Acasa | Calatorii | Jurnal cipriot. Ce face Afrodita din om

Jurnal cipriot. Ce face Afrodita din om

 SHARE  

Adaugat in 1 decembrie 2014

Jurnal cipriot. Ce face Afrodita din om

Ce face Afrodita din om. Foto: caia.ro

Un englez de vârsta a doua, cu un pântece respectabil, în vacanţă cu mama lui, mângâie un pietroi lucios în muzeul de la templul Afroditei din Kouklia. Două cipriote râd în hohote şi îi spun să ia mâna, că Doamne fereşte, poate rămâne gravid.

Prima Afrodită pe care a văzut-o Ciprul nu era de marmură albă şi nu stătea cu şoldurile în poziţia aia provocatoare care n-a murit nici în zilele noastre la fetele de carne, nu de piatră. Era un bolovan negru şi diform, pus într-un altar, pe care femeile îl atingeau în speranţa de a rămâne însărcinate. Afrodita se ocupă cu dragostea, frumuseţea şi fertilitatea de pe la 4000 înainte de Hristos până în zilele noastre.

.

Înainte e drept, avea templu serios, cu preoţi care se ocupau de iniţierea amoroasă a tinerelor nevinovate. Treaba stătea aşa. Fetele se duceau la templu cu o statuetă. Se culcau cu un preot şi lăsau micul idol pe o poliţă acolo. Când îşi găseau un soţ, trebuiau să îi arate statueta drept dovadă că au fost dezvirginate sacru. Despre nemăritate se spunea că le-a rămas statuia pe poliţă.

Am putea crede că adoraţia Afroditei este treabă veche şi îngropată de mii de ani, asta dacă turistul din zilele noastre, venit mai ales din pravoslavnica Rusie, nu s-ar da în vânt după mitologia greco-romană.

Legenda aia veche spune că Afrodita s-a născut din spuma mării, într-un anume loc din Cipru,  lângă o stâncă măricică, pe nume Petra tou romiou. Legenda aia nouă spune că rămâi veşnic tânără şi frumoasă dacă înconjuri înot roca. Uşor de crezut că lucrurile stau chiar aşa pentru că e greu rău să înoţi printre valurile care se sparg de piatra cu pricina, prin urmare, cele care reuşesc sunt fete care rup sala de sport. Înarmate cu multă voinţă, în sezon, mii şi mii de rusoaice se înhamă la încercare, dar nu înainte de a se poza afroditico-penthousian pe plaja de lângă.

.

Blonde planturoase stau în patru labe pe nisip, căutând poziţia perfectă pentru acea poză de vacanţă care să le dea un plus de valoare profilului de Facebook. Roşcate cu părul lung se tăvălesc în valuri cu fundul la aparatul foto. Brunete apetisante îşi împing pieptul spre obiectivul camerei. O mamă îşi mână fiica să se arcuiască mai ca lumea, un iubit îşi roagă drăguţa să îşi ude niţel costumul de baie. Afrodita probabil că stă şi se hlizeşte satisfăcută la acest spectacol de-un rafinament erotic excepţional.

.

După şedinţele foto epuizante, doamnele şi domnişoarele ajung la sentimente mai casnice şi la o altă legendă. Dacă legi o cârpă de copacii Afroditei (rodii, de obicei), o să faci mulţi copii. Şi să te ţii câte eşarfe ajung să fie sfâşiate şi lăsate amintire în bieţii copaci, care de la un asemenea barbar tratament şi-au pierdut orice urmă de viaţă.

O să închei cu un banc neruşinat care circulă în Cipru. Boris şi Alioşa îşi fac planuri de vacanţă.

– Măi Alioşa, nu ştiu pe unde să mă mai duc. În Thailanda am fost, în Turcia da, de Grecia m-am plictist, în Ibiza merg an de an, zise Boris.

– Mergi în Cipru, răspunde Alioşa.

– Ce e aia Cipru?

– O insulă minunată în Mediterană, unde se face dragoste peste tot, fără oprire. Cum ajungi în aeroport, faci dragoste. La hotel faci dragoste. Pe plajă nu mai zic. În cluburi, dezmăţ maxim.

– Alioşa, ce îmi spui e minunat. Tu ai fost în Cipru?

– Nu, Boris, dar a fost soţia mea şi mi-a povestit.

Jurnal cipriot este parte a unui proiect realizat pentru Oficiul de Turism al Ciprului, în colaborare cu excelenta agenţie locală Knossos Travel, parteneri ai Paravion.ro. Călătorii în Cipru, găsiţi aici.

.

 Jurnal cipriot. Cea mai lungă masă din lume

.

Ziua în care o imagine frumoasă nu mai face cât 1000 de cuvinte

.

La graniţa iadului (1)Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6886 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.