Acasa | Articolul tau | România, nevasta bătută de pe scara blocului european

România, nevasta bătută de pe scara blocului european

 SHARE  

Adaugat in 15 noiembrie 2014

România, nevasta bătută de pe scara blocului european

Steag tricolor. Foto: HotNews DP

Mulți cunoscuți se întreabă, ca și mine, „cum e posibil?”. Cum e posibil ca atâția oameni să voteze mereu și mereu cu aceiași șmecheri, pentru kilu’ de făină, litrul de ulei, găleata, ceasul, tricoul, sau, și mai trist, o simplă promisiune goală, atunci când toată lumea îi cunoaște pe actorii principali cu tot disprețul lor pentru toți care nu sunt de-ai lor și toate legile care nu le folosesc? În lipsa unui răspuns se instalează sentimentul de neputință față de ceva ce nu poți înțelege sau schimba. Dacă lucrurile trenează, ajungi la apatie. Poate veți recunoaște unele teme de importanță mai largă în cele de mai jos.

E o poveste veche. Poate, de când lumea. Și foarte potrivită spiritului mioritic. E povestea femeii abuzate care se încăpățânează să rămână în aceeași relație toxică, cu prețul vieții proprii și a copiilor. Pentru că ea îl iubește, cu toate defectele lui, și speră să se schimbe de dragul ei. Iar el are o serie de tactici cu care o ține sub control, disprețuind-o și o devalorizând-o, mereu în numele „dragostei” ce i-o poartă, cu rezultatul că o aduce în stadiul de a-i accepta fără întrebări viziunea distorsionată despre realitate, și de a nu-și mai da seama că i se întâmplă ceva rău.

O izolează de ceilalți.

„Iubita mea, nu-i mai asculta pe toți prietenii tăi, că ei nu mă cunosc așa ca tine, și sunt invidioși pe ce avem noi. Nu avem nevoie de ei, noi știm mai bine ce avem de făcut. Ne iubim și asta e suficient. Ce știu ei?”

O face să creadă că nu are valoare proprie decât prin el. Deși de față cu alții o laudă.

„Ai văzut ce bine a fost dacă m-ai ascultat pe mine și ți-ai schimbat rochia? M-am lăudat cu tine la toată lumea. Și bine ai făcut că nu ai mai pălăvrăgit despre politică, că nu te pricepi. Nici măcar nu mai ești amuzantă când încerci, îți zic eu. Hai, nu te bosumfla, ți-o zic pentru binele tău, pentru că îmi pasă.”

O sperie cu tot felul de pericole, de care numai el o poate apăra. Dar e vorba despre control.

„Ești nerecunoscătoare. Ar trebui să-mi mulțumești în fiecare zi că te-am scăpat de idiotul ăla de dinaintea mea. Tu nu-ți dai seama în ce hal ai fi ajuns alături de el? Praful se alegea de tine! Numai eu te-am salvat. Auzi, să te lase așa, să umbli de capul tău; dacă te ataca cineva pe stradă? Eu de-aia insist să știu mereu unde te duci, ca să te pot proteja.”

Se folosește abil de dictoanele religioase.

„L-ai supărat pe părintele, să știi. Nu scrie în Biblie că bărbatul e capul familiei? Eu știu mai bine cum să iau deciziile pentru amândoi, de ce ești rea de gură? Cum ai putea vreodată să crezi că fac altceva decât să îți port de grijă, pentru că te iubesc?”

Îi explică ce înseamnă sacrificiul și măsurile de austeritate, și cum (și cui) se aplică ele.

„Draga mea, știi că toată lumea e într-o mare criză economică. Așa că de acum vom face și noi economii. Vom vinde mașina ta, că poți să iei și tramvaiul pâna la serviciu; copiii pot să poarte și haine de la mâna a doua, și s-a terminat cu concediul la mare. Evident, eu trebuie în continuare să dau bine la job, că am totuși o funcție, așa că merg să îmi duc mașina la spălătorie și să-mi cumpăr un costum nou – ultimul pe anul ăsta, că și eu fac sacrificii. Și fim un pic mai economi cu dat drumul la căldură, da?”

Face tot posibilul ca ea să nu capete altă perspectivă asupra vieții.

„Ce mă tot bați la cap cu teatrul și cărțile tale? Numai tâmpenii acolo, niște unii care se schimonosesc și fabulează aiurea. Schimbă postul, știrile astea îmi dau dureri de cap. Îți zic eu ce se întămplă, că sunt mai informat ca tine. Hai să-ți explic cum stau lucrurile; nu-l mai întreba pe taică-tu, că e depășit.”

O face să creadă că singură, sau alături de altcineva, nu ar supraviețui. Meritele lui sunt de necontestat.

„Tu crezi că te-ai putea descurca vreodată fără mine? Salariul tău e de mizerie, doar datorită mie reușim să facem ceva. Dacă ți-aș da banii pe mână ne-ar mânca viermii, normal că-i țin eu, tu ești mână-spartă. Păi ai mai pupat tu plimbat cu mașina până la mine? Nu ai încredere, crezi că te mint?”

O face să creadă că normalitatea nu există.

„Ei, hai acum, doar nu crezi că alte cupluri nu se ceartă, așa e normal. Nimeni nu se ajunge cu banii, ba chiar la noi e mai bine decât la amărâții ăia de Popești. Iar Ionescu îl știe toată lumea ca are relații șî fură, altfel nu ar avea atâtea. Noi măcar suntem săraci și cinstiți. Și ne iubim.”

Și, mai nou, se enervează când o vede stând de vorbă cu fata plecată la muncă în străinătate, care mereu încearcă să o convingă ca i-ar fi mai bine fără el.

„Stai să-o crezi pe ea? Păi ce, are ea habar cum e viața aici? A fugit ca o lașă, cu ce drept se mai amestecă în viața noastră? Trebuia s-o dezmoștenesc demult. Ce urmează, să cheme poliția pentru o vânătaie? Ți-am cerut scuze pentru ea, și știi că e vina ta că m-ai provocat. Crezi că mie îmi face plăcere să te pedepsesc? O fac tot pentru binele tău. Știi că nu te mai iubește nimeni ca mine.”

Și o vezi, zi de zi, tot mai apatică și mai descurajată, convisă că-și merită soarta și că nu se mai poate face nimic. O auzi uneori plângându-și neputința și nu pricepi de ce nu înțelege că trebuie să scape de el. Tot ce știe e că el are dreptate, și tot mai speră ca el să se schimbe, sau măcar că dacă ea stă cuminte nu-l va provoca. Și mai știe că-i e frică să încerce să se descurce singură. Pentru că răul cunoscut e mai puțin înfricoșător decât necunoscutul.

Dacă asta ar fi situația mamei, surorii, prietenei sau poate chiar a vecinei de bloc care te invită mereu la un fursec, poate ai chema poliția. Când e vorba de țara ta, e chiar mai simplu: te costă doar un vot duminică. Lasă Justiția să-i oprească să-i mai facă rău. Nu pune și tu capul în piept și mâinile peste urechi.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Crina C
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9611 citiri

27 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.