Acasa | Calatorii | Țări în care n-aș călători

Țări în care n-aș călători

 SHARE  

Adaugat in 26 ianuarie 2015

Țări în care n-aș călători

Tari in care nu as calatori. Foto: caia.ro

Sunt locuri în lumea asta în care nu aș călători nici pe banii mei, nici pe-ai altora, nici plătită să fac asta, exact așa cum sunt cărți pe care nu le-aș citi sau mâncăruri pe care nu le-aș mânca. Explicațiile țin mai ales de bruma de etică pe care un om contemporan și-o mai poate permite.

1. Coreea de Nord. Cum nu am un exces de curaj care să mă facă să trag vreo investigație vestită despre mizeria totalitaristă din peninsulă, o călătorie acolo ar fi numai un gest complet imoral. În primul rând, dolarii (mulți, că e scump să ajungi acolo) cheltuiți ajung numai în buzunarele regimului criminal și îi întrețin lifestyle-ul, nimic nu se duce înspre omul de rând nord-coreean, muritor de foame. Apoi, n-am nici o curiozitate să văd o formă de comunism dement și de popor distrus de foame și de frică, am avut și noi partea noastră de asemenea plăceri. Nici arhitectura născută din creierașul unor dictatori tembeli nu mă atrage, pot face o vizită la Casa Presei sau a Poporului, să mă răcoresc. Cel mai tare mă scârbește că gazdele nord-coreene te pun să faci temenele la statuile unor criminali sau în fața cadavrelor acelorași criminali. Pentru un om liber asta e destul de greu.

2. Arabia Saudită. Acum câțiva ani am încercat să obțin o viză în regat, n-am reușit. Între timp am îmbătrânit și nu mi-aș mai trece timpul cu așa ceva. Mecca și Medina, singurele lucruri interesante cu adevărat din Arabia Saudită sunt închise non-musulmanilor, așa că, dacă te duci, mai ales ca femeie, poți cel mult experimenta traiul în cușcă. Mă distrează foarte puțin o țară în care poți vedea în public execuții sau biciuiri, în care locul de maximă libertate pentru femei este mall-ul (etajele de femei) și în care trebuie să fiu dependentă de un bărbat (adus de mine de-acasă în acest scop sau desemnat de autoritățile saudite în chip de sponsor). Nu cred nici în glumițele despre reformele nemaipomenite ale proaspătului decedat rege Abdullah, Arabia Saudită rămâne o țară mizerabilă la capitolul drepturile omului. Sigur, dacă ai treabă acolo, poți ajunge la concluzii interesante despre lumea asta închisă, așa cum a ajuns Ioana Avădani, directorul CJI, care mi-a povestit la emisiunea de la RFI despre experiența ei.

3. Maldive. E o țară mai nesimțită decât Arabia Saudită, și-o să vă explic și de ce. 28% din economia acestui stat vine din turism. Turismul în Maldive se face în costum de baie, cu un cocktail alcoolic în mână, pe o plajă cu nisip fin. Cât timp occidentalul dă mii de euro să se răsfețe pe insule, țărișoara tropicală își biciuiește cetățenii (mai ales femei) pentru sex extramarital, homosexualitate și orice altceva încalcă legea Sharia ( nu au alt set de legi). Violul cel mai adesea nu e pedepsit, se știe că victimele sunt de vină. Ca orice țară cu principii morale solide, Maldivele au un dezvoltat trafic de persoane din țări mai amărâte, mai ales manifestat prin sclavie pentru prostituție. Sigur că prin lege toți trebuie să fie musulmani suniți și că ziariștii sunt bătuți și oropsiți dacă îndrăznesc să își ia vreo libertate. Angajații din industria de turism câștigă sume fabuloase- între 80 și 235 de dolari pe lună, în condițiile în care turiștii plătesc zdravăn apa albastră și peștii colorați. Să vă mai spun că au și-o problemă cu gunoaiele pe care le aruncă în apă și pe insule nelocuite? Detalii minore pentru cei care visează la paradisuri tropicale. Sigur, salariile mici, guvernul corupt și costurile 0 de ecologizare sunt toate mană cerească pentru investitorii în industria de turism, care cumpără ieftin și vând scump. Deci mergeți cu inima împăcată în paradis, dar e bine să știți că sunt nenumărate locuri la fel de frumoase și mai puțin ticăloase.

4. Guineea, Liberia, Sierra Leone. Sunt țările în care este epidemie de Ebola. Dacă nu lucrezi la Crucea Roșie sau la Medici fără frontiere, n-ai ce căuta acolo. Sigur, nu e despre pielea ta, pe care poți să ți-o lași împreună cu oasele pe unde poftești, ci despre pielea altora dacă o să cari boala cu tine, mai ales într-o țară pregătită perfect pentru epidemii și alte dezastre cum e România.

5. Siria și Irak. Le-am ratat milimetric atunci când erau vizitabile. Siria, o minune a Orientului Mijlociu, mi-a fost refuzată de ambasada de la noi care avea nevoie de trei săptămâni pentru o viză și Irakul (nordul care era pacificat) de faptul că noi aveam trupe acolo și grănicerii turci nu mă lăsau fără viză în regulă. Acum, din păcate, țările au devenit nefrecventabile din motive de securitate.

Sigur, multe vedete ale pieței turistice au probleme diverse pe care turismul de masă le face mai mari și mai urâte. Sunt locuri în lumea asta în care triburile au fost transformate în grădini zoologice umane. Sunt țări în care călătorii întrețin prostituția infantilă și traficul de persoane, altele care își distrug definitiv flora și fauna pentru niște amărâți de dolari. De aceea, poate e o idee fericită să te gândești puțin înainte de a-ți folosi banii cât bine și cât rău vor face aceștia, fără să îți amputezi aripile de mare călător.Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

40046 citiri

146 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.