Acasa | Relatii | 10 minciuni despre sex

10 minciuni despre sex

 SHARE  

Adaugat in 20 iunie 2014

10 minciuni despre sex

10 minciuni despre sex. Foto: sxc.hu

Femeile continuă să creadă și să transmită mai departe fetelor lor o serie de idei total eronate despre sexualitate. Iată 10 minciuni pe care trebuie să încetăm să le spunem fiicelor noastre!

Sexualitatea feminină a început să fie studiată mult mai târziu decât cea masculină și a continuat să fie multă vreme un subiect de rangul doi. Chiar și celebrul studiu al lui Alfred Kinsey despre comportamentul sexual al femeilor a apărut la cinci ani după, da, ați ghicit, volumul similar dedicat bărbaților. Dar chiar și așa, datorită lui Kinsey și a altora ca el, astăzi știm infinit mai multe despre cum funcționează corpul femeii.

Și totuși, informațiile pe care noile generații le primesc par să fie desprinse din filmele anilor 1950, iar sexul continuă să fie un subiect tabu între mame și fiice. În cazul în care aceste discuții există, continuăm să transmitem fetelor noastre o serie de mituri care nu sunt numai neadevărate ci de-a dreptul dăunătoare.

1. Virginitatea există, ea poate fi pierdută, oferită sau furată.

Virginitatea este un construct cultural pentru care nici măcar medicina nu are o definiție. Cultural, virginitatea este o stare de “puritate” dinaintea primului contact sexual (vezi moda recentelor “baluri ale purității” din Statele Unite ale Americii, unde tinere adolescente și tații lor jură să pastreze virginitatea – virginitatea fetei, desigur! – până la o eventuală căsătorie a acesteia).

Dar cum definești contactul sexual? Să însemne asta că o lesbiană este virgină atâta timp cât face sex doar cu femei? Sexul anal sau oral afectează sau nu starea de virginitate/puritate a tinerei fete?

Principala problemă cu virginitatea este că ea a devenit, practic, un obiect: fetele o pot pierde sau o pot oferi cadou, iar băieții o pot primi, o pot câștiga sau o pot fura de-a dreptul.

Pe scurt, există voci care susțin că ne-ar fi mai bine dacă am renunța cu totul la acest concept învechit (și destul de patriarhal, fie vorba între noi) și am discuta despre începerea vieții sexuale ca despre un proces, nu ca despre o pierdere a ceva.

2. Himenul este dovada virginitătii.

Dacă prezența sau absența himenului ar fi cea care definește virginitate, știm prea bine că sunt himene care se rup de la sine, înainte oricărui contact sexual (prin gimnastică, examen ginecologic sau mers pe bicicletă), așa cum sunt himene care nu se rup al primul act sexual. În realitate, jumătate dintre femei nu sângerează la primul act sexual iar himenul lor nu este afectat. Există femei care se nasc fără himen.

Prin urmare, medicina s-a pronunțat: himenul și virginitatea au prea puţine în comun.

3. Primul act sexul (“pierderea virginității”) este dureros.

Legenda spune că ruperea himenului este cea care produce durere femeii la primul contact sexual. Având în vedere însă că himenul nu se rupe în 50% din cazuri, se pare că durerea primului conatct sexual și uneori și sângerarea care apare se datorează unor cauze mult mai prozaice: graba partenerului și insuficienta lubrifiere, leziuni vaginale cauzate de lipsa de experiență sau uneori, din nefericire, chiar lipsa consimțământului. De multe ori, anxietatea și convingerea că “o să doară” pot contribui la îndeplinirea profeției.

Pe scurt, NU, primul actul sexual nu trebuie să doară. Dacă doare, ceva e în neregulă și poate ar fi mai bine să va opriți și să încercați o nouă abordare a situației.

4. Prea mult sex “lărgește” vaginul.

Ca și în cazul “lărgirii” vaginului post-partum, fals! La fel ca celelalte mituri menite a îngrădi și a scădea activitatea sexuală a femeii, această idee este, din punct de vedere anatomic, pur și simplu falsă.

5. Femeile își doresc sex mai puțin decât bărbații.

În condițiile în care există un blam social asupra femeilor care au și, mai mult, își exprimă și trăiesc dorințele sexuale, nu este de mirarea că, aparent, femeile sunt mai puțin interesate de sex decât bărbații. Dar, din nou, studiile clinice nu arată nicio diferență între bărbați și femei în privința dorinței sexuale și a gândurilor despre sex în decursul unei zile.

Stereotipurile despre căsnicie ne arată o femeie responsabilă, la limită cicălitoare, alături de un bărbat copilăros, la limită năpădit de dorințe sexuale nesatisfăcute de soție. Dar lucrurile stau mereu așa doar în comediile televizate, nu și în lumea reală unde primul pas către o viață sexuală trăită autentic ar fi să încetăm perpetuarea acestor idei preconcepute.

6. Femeile nu își doresc sex fără implicații emoționale.

Pe vremea când contracepția nu era atât de larg răspândită (în România, vă reamintesc, până în 1989 metodele contraceptive și avortul erau pus și simplu interzise), sexul era un real pericol pentru femeia care putea rămâne însărcinată oricând. Astfel, pe lângă presiunea culturală, a sexului și a virginității pe care femeia le “oferă” bărbatului, apărea și presiunea concretă a unei sarcini nedorite.

În mod firesc, femeile se fereau de relații ocazionale și preferau să își consume dorințele sexuale cu parteneri stabili în care aveau încredere. Dar acest context a dispărut și în urma lui a rămas doar un mit care se confirmă pe sine: cu cât femeilor li se spune mai des că sexul este dovada dragostei, iar băieților li se spune că sexul (mult, des, fără implicație emoțională) este marca masculinității, cu atât se va dovedi că femeile nu își doresc sex fără implicații emoționale.

7. Băieții cumpără prezervativele.

Este minunat ca bărbații să cumpere și să sugereze folosirea prezervativului. Dar asta nu înseamnă că fetele trebuie să aștepte această inițiativă din partea partenerului. Fetele trebuie să știe tot ce se poate ști despre protecție și contracepție și să impună folosirea prezervativului de fiecare dată.

Un studiu recent efectuat în România a arătat că, deși 20% dintre tineri nu folosiseră nicio metodă contraceptivă la ultimul contact sexual, fetele erau mult mai bine informate decât băieții în privința protecției, a contacepției și a bolilor cu transmitere sexuală.

8. Nu poți face sex în timpul menstruației.

Aceasta nu poate fi mai mult decât o recomandare, pe care fiecare femeie sau fată este liberă să o adopte sau nu, în funcție de confortul ei și al partenerului. Nu există nicio contraindicație medicală pentru sex în timpul menstruației. Ce este important să le spunem fetelor noastre este că prezervativul se folosește și în timpul menstruației, căci BTS-urile (uneori nici măcar sarcina) nu sunt excluse în această perioadă.

9. Sexul poate fi uneori dureros.

Dacă sexul este dureros, cauzele trebuie căutate și eliminate. În niciun caz nu strângem din dinți sperând că data viitoare va fi mai bine. Ca și în cazul începerii vieții sexuale (vezi punctul 3), durerea în timpul sexului nu este normală! Cauzele pot fi contextuale, ca de pildă un preludiu mult prea scurt, anxietate, insuficientă relaxare sau anumite condiții medicale, precum vaginismul sau vulvodinia (afecțiuni recent descrise și încă insuficent diagnosticate).

10. Toată lumea face sex.

Nu, sexul este o alegere la fel ca oricare alta. Nu există o vârstă ideală pentru începerea vieții sexuale, așa cum nu există frecvențe ideale ale activității sexuale, nici în afara nici în interiorul unei relații. Spus foarte direct: nu, sexul nu este o datorie conjugală!

Cei care au transformat sexul într-o datorie conjugală au făcut un deserviciu imens și femeilor și bărbaților, scoțând sexul din sfera alegerii și ducându-l în zona obligativității. Sexul este o activitate plăcută care poate conecta extraordinar doi oameni dacă, și numai dacă se întâmplă de comun acord.

                                                                            ***

Nenumărate sunt ideile preconcepute care ne-au afectat viața sexuală nouă și pe care le dăm mai departe fiicelor noastre ca pe niște daruri otrăvite. Dar veștile sunt bune: informațiile sunt astăzi la un click distanță iar cercetătorii sunt din ce în ce mai interesați de sexualitatea feminină.

Eu spun că sunt încă mistere de descoperit, dar că, mai ales, fiecare femeie are dreptul să își descopere, să își cunoască și să își respecte propriul corp. Și chiar dacă uneori nu știm ce să le spunem fiicelor noastre, le putem spun măcar asta:

Nimeni nu are dreptul să îți spună ce, cum și când să faci cu corpul tău și nimeni nu știe mai bine decât tine ce îți dorești, ce simți și ce fel de femeie vrei să fii, iar asta include ce fel de sex vrei să faci!

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
sexsarcinavirginitatehimeninceperea vietii sexualedurerelubrifieremituri sexmenstruatierelatiecontraceptieprezervative CITESTE MAI MULTE DESPRE

25338 citiri

12 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.