Acasa | Calatorii | 10 lucruri pe care trebuie să le iei cu tine în vacanţă

10 lucruri pe care trebuie să le iei cu tine în vacanţă

 SHARE  

Adaugat in 18 iunie 2014

10 lucruri pe care trebuie să le iei cu tine în vacanţă

Lucruri de luat în vacanţă. Foto: sxc.hu

Cum debutează sezonul de vacanţe şi cum listele sunt la mare modă, iată cele 10 lucruri de care nu te poţi lipsi dacă pofteşti să ai un concediu de vis.

1. O doză zdravănă de libertate. Ştiu că visezi la vacanţă şi ţi-ai notat deja tot ce trebuie să vizitezi la Roma. Ştiu că Excel-ul e viaţa ta şi ţi-ai făcut în el un program organizat, de toată frumuseţea. Aruncă-l în Trash, îl găseşti în colţul ecranului.

Dacă tot eşti în concediu, încetează să te mai condiţionezi de locuri şi ore, poartă-te ca şi cum aceste condiţionări nu au existat niciodată în viaţa ta.

O să descoperi că lumea e frumoasă şi dacă nu te pregăteşti temeinic să îi vezi frumuseţile. O să ratezi probabil 50% din lucrurile scrise pe Wikipedia despre un loc şi o să câştigi nişte poveşti pe care numai tu le ştii despre acelaşi loc.

2. Simţul aventurii. Împachetează-l bine şi ia-l cu tine. Aminteşte-ţi că înainte de a purta costum cu cravată ai fost un copil curios şi plin de imaginaţie. Reînvie în tine dorinţa de a trece prin experienţe noi şi încearcă să evaluezi optimist posibilele consecinţe. Nu te gândi că o să răceşti dacă faci rafting pe un râu cu apă ca gheaţa, ci că vei produce mai multă adrenalină decât a cunoscut corpul tău în toată viaţa.

3. Respectul faţă de gazdele tale. Nu te purta ca un turist, ci ca un oaspete, chiar dacă plăteşti pentru cazare, mâncare etc. Replica “e pe banii mei” atunci când emiţi tone de pretenţii în hotelul unde eşti cazat sau la restaurantul în care mănânci îţi va dărui în schimb numai ostilitate. Poate e pe banii tăi, dar dacă peste ei mai pui şi-un zâmbet şi-o doză de înţelegere, s-ar putea ca lucrurile să meargă strună în vacanţa ta.

4. Ochelari magici care nu te lasă să vezi toate nimicurile. Se întorc oameni de la Paris şi singura lor poveste, insistent, este că pe stradă sunt gunoaie. Dacă ar fi ridicat ochii de la nivelul gunoaielor, ar fi văzut cel puţin albastrul cer parizian desenat cu atâta dragoste de Chagall. Alţii ajung într-o lagună cu apă verde şi-i preocupă că scaunele barului de pe plajă n-au perne moi. Nu fi aceşti “alţii”, fii “ceilalţi”.

5. Dispozitiv de micşorat stomacul. E necesar pentru cei care se duc la all inclusive. Aminteşte-ţi cât mănânci acasă, chiar dacă mesele din resorturi gem de mâncare. Încearcă să foloseşti mâncatul pentru a înţelege mai bine locul în care eşti. Experimentează felurile locale, gustă din fructe rare, întreabă personalul ce şi cum e tipic pentru destinaţia pe care ai ales-o. Vino acasă cu noi cunoştinţe, nu cu un stomac mai mare.

6. Pixuri, creioane colorate, mici jucării, vederi din România dacă mergeţi în zone cu pici mai puţin alintaţi decât ai voştri. Veţi produce multă bucurie şi o să vă alegeţi cu nişte prieteni simpatici. Nu daţi bani copiilor, chiar dacă vi se pare că ar fi potrivit să faceţi asta, cerşitul e toxic pentru cei mici şi pentru cei mari şi în multe comunităţi s-a inventat odată cu sosirea turiştilor “miloşi”.

7. Aparat foto cu un card mic de memorie. Cele 3.000 de poze pe care le produci în călătorii nu sunt amintiri, ci sunt acel ceva care te-a împiedicat să îţi creezi amintiri. Nu munci ca un fotograf profesionist în vacanţă, că tot eşti amator.

Piaţa plutitoare de lângă Bangkok e în vreo 3 milioane de variante pozată, iar pozele disponibile pe Google, aşa că cele 200 de imagini producţie proprie n-o să schimbe prea mult lumea. Pozează oamenii cu care te împrieteneşti, experienţele prin care treci şi nu uita că poţi vedea lumea şi altfel decât prin obiectivul foto.

8. Generozitate. Câtă ai şi câtă poţi să ai. Ia-o cu tine şi nu folosi skill-urile de negociator pe care ţi le-a dezvoltat corporaţia la care lucrezi. Copilul care vinde brăţări împletite nu este furnizorul tău de echipamente, iar femeia care ţese şaluri înflorate nu e subcontractorul tău de servicii. Sunt oameni care trăiesc din acest mic comerţ şi pentru care un dolar în plus sau în minus face diferenţa între sărăcie extremă şi sărăcie suportabilă. Plăteşte preţul corect, cu generozitate.

9. Răbdare. Cum n-ai nici un deadline de respectat, nu te nelinişti dacă mâncarea nu vine în două minute la restaurant sau dacă thailandezul amabil nu pricepe din prima ce vrei să spui în engleza ta deprinsă la cursurile de la British Council. Vacanţa ta va fi minunată cu puţintică răbdare.

10. Carnet de notiţe. Poţi scrie în el adrese, nume şi numere de telefon. Poţi lăsa datele tale de contact şi prelungi conversaţiile de vacanţă, ba chiar lega prietenii cu oamenii pe care îi întâlneşti. O să ai astfel o poveste cu “va urma”.

Şi desigur, după ce aţi împachetat toate cele de mai sus, puneţi în bagaj şi o cremă de soare bună, nişte spray anti-ţânţari, o folie de imodium şi una de anti-alergic, nurofen, pelerină de ploaie şi o asigurare medicală. Cel mai probabil n-o să vă folosească foarte mult, dar e bine să le aveţi acolo.

Citeşte şi:

.

Cumplitul lucru pe care îl fac copiii noştri la şcoală

.

Călătorii la RFI. Invitat Mihai Dobrovolschi

.

Poveşti de călătorii pentru copii. Portugalia.Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
turismcalatoriivacantecaia.ropovesti de calatorie CITESTE MAI MULTE DESPRE

13034 citiri

22 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.