Acasa | Articolul tau | Cu un “plici”, am distrus sute de milioane de ani de evolutie

Cu un “plici”, am distrus sute de milioane de ani de evolutie

 SHARE  

Adaugat in 27 august 2014

Cu un “plici”, am distrus sute de milioane de ani de evolutie

Evolutie. Foto: Photoxpress

Bună, eu sunt Maria Mirabela! Atunci când sunt acasă stau mai mult în bucătărie, pentru că acolo mi-am îngăduit să fumez. Fumez ca turcul și beau cafeaua tot ca el, pentru că o fac într-un ibric din alamă și la foc mic.

Mi-ar plăcea mai mult s-o beau în balcon, mai ales acum vara, pentru că am și un balconaș, dar nu se poate. Nu se poate pentru că trăiesc în România, pe o străduță dintr-un oraș de provincie, iar balconul meu este deschis și are vedere la stradă. Cum sunt încă tinerică (abia ce am trecut de douăzeci și cinci de ani, nu sunt nici zece luni de-atunci ) și arăt binișor, tot românul purtător de nadragi, care urcă sau coboară pe stradă, se simte dator (nu poate el altfel) să-mi arunce o privire. Priviri mai lungi, pofticioase, scurte, însoțite de zâmbete cu subânțeles, intrigate (oare ce caută asta în balconul ei să-și bea cafeaua?) și altele, și altele, care mai de care. Mă simt ca o profesionistă expusă într-o vitrină, în așteptare de clienți. Să ne înțelegem, mie nu-mi lipsește tupeul, pot oricând să-i întorc țăranului un fulger de gheață din priviri și aș face asta dacă ar fi unul, sau doi, dar ei sunt mulți și ... devine obositor. Să nu mai punem la socoteală că eu dorm în costumul Evei iar prin casă port un capoțel din mătase neagră ornat cu flori mari de mac, fără nimic pe dedesubt. Doar o clipă de neatenție și o pală de vânt pusă pe șotii ar putea produce dezvăluiri ... incendiare, așa cum a pățit de curând săraca Laura Pausini pe o scenă din Peru. 

Deci, în bucătărie, la masă, picior peste picior, fumam și beam cafea. O muscă a apărut de nicăieri și a început să valseze prin bucătăria mea ținându-și isonul cu bâzâitul ăla atât, atât de enervant. Am plase la geamuri și le deschid din joi în Paști atunci când chem o femeie pentru curățenia generală, dar a găsit ea un loc pe unde să intre. Mi-am luat pliciul roșu și am executat-o. Se așezase pe masă, chiar lângă cana din care beam cafeaua și mișca din antenuțele și piciorușele ei subțiri de parcă croșeta ceva. N-a mai rămas din ea decât o pată neagră. Eu urăsc muștele, din acest motiv mi-am pus plase la geamuri și am cumpărat un plici și nu vreau să mă laud precum Croitorașul cel viteaz că am omorât vreodată zece dintr-o lovitură, dar am ucis destule. Acum însă am avut un regret, mi-a părut rău că am omorât-o.

Sute de milioane de ani de evoluție reduse la o pată de lovitura unui plici. Nici dacă priveai cu microscopul nu puteai să mai vezi urmele antenelor, piciorușelor sau aripilor ei străvezii. Fusese o lume în miniatură, o entitate care avea un țel, un scop, în interiorul căreia trăiau alte lumi și mai mici, bacterii cu propriile lor năzuințe. Lumi înăuntrul altor lumi, complexe, fascinante și delicate, reduse la o pată de lovitura unui plici. Da, moartea unei muște poate fi insignifiantă, sau o catastrofă, depinde din ce unghi o privești. Nu știu de ce am avut acel moment de slăbiciune, pentru mine toate muștele erau la fel, nu găsesc că una e mai frumoasă sau mai interesantă ca alta. Probabil că dacă un uriaș, de optzeci de mii de ori mai mare decât sunt eu, ne-ar vedea pe mine și pe Angelina Jolie, una lângă alta, nici el n-ar face vreo diferența.

Eu iubesc viața, sunt fascinată și îndrăgostită de ea. Însă, uneori cu voie dar de cele mai multe ori fără voie, ucid. Da, știu, e strigător la cer! Nu e frumos să ucizi, mai ales pentru domnișorici delicate și sensibile. Dar în mod paradoxal, viața merge înainte, evoluează și devine mai puternică prin ... moarte. Moartea mormolocilor pe care broasca îi produce în cantități impresionante face să trăiască berzele. Cei mai agili și norocoși dintre mormoloci, unul dintr-o mie, ajung broaște, dar dintre cei ajunși broaște nu toți ajung să producă ouă. Nici din musca asta nu se vor mai naște alte muște, ci din altele care au fost destul de inteligente, rapide, sau norocoase să scape de lovitura pliciului meu.

Acum stau cu iPad-ul în poală, cu picioarele pe masă și scriu. Am picioarele lungi, bronzate, poalele capoțelului din mătase atârnă pe lateral. N-aș arăta rău într-o reclamă pentru iPad, sau cafea. Fumez. Eu Maria Mirabela, sunt în fruntea lanțului trofic, așa cum mă vedeți cu ochii minții, aproape goală, cu picioarele pe masă, învăluită de fumul albastrui și aromat al țigării. Pentru mine nu mai există nici un prădător, voi trăi (dacă mă las de fumat) de trei, patru ori mai mult decât înaintașii mei, primii hominizi. Fac câți copii vreau și nimeni nu-mi omoară copiii. Deși îmi pare firesc și rezonabil să omor o muscă și sunt absolut de acord ca berzele să se hrănească cu mormoloci, copiii broaștelor, moartea mea sau a copiilor mei ar fi o catastrofă. Dacă vreunul dintre hominizi, vreun australopitec, el sau nevastă-sa, ar fi dat din greșeală peste elixirul vieții veșnice, oare aș mai fi arătat eu cum arăt acum? În acest moment aș fi "admirat" niște picioare scurte, crăcănate și pline de păr. Brrrrr!!! Mă ia cu frig doar gândindu-mă.

Moartea lor, generație după generație și selecția naturală a făcut ca eu să exist în forma asta (o formă absolut acceptabilă). Poate că ar trebui să vărsăm câteva picături de vin roșu (cea mai veche, curată și bună băutură din lume) în memoria lor, pentru jertfa lor inconștientă.

Cum, necum, omenirea a descoperit elixirul vieții (deocamdată al vieții lungi) și a alterat dansul simbiotic dintre viață și moarte, dans din care viața iese mereu mai puternică, mai complexă. Suntem deja peste 7 miliarde și deși murim, nu mai evoluăm. Nu evoluăm pentru că cei mai puternici si inteligenți dintre noi au ales să facă mai puțini copii, sau să nu mai facă deloc . Au lăsat aceasta "corvoadă" pe umerii celor care in mod normal n-ar fi avut nici o șansă să se reproducă. Supermodelul X, cea mai frumoasă femeie din lume, deși este căsătorită cu superstarul Y, alege să nu facă copii pentru că-și strică silueta, sau n-are timp, nu poate să-i facă loc "evenimentului" în agenda ei atât de încărcată. Între timp, vecina din colțul străzii, înaltă de un metru cincizeci, cocoșată și cu fața plină de negi, cu ajutorul de cele mai multe ori inconștient a lui Gică, care nu-și mai amintește când a fost ultima dată treaz, toarnă șapte. Și pe vremuri Gică și cocoșata turnau copii cu nemiluita, dar nu trăiau toți. Din șapte rămâneau doi. Acum le dăm ajutoare, îi tratăm în spitale, să nu cumva să le pierdem stirpea. Așa "evoluăm". Aceste legi, cutume și obiceiuri ale noastre contravin legilor naturii si legilor vieții.

Peste douăzeci de mii de ani oamenii vor arăta la fel, pentru că oamenii VOR să rămână la fel și nimic nu pare să-i împiedice. Homo Erectus era foarte mulțumit de el însuși, la fel cum suntem și noi acum, și dacă era după el așa am fi aratat și în ziua de azi. Noroc că n-a fost după el.

Într-un final, cu pliciul meu roșu, eu fac un mare serviciu muștelor. Dacă nimic nu se schimbă, peste câteva sute de mii de ani omul va fi prea slab și anemic să mai țină un plici în mână, sau prea prost să-l folosească, pe când musca...

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Maria Mirabela
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4537 citiri

23 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.