Acasa | Articolul tau | “Nu mă simt flatată să fiu agresată!” - Scrisoare deschisă către Poliția Capitalei privind hartuirea femeilor pe strada...

“Nu mă simt flatată să fiu agresată!” - Scrisoare deschisă către Poliția Capitalei privind hartuirea femeilor pe strada

 SHARE  

Adaugat in 23 octombrie 2014

Cerem autorităților în drept să cerceteze cu maximă diligență cazul de agresiune fizică petrecut pe 19 octombrie în Piața Romană din București, în care un bărbat necunoscut a acostat o femeie și apoi a agresat-o fizic în momentul în care aceasta a reacționat verbal și a încercat să-l fotografieze. Cerem demararea unei campanii de prevenire cu privire la hărțuirea sexuală a femeilor în spațiile publice!

Pe data de 19 octombrie a avut loc în București un marș de solidarizare împotriva hărțuirii stradale. Acest marș s-a dorit un semnal de alarmă către autorități și public cu privire la comportamentele agresive, verbale și fizice, la care sunt supuse femeile în spațiul public bucureștean. Pe traseul Calea Victoriei – Parcul Izvor circa 100 de participante și participanți au scandat mesaje care să evoce realitatea cotidiană a agresiunilor stradale asupra femeilor. „Ne-am săturat să nu putem merge liniștite pe stradă! Ne-am săturat să tolerăm la tot pasul atingeri nedorite și/sau jigniri de genul „pisi”, „păpușă”, „ce țâțe ai”, „curvo!” etc. de la bărbați hărțuitori. Ne-am săturat să nu putem riposta fiindcă automat suntem considerate isterice, fiindcă „nu știm să primim un compliment” sau să fim lovite atunci când luăm apărarea altor femei hărțuite!” – au arătat participantele în manifestul marșului.

La câteva ore de la marșul împotriva hărțuirii stradale, una din participante a fost victima unei agresiuni pe stradă. Un bărbat necunoscut i-a adresat cuvinte obscene, a tras-o de păr și a lovit-o cu pumnul în față în momentul în care ea a încercat să-i facă o poză cu telefonul. Agresiunea s-a petrecut în zona Pieței Romane. Victima a depus plângere la secția 1 de Poliție, declarația ei fiind înregistrată cu nr. 1610158/20.10.2014. Ulterior victima a publicat fotografia individului pe o rețea socială în speranța că cineva o va ajuta să-l identifice pe agresor.

În decursul ultimelor zile s-au strâns mai multe mărturii în mediul online de la persoane care au declarat că îl cunosc pe agresor ca fiind un biciclist cu comportament agresiv față de femei. Într-un articol pe un blog, datat septembrie 2012, o femeie povestește cum a avut o altercație cu un biciclist care-i adresase cuvinte urâte și vulgarități în zona Pieței Romană. Autorul agresiunii de atunci are aceleași semnalmente ca cel care a comis agresiunea recentă.Toate aceste date au fost depuse de victimă la dosarul cazului instrumentat de polițiștii de la Secția 1.

Rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală” cere autorităților în drept și mai ales Poliției Capitalei să facă toate demersurile necesare pentru a cerceta acest caz, pentru a identifica agresorul și a-l trimite în judecată. De asemenea, cerem autorităților în drept o campanie de alertare a populației asupra acestui individ în particular și asupra hărțuirii stradale a femeilor mai general, astfel încât femeile să se poată bucura de spațiile orașului fără temeri, fără compromisuri și fără planuri de rezervă făcute de acasă. Acest caz recent ne arată că din pacate strada nu este un loc sigur pentru femei. Hărțuirea stradală afectează drepturi fundamentale ale omului precum dreptul la liberă circulație al femeilor, dreptul la exprimare și dreptul la participare în spațiul public.

„Nu mă simt flatată să fiu agresată” rămâne o formulă pe care o adresăm ca organizații pentru drepturile femeilor, autorităților în drept, dorind astfel să impulsionăm acțiunile poliției în identificarea agresorilor sexuali, acțiunile justiției în pedepsirea acestora, cât și ale altor autorități publice pentru a realiza campanii de informare, astfel încât comportamentul violent fizic sau verbal față de femei – indiferent dacă agresiunile au loc în spațiul public sau privat – să nu mai fie tolerat.

Organizații semnatare membre ale rețelei informale „Rupem tăcerea despre violența sexuală”

Asociația Transcena

Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii

Asociația Front

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Asociația E-romnja

Societatea de Analize Feministe AnA

Centrul Filia

Asociația Artemis

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen ( A.L.E.G.)

Asociația ACTEDOAutor: Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

2707 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.