Acasa | Insider | Stresul la locul de munca, un butoi cu pulbere in Europa. In Romania este un lux sa discutam despre stresul de la serviciu sau nu exista?...
Este stresul provocat de munca o problema in Romania? / Foto: Reuters
Conform studiului, patru din cinci manageri (79%) sunt preocupati de problema stresului la munca, insa doar 26% dintre ei au adoptat proceduri prin care sa lupte impotriva stresului. Intreprinderile conduse de acestia sunt localizate cu precadere in Irlanda, Marea Britanie, Olanda si tarile nordice (Danemarca, Norvegia, Finlanda si Suedia). Firmele codase la acest capitol se gasesc in tarile sudice, in statele nou intrate in UE si in cele in curs de aderare.
Stresul cauzat de conditiile de munca face parte din categoria riscurilor psihosociale alaturi de violenta si hartuirea. Sondajul realizat de EU-OSHA arata ca riscurile psihosociale sunt considerate de manageri mai dificil de combatut, in comparatie cu aspectele legate de siguranta sau sanatate. Principalele bariere in calea combaterii acestora sunt caracterul sensibil si lipsa constientizarii problemei.
Problema stresului si a extenuarii la care este supusa forta de munca este adusa in discutie dupa ce pana s-au inregistrat 35 de sinucideri in randurile angajatilor companiei France Telecom si 9 sinucideri in randurile angajatilor companiei Foxconn. Desi in UE problema este intens dezbatuta, in Romania aceasta apare destul de rar la nivel discursiv si este invizibila in strategiile de management.
E un lux sa se discute despre stresul generat de munca intr-o Romanie aflata in criza sau nu exista o astfel de problema in societatea noastra?