Acasa | Articolul tau | Lista neagra

Lista neagra

 SHARE  

Adaugat in 8 decembrie 2014

Lista neagra

Abuzul la locul de munca Foto: Morguefile.com

Am în agenda telefonului mulţi superiori ca funcţii. Am fost onorată să fiu sunată, să mi se ceară diverse, pe ton mieros, înaintea programului ori seara. În naivitatea mea, consideram că e un semn de apreciere.

Treceam peste abuzurile zilnice, unele din cauza faptului că am refuzat din prima zi să merg şi să le cumpăr mâncare. Treceam peste abuzurile fizice, peste faptul că acum câţiva ani, am fost lăsată singură să fac faţă la 13 oameni care îmi comandau şi mi se spunea: e mai greuţ. Am crescut singură un copil, mă duceam şi mă prăbuşeam în faţa lui. A doua zi o luam de la capăt, nu îmi permiteam să intru în concediu medical, fiecare ban conta. Mi-am vândut în 2006 la anticariat cărţile adunate într-o viaţă, ca să am ce pune pe masă. Nu aveam bani de o pâine si cand intrebam ''oare va intra salariul?'', eram pusa la punct: ''lasa că vă descurcaţi, uite eu ieri nu am reuşit să împrumut 20 de milioane şi mai îmi trebuie, pentru casa de vacanţă''.

Mă descurcam, mi-am lăsat nu numai o dată copilul să mănânce pâine cu margarină… Apoi au urmat nişte ani mai buni, au început să crească salariile, au mai fost aduşi colegi să mă ajute, care cum veneau pe jumătate din munca mea începeau să se plângă şi să dea telefoane: ''e prea mult''. După câteva luni îşi luau transferul. Venea altul, dura câteva luni până se forma, timp în care iar preluam aproape toată munca, se lămurea şi pleca şi acesta. Au rezistat şi au făcut vechime doar un coleg motivat, care în afară de faptul că munceşte ca un sisif, a acceptat să  i se comande ca unei slugi cu ţâfnă, şi să le facă plăţi şi cumpărături în timpul programului, şi o colegă care s-a orientat, le face servicii extrajob. Sună cunoscut, nu? Aveţi şi voi colegi numai pe organigramă?

Poate vă întrebaţi de ce am rămas aici. Eu nu am relaţii ca să mă fi putut muta la mai bine. O am acasă pe mama cu Alzheimer în stadiu terminal, dar ajung la muncă la 8, cea cu servicii extrajob vine pe la 11 şi se duce la fumoar, să se odihnească. Vineri m-au lăsat iarăşi singură. S-au amuzat probabil. Ei bine, de vineri mă amuz eu, i-am trecut pe toţi şefulicii în lista neagră a telefonului. Şi e atât de bine, atât de liniştită sunt, cum nu visam. Au înţeles mesajul meu.

De vreme ce eu stau la muncă de la 8 la 16, să îmi ceară ce vor în acest interval. Uite că se poate, dragelor. Scuturaţi-vă când nu mai puteţi, daţi jos zgura adunată, umilinţa, cele care sunteţi în aceeaşi situaţie. Nu e nevoie de ameninţări că daţi la presă abuzurile, de aşa ceva vor şti să se apere, corb la corb nu îşi scoate ochii, vă vor acoperi cu minciuni. Soluţia mea e mai bună. Măcar un timp puteţi spune că telefonul a avut un accident şi nu vă permiteţi achiziţionarea altuia.

Nu ştiu nici eu ce va urma, simt că mă schimb si după mulţi ani am început să merg cu capul drept, dar am figura împietrită. Păcat. Chiar sunt valoroşi unii dintre ei. Degeaba însă au valoare, dacă sunt spectatori, unul nu ia apărarea celui abuzat. Şi atunci de ce să îmi pară rău? Decât să stau seara pe telefon să îi ajut, mai bine ajut o vecină cu sfaturi, are acum şi ea probleme cu mama, Alzheimer devine o boală răspândită. Decât să stau pe mail să îmi ajut superiorii cei orbi, mai bine scriu sfaturi de supravieţuire pentru aparţinători şi ştiu că cineva se foloseşte de experienţa mea şi poate îmi va trimite un gând de mulţumire. Nici nu ştiu cum să închei.

Să aveţi curaj, dragelor!

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Flavia
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

13293 citiri

68 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.