Acasa | Cariera | Mama lucrează de acasă… până când?

Biroul din bucătărie versus biroul din… birou

Mama lucrează de acasă… până când?

 SHARE  

Adaugat in 4 noiembrie 2014

Mama lucrează de acasă… până când?

Cand ai biroul acasa. Foto: Photoxpress

In urmă cu trei ani şi ceva am luat decizia de a lucra de acasă. Mi se părea formula perfectă, ceva demn de reclamele la asigurări de viaţă: mama lucrează zâmbind în timp ce copiii se joacă pe covor, în linişte. A şi mers o vreme, într-o formulă oarecum asemănătoare.

Sunt mamă şi lucrez de acasă. După trei ani de acrobaţii între jocuri, jucării, mailuri şi clienţi am decis că e timpul să spun stop şi să îmi mut biroul din bucătărie la… birou. Super-mama în acţiune!

Câteva ore pe zi scriam, schiţam sau răspundeam la mailuri. Când intrăm în zona de atelier, copiii închideau frumuşel uşa după ei până terminam eu comanda. Ajunsesem într-un rai al mămicilor carieriste!

Ca orice business aflat la început de drum, nu m-am confruntat încă de la început cu proiecte mari. Două, trei ore de muncă efectivă în fiecare zi au fost suficiente… o vreme. Apoi, precum copiii, şi afacerea a crescut, s-a dezvoltat, proiectele au devenit şi ele mai ample şi mai numeroase. Cele trei ore de muncă au devenit curând trei zile de muncă legate între ele de doar câteva ore de somn pe noapte. Încetul cu încetul, copiii şi-au pierdut şi ei răbdarea şi au început, firesc, să îşi ceară dreptul: dacă mama e acasă, e acasă să se joace cu noi!

Curând, au apărut frustrări de ambele părţi. Eu simţeam că nu pot face ceea ce îmi place, că nu pot să îmi ating obiectivele profesionale propuse, în timp ce copiii încă se luptau pe primele trepte ale piramidei lui Maslow, în faţa uşii camerei în care lucram eu.

Prioritizare şi planificare

Am decis atunci să îmi iau câteva zile libere şi să pun pe hârtie un program bine structurat de lucru, ţinând cont de particularităţile afacerii mele – zile pline vs zile aglomerate; timp de lucru în linişte (când sunt copiii la şcoală sau în parc) vs timp în care facem teme împreună; ore dedicate întâlnirilor cu clienţii vs orele dedicate copiilor etc.

Un următor pas, poate cel mai greu, a fost să îmi prioritizez proiectele. Să ştii ce proiect accepţi şi ce proiect refuzi se învaţă în timp şi chiar şi oamenii de afaceri cu mult mai multă experienţă decât mine mai dau greş uneori.

Părea că descoperisem reţeta succesului unui business condus de acasă. Jonglam eficient, după regulile bine stabilite, printre jucării, teme, proiecte şi clienţi.

Ce semeni, aia culegi

Zicala aceasta e la fel de valabilă şi în afaceri. “Semănasem”, în urma planificării anterioare, timp şi calitate dedicată businessului pe care îl creşteam. Îmi dorisem să crească şi a crescut. Numai că, inevitabil, a început “să ceară” din nou timp, din ce în ce mai mult timp şi spaţiu de lucru. Astfel încât, la trei ani de la momentul zero, tot apartamentul nostru arata mai mult ca un atelier de lucru decât ca un cămin iar între mine şi copiii se ţesea o relaţie asemănătoare mai degrabă cu relaţia patron – angajat decât cu cea de părinte copil. Până în ziua în care fiul meu, acum de zece ani, mi-a spus-o răspicat: “Munceşti prea mult! Cu mine nu mai stai deloc!”

Vorbele lui m-au lovit în moalele capului. Brusc, am realizat că are dreptate. Ba mai mult, nu doar că muncesc prea mult, în detrimentul timpului pe care ar trebui să îl petrec cu ei, dar că muncesc “peste tot”. Ba răspund la un mail de pe telefon în timp ce jucam Monopoly, ba îmi întind materialele de lucru prin toată casa, pentru că mai apoi să îi cert că au umblat cu ele…

Stop! Şi de la capăt

Lucrul de acasă este start-up-ul perfect pentru afacerile iniţiate de mămici. Atâta vreme cât copiii sunt mici şi businessul la început se poate jongla cu uşurinţa cu ambele domenii. Mai târziu, când afacerea creşte iar copiii pot merge la grădiniţă sau şcoală, decizia de a rămâne tot în biroul din bucătărie îţi poate duce businessul spre faliment.

Am stat de vorbă cu mai multe mămici de afaceri, întrebându-le cât timp au rezistat biroului de acasă. Am primit răspunsuri care variau între un an şi trei ani, ca în cazul meu. Oricare ar fi şi răspunsul tău, un lucru este sigur: ai nevoie doar de puţin curaj pentru a lua cea mai bună decizie, atât pentru afacerea ta cât şi pentru familie. Însă de acum eşti deja o mămică de afaceri cu experienţă, sigur vei şti ce ai de făcut!

Mult succes!

Text de Ruxandra Mateescu

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7155 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.