Acasa | Articolul tau | Despre scolioză și suflet

Despre scolioză și suflet

 SHARE  

Adaugat in 1 octombrie 2014

Despre scolioză și suflet

Traind cu boala Foto: Photoxpress

Imaginează-ți că la 13 ani afli că ai o boală gravă... Parcă atunci te uiți pentru prima dată în oglindă și te vezi: ai coloana deformată, ai scolioză. Așa mi s-a întâmplat mie în 2003.

Mami a observat deformația pe când eu eram aplecată și îmi pregăteam ghiozdanul pentru școală. În anul acela, de clasa a VII-a, urma să îmi fie predată lecția despre scolioză. Eu urma să aflu tot ce se putea ști despre ea de la medicul de familie, doctori specialiști și chirurgi.

După momentul “descoperirii” au urmat consultări, radiografii, discuții, lacrimi și găsirea vinovatului: toți doctorii o învinovățeau pe mami că nu a observat mai devreme deviația coloanei vertebrale, ci abia la 56 de grade câte aveam deja. În momentele acelea îmi dădeam seama că viața mi se schimbase complet... speram doar ca acele priviri înduioșătoare să dispară – însă mami se uita la mine și izbucnea în plâns, apoi toate rudele au aflat și plângeau și ele și mă compătimeau și se întrebau oare ce nenoroc se aplecase asupra mea si de ce tocmai asupra mea, un copil de 13 ani, printre cei mai buni din clasă, elevă cuminte și ascultătoare. Uram privirile pline de milă ale celor din jur. Dar nu am spus-o niciodată, cei din jurul meu nu ar fi înțeles. Așa că am ales să înțeleg eu că asta era forma lor de a fi alături de mine.

Timpul nu este prieten cu această boală, ba chiar din contră – pentru îndreptarea coloanei și, implicit, a întregii cutii toracice, care se deformase și ea, am început cu exerciții corectoare... fără folos. Apoi am purtat un corset vreme de doi ani, zi și noapte, numai când făceam baie îl dădeam jos (îl purtam pe sub haine). Nu numai că nu a funcționat, ci în tot acest timp deviația coloanei mele se dublase – ajunsesem la 110 grade cu 65 de grade (coloana era deformată în formă de “S”, toraco-lombar). Așa am ajuns, inevitabil, la operație.

Era vara anului 2006. M-am internat în spital cu mami. Am aflat că, din cauza gravității situației mele, era nevoie de două intervenții chirurgicale, prima fiind foarte complicată, cumva pregătitoare pentru cea de-a doua operație (aceasta, a doua, consta în fixarea acelor tije în coloană pentru a o ține dreaptă). Astfel, înainte de prima operație, am avut o discuție foarte lungă cu doctorul specialist și cu anestezistul care ne-au explicat procedura. Pe măsură ce explicau mai mult și mai mult, fața mamei se albea din ce în ce mai tare. Mai avea puțin și completa fișa de externare.

Nu o văzusem niciodată așa de speriată. Să îmi văd părintele atât de vulnerabil, atât de descumpănit a fost sfâșietor pentru mine. Dar nu am arătat asta – i-am spus cu toată încrederea și cu cea mai mare dezinvoltură „Facem operația, mergem înainte, ăștia exagerează!”. Și chiar asta îmi doream – nu aveam de gând să dau înapoi. Așa am trecut prin prima operație, apoi prin cea de-a doua și, astfel, după cinci săptămâni în spital, aveam să mă întorc acasă mai slabă cu șapte kilograme și mai înaltă cu 9 centimetri (acesta a fost rezultatul în urma îndreptării coloanei – desigur, nu am putut ajunge la o coloană perfect dreaptă, am mai rămas cu o deviație de 35°).

Acasă mă așteptau toți cei dragi cu tort și baloane, îmi pregătiseră o petrecere surpriză, exact cum vezi în filmele americane. Și încercau să nu plângă sau plângeau mai în colț văzându-mă atât de slăbită. Eu nu am plâns... deloc. Și nu m-am plâns. Acea putere care mă acaparase din momentul în care alesesem să mă operez nu m-a părăsit nicio secundă. Cred că cel mai puternic gând al meu a fost să nu las ca acea boala să mă definească, nu aveam să o las să fie ea în prim-plan, ci eu, felul meu de a fi, cu ceea ce aveam să devin.

Da, scolioza mi-a schimbat viața, mi-a schimbat sufletul....mi-a schimbat familia. Au trecut 11 ani de când trăiesc cu ea. M-a maturizat, m-a obligat să iau decizii mari. Nu pot să îmi imaginez cum ar fi fost viața mea fără această boală, unde aș fi acum. Dar poate că nici nu vreau.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Simona
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6992 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.