeni de-acasă, însă, este că, de cele mai multe ori când mă uit în jurul meu, îmi dau seama că sunt doar o fetiţă speriată, care ţine strâns de mână un copil mai mare şi alţi trei copii mai mici.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
doamnamamatantifamiliecopiiparintieducatiestare civilarespecttotul despre mame CITESTE MAI MULTE DESPRE

14535 citiri

130 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.