Acasa | Calatorii | Jurnal cipriot. De unde vine busuioaca

Jurnal cipriot. De unde vine busuioaca

 SHARE  

Adaugat in 15 decembrie 2014

Jurnal cipriot. De unde vine busuioaca

De unde vine busuioaca. Foto: caia.ro

Cine n-a băut în viața lui măcar un pahar de Busuioacă de Bohotin? Cel mai mult probabil un pahar prost, de vin dulceag și rozaliu sau cel mai puțin probabil un pahar răcoritor de demisec/demidulce cu o culoare vineție.

E un soi popular, intrat în folclor despre care legenda spune că ar fi venit în Moldova sub formă de mlădițe de vie în tolbele unor călugări ciprioți. Erau un cadou pentru Ștefan cel Mare, un domnitor generos cu frații ortodocși din sud. Soiul a prins bine pe dealurile moldave și așa ne-am căptușit cu rafturile alea de alimentară comunistă pline ochi cu Busuioacă.

.

A trecut deja jumătate de mileniu de la vremurile lui Ștefan, așa că șansele să găsesc vreun strop de strămoș cipriot al busuioacei erau mici, dar asta nu însemna că nu merită să încerc. Podgoriile din insulă sunt minuscule față de cele românești, printre sate de munte și păduri de pini. E atât de mult soare, încât strugurii nu prind luna august neculeși, așa că am aterziat la crama Zambartas în plină activitate de zdrobit struguri.

.

Zambartas sunt doi. Tatăl și fiul. Tatăl a vinificat toată viața după metode franțuzești, construind branduri vestite în industria de vin cipriotă. Fiul, a ajuns cu multa lui curiozitate tocmai în Australia, de unde a adus un suflu nou, mai “la modă”. S-a adăugat în ecuație nora domnului Zambartas, o olandeză înaltă și blondă care are grijă de turiștii veniți la degustări.

.

Am început cu un soi local, Xynisteri, în speranța că spiritul de busuioacă se va găsi în el cât de cât. Cu toată bunăvoința, dar nu. În schimb, o asemănare cu Feteasca Regală pot să jur că are. Am continuat cu un roșu cam amărui, făcut dintr-un soi grecesc, al cărui nume n-a fost memorabil, precum gustul. Ne-am înfipt apoi într-un merlot zdravăn baricat, vândut sub numele de Epicurious și-am terminat cu un shiraz, ca-n barurile din Sidney, fie Zambartas-tânărul binecuvântat.

Dar am continuat să iscodesc. Un vin mai dulce, mai vânăt, mai local? Și-a venit și răspunsul sub forma lui Commandaria, un amestec de xynisteri și mavro, soiuri cipriote de struguri, cultivate, s-ar bănui, de pe vremea în care Dyonisos se ocupa cu orgiile și Afrodita cu intrigile amoroase. Cum nu mă omor după vinuri dulci, mai mult am ascultat povestea, decât am băut. Se zice că în secolul 13, Filip Augustus al Franței a ținut prima degustare din lume. Un concurs uriaș a adunat vinuri din toată lumea cunoscută și învingător a fost chiar Commandaria. Și-un sultan care trăgea la măsea a cucerit insula numai ca să aibă rezerve de vin suficiente. O fi mavro la originea busuioacăi? O fi xynisteri? O fi alt soi pierdut de podgoriile din munții Trodos? Sincer, nu știu și nu prea contează. Dacă ajungeți la Zambartas luați un pahar de shiraz acolo și o baterie pentru acasă.

Jurnal cipriot este parte a unui proiect realizat pentru Oficiul de Turism al Ciprului, în colaborare cu excelenta agenţie locală Knossos Travel, parteneri ai Paravion.ro. Dacă vreți să vedeți dantelăresele la lucru, puteți cumpăra excursii de Revelion în Cipru, la prețuri foarte bune, de aici.

.

Jurnal cipriot. Dantelăresele lui Leonardo

.

Jurnal cipriot. Ce face Afrodita din om

.

 Jurnal cipriot. Cea mai lungă masă din lumeAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

10399 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.