Acasa | Articolul tau | Să faci sau să nu faci copii? Aceasta-i întrebarea!

Să faci sau să nu faci copii? Aceasta-i întrebarea!

 SHARE  

Adaugat in 4 iulie 2014

Să faci sau să nu faci copii? Aceasta-i întrebarea!

Între copil şi distracţie. Foto: Photoxpress

După cum știți, în viața asta, de când caști ochii la lume, până îi închizi cu monedele pe pleoape și în fiecare zi lăsată de la Dumnezeu, de dimineața până seara, trebuie să faci alegeri.

Uneori e ușor să alegi, alteori mai greu și câteodată aproape imposibil și atunci, ori încerci să rezolvi imposibilul, ori dai cu banul. Eu am avut două mari dileme: există sau nu Dumnezeu și dacă trebuie să fac sau nu copii.

Pentru prima dilemă am fost pragmatică și am ales calea sigură. E mai bine să cred în Dumnezeu, nu am nimic de pierdut dacă cred în el, am numai de câștigat. Dacă nu există, care-i problema? Mă fac și eu, ca tine, pământ de flori, iar sufletul meu, ultima mea suflare, nu va ajunge nicăieri ci se va topi în neant. Dar, dacă există? Atunci, eu, Maria Mirabela, ajung în rai pentru că sunt o fată bună și cu frică de Dumnezeu, iar tu… tu îi vei explica lui Scaraoțchi, în mod științific, logic, de ce este imposibil ca tu să fii acolo. Deoarece, nu-i așa, iadul nu există!

Cu copiii e mai greu. Eu de felul meu sunt mai băiețoasă și sincer nu mă dau în vânt după mucoșii ăștia mici care smiorcăie și udă pamperșii. Nici la măritiș nu mă grăbesc prea tare, probabil și pentru că nu mai sunt fată mare. Pe masculii care se învârt pe lângă mine, doar ei știu de ce, îmi place să-i consum, să-i storc ca pe-o lămâie, după care îi trimit la altele mai blânde, să se refacă. E foarte adevărat că, până acum, nu s-a mai întors nici unul după tratament.

Ei bine, viața poate fi simplă și atunci de ce s-o complicăm, nu? Sunt tânără, arăt binișor, am în general bărbații pe care mi-i doresc deoarece am tupeu, umor și mai ales… nu am sensibilități și sclifoseli inutile. Sunt curvă în pat și doamnă în societate, una cu limba ascuțită cu care nu e bine să te pui. N-am nicio treabă cu bucătăria, recunosc. Sunt dispusă mai degrabă s-o văruiesc decât să fac o supă cu găluști în ea. Mă simt relativ bine așa cum sunt, la ce-mi trebuie atunci un “singur” bărbat și doi trei copii pe capul meu?

Păi, mi-e frică de-o cursă, de-o capcană. Mi-e frică să nu iau plasă. De undeva din străfunduri, din pivniță, aud din când în când o voce gâjâită care mă întreabă: „Maria Mirabela, tu crezi că te-ai născut doar ca să te distrezi?”

Nu știu cum să vă spun, dar e foarte mult adevăr în întrebarea asta, un adevăr care doare, neplăcut, sâcâitor, enervant. E la fel ca atunci când mă chemau părinții în casă să-mi fac temele și joaca era în toi. Pe cine să întrebi, cu cine să te sfătuiești?

Unii, cum e Alina vecina de la parter, spun că e bine să ai copii. Ea are doi și vrea să mai facă unul. Are grijă de ei ca o cloșcă de puii ei, nu lucrează niciunde, e tot timpul cu zâmbetul pe buze, știe o grămadă de rețete sănătoase, face sirop din muguri de brad la rece. De la ei răzbat râsete, țipete și câteodată plânsete dar, în general, e multă viață și bucurie în familia ei. Femeia asta vorbește într-o zi la telefon cât am vorbit eu într-o viață, are timp să stea și la o bârfă mică cu vecinele dar în timpul ăsta întinde și rufele pe sârmă. Cu o mână calcă și cu alta gătește, cu un ochi e la băiat și cu altul la Lucian, bărbatu-su, care nu-și găsește șosetele. Mie îmi trebuie zece vieți să fac tot ce face Alina într-una.

Alții, cum e Olguța prietena mea, îmi spun să-mi văd de viață, că nu-i ocaua cât daraua. Și cum să n-o crezi pe Olguța când, la două zile, vine seara la mine și plânge. Plânge pentru că Alex, fiul ei, un adolescent care încearcă acum din nou să intre la medicină, nu face decât s-o supere. Olguța este o tipă meticuloasă, foarte ordonată, cochetă și extrem de ambițioasă, la ea în casă nu găsești un fir de praf. Este exigentă cu ea dar și cu cei din familia ei. Prea exigentă pentru Alex, după cum s-a dovedit. Acum arată cu zece ani mai bătrână, e o epavă. Copiii te distrug, îmi spune Olguța, îți mănâncă tinerețea și-ți înveninează bătrânețea. Nu face copii!

Și uite așa, nu știu ce să fac. E prima dată în viața mea în care îmi urăsc libertatea, urăsc că trebuie să aleg. Nu știu cum va fi mai bine pentru mine și aș prefera să fie cineva care să mă oblige să iau o decizie. Cineva pe care să-l pot înjura dacă treburile nu vor merge cum trebuie, cineva căruia să-i scot ochii dacă ajung ca Olguța sau să-i dau o bere (sau un vin dacă preferați) dacă voi fi mulțumită. Eu nu sunt în stare acum să-mi asum responsabilitatea.

Dacă aleg să nu mă mărit și să nu fac copii, e atât de simplu! Prea simplu, prea ușor și intuiția mă avertizează că nu e posibil așa ceva. Mi-e frică să nu plătesc crunt această alegere facilă mai târziu, atunci când nu va mai fi cale de întoarcere. Și aproape că aș risca să fac această alegere dacă n-aș fi învățat pe pielea mea că eu, în timp, mă schimb. Acum am 25 de ani (și un pic!) și nu fac nimic din ce-mi doream la 18 ani sau la 16 ani. Oare ce voi dori la 40 de ani? Mi-e foarte greu să anticipez.

Și aproape că aș risca să o iau pe calea cealaltă, până la urmă n-o să fiu singură. Un copil îl faci într-un an, doare un pic, te îngrași, dar trece. La două luni, de văd că nu mă transform în Alina, îl pasez lui mama. Cum m-a crescut pe mine îl crește și pe el, ce-au altceva de făcut? Mă bag iar în blugi și trăiesc ca și până acum, când îmi amintesc de el trec pe la mama, ne jucăm un pic, și gata. Dacă cu timpul mă schimb, mă duc și-mi iau copilul înapoi. Pare mai sigur așa.

Așa e, e mai sigur, dar nu e o certitudine, iar eu nu mă pot hotărî să plec din curtea școlii unde joaca e în toi și… nu mai e nimeni să mă cheme în casă la teme.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Maria Mirabela
 


 SHARE :  Trimite pe mail
copiimaternitatealegeredilemecresteredistractiecasatorie CITESTE MAI MULTE DESPRE

15805 citiri

106 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.