Acasa | Articolul tau | O-ntrebare: mamele sunt feministe?

O-ntrebare: mamele sunt feministe?

 SHARE  

Adaugat in 16 februarie 2015

O-ntrebare: mamele sunt feministe?

Mamele sunt feministe? Foto: Morguefile.com

Când am născut mi s-a urat bun venit în categoria mamelor. Am luat-o așa ca pe o exprimare stereotipă, tot precum ne urăm unii altora sănătate, fericire, mulți ani etc., sau bun venit în categoria celor căsătoriți, divorțați, numai din dorința de a atrage atenția că marcăm un eveniment și nu neaparat că ne gândim cu adevărat la sănătatea celui de lângă noi, la fericirea și la alegerile lui care de multe ori ne incomodează, la faptul că este sau nu căsătorit, divorțat (deși aici s-ar putea găsi curioși).

Nevoia de a aparține unei caste, oricare, și nevoia de a atrage atenția e mult mai mare.

Ei, dar când ești mamă, e altceva! Dacă un statut, de căsătorit de exemplu, îl mai poți schimba, îl poți uita, ignora, șterge chiar, statutul de mamă nu se șterge, ești mamă și gata, punct! Nu vrei nici să epatezi, nici să atragi atenția, nici să ridici degetul ca să dovedești că exiști, tu ești acolo cu copilul în brațe și trebuie să ai grijă de el. Nu vreau să spun că societatea trebuie de facto să ia act de această realitate, să se schimbe doar pentru faptul că tu ai născut, oricum totul se schimbă, o ființă nouă intră în lume cu un nume, cu un statut, cu tot avântul de care e în stare. Vreau să spun că societatea e mai puțin interesată de acest aspect, mai puțin sensibilă la realitatea mamelor.

Dacă s-ar asfalta măcar tot la al zecelea copil o bucată de trotuar să avem pe unde trece cu căruțul noi, mamele astea! Feministele s-au scandalizat că până și-n limbă (n.n. limba germană) există discrimare și nu mai știu cum să scoată pronumele-adverb man din Biblie, că cică s-ar face referire la partea bărbătească și se investesc bani în proiecte care să susțină această idee! Iar noi, mamele, dacă îndrăzim să cerem bani mai mulți pentru alocația copilului! Dacă am primi ajutor când trebuie să urcăm căruțul în autobuz, în tren, într-un magazin…Feministele s-ar scandaliza, unele te-ar da în judecată, dar noi, mamele…? Dacă unii bărbați ar vedea o cucoană pe tocuri cu plasele doldora, dând să iasă din mall, ar sări repede să i le ia, să-i deschidă ușile, să o petreacă până la cel mai apropiat taxi etc. Nu ar exista, la unii, atâta determinare și avânt dacă ar vedea mame cu copilul în brațe sau în căruț, cu plase și alte acareturi. Ba, dimpotrivă, am văzut cum cineva a ieșit din magazin trântindu-i ușa în nas mamei ce aștepta cu căruțul la intrare. Nu poți să te superi, dar nici nu poți fi surâzătoare. Nu și nu, dar să vociferăm pe unde putem că avem nevoie de mai multă atenție!

Feministele să-și deschidă singure ușile, să-și care ele între ele bagajele și să vorbească pe limba feministă, cu frau sagte și nu cu man sagte, dar mamele au nevoie de ajutor! Normal că nu stau să-l ceară la fiecare pas, dar oleacă de atenție nu strică. Dacă vedeți o mamă alăptând într-un restaurant, pe o bancă în parc, oriunde, nu vă scandalizați, așa cum am văzut eu într-un clip, mergeți mai bine și duceți-i o sticlă cu apă.

Cerem prea mult, prea multă atenție este chiar așa de greu de dăruit???

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Mihaela Claudia Condrat
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6538 citiri

83 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.