Acasa | Articolul tau | Nu vreau un copil ascultător!

Nu vreau un copil ascultător!

 SHARE  

Adaugat in 20 februarie 2015

Nu vreau un copil ascultător!

Copil ascultator. Foto: sxc.hu

Experiență proprie cu o jucărie pe masă: "Rareș, nu te urca pe scaun. Am zis să nu te urci!" Încă nu vorbea și învăța să meargă singur, dar s-a întors și privirea lui mă întreba: "De ce?!". I-am spus epuizată:  "Pentru că ai putea să cazi și ... pentru că așa zic eu!"

Nu numai că s-a grăbit să se urce pe scaun și era să cadă în cap de două ori, dacă nu eram lângă el, dar, ajuns pe scaun, a și început să țopăie furios. Nu l-a mai interesat jucăria de pe masă.

Din experiența asta am învățat câte ceva și, intr-o situație similară, cu toată epuizarea (de care, oricum, eu eram responsabilă să o gestionez) am reacționat așa:

"Hai, Rareș, poți să ajungi sus, doar ai grijă. Pune un picior aici, ține-te cu o mână de aici. Hai că poți." Rareș se cățăra pe un scaun clasic cu spătar, cu un rând de proptele pentru picioare. Ajuns sus, cu jucăria în mână, s-a uitat la mine, să se asigure că sunt mândră de el. Și, da, eram mândră de el, iar el fericit.
Dar cel mai fericit a fost când ...

Eram la mimi acasă (mama mea și bunica lui Rareș). Copilul meu avea de escaladat un scaun fără proptea și fără spătar. A înconjurat scaunul de două ori, căutând propteaua pe care să pună un picior, așa cum făcea acasă. Eu nu m-am implicat deloc, eram doar foarte aproape, cu o carte în mână. A ridicat un picior și piciorul nu se oprea în nimic, a ridicat și celălalt picior, la fel. A mai înconjurat o dată scaunul. Foarte preocupat. Și-a întors privirea către mine, a ajutor, dar eu m-am prefăcut cufundată în lectură. A revenit. Când și-a dat seama că nu are cum să se urce pe acel scaun, că metoda învățată nu îl ajută, a făcut ceva care m-a surprins.

A dărâmat scaunul cu picioarele paralel cu podeaua și l-a tras din nou foarte aproape de masă. A prins blatul mesei cu ambele mâini și s-a folosit de scaunul pus la orizontală ca de o treaptă. Ajuns sus, a încercat să-și elibereze ambele mâini, dar nu avea stabilitate. Așa că a desprins o singură mână, cu cealaltă ținând foarte încordat masa, și a însfăcat rapid jucăria.

Ca să se dea jos, avea nevoie de ambele mâini. Ce a făcut? A aruncat jucăria pe jos, s-a prins iar zdravăn cu mâinile de blatul mesei și a derulat mișcarile. Doamne, cât era de fericit. Îi sclipeau ochișorii. Se mulțumise pe el, nu pe mine. Reușise singur!

Copilul meu este exact cum mi-am imaginat că va fi și nu este nici pe departe un copil ascultător. Bine, nici nu aveam cum să-mi imaginez o așchie netedă, când trunchiul este brăzdat de imperfecțiuni. Să lămuresc și asta, eu văd frumusețea tocmai în imperfecțiune!

Rareș, până la 1 an și 6 luni, nu a dormit legat mai mult de o oră, zi sau noapte. La trei luni, se încăpățâna să stea în poziția șezut. La aproape 6 luni, se prindea de apărătorile pătuțului și nu se lăsa până nu ajungea în picioare. La 10 luni a făcut primii pași singur.

Un copil foarte iute, cu care greu reușeam să țin pasul. Și pe cât de iute, pe atât de temperamental. Mi-a fost greu, încă îmi este, dar refuz să-l standardizez. Am făcut și eu greșeli, multe, toți părinții fac, dar mi-am ascultat copilul și el m-a învățat.

Și am învățat să nu-mi doresc un copil ascultător, ci un copil care să exploreze, să experimenteze, să caute răspunsuri, să cadă și să se ridice, să pună la indoială, să gândească pentru el! Pentru că vreau să-i văd acea sclipire din ochi și când va fi adult.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Jurnalul unei mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

14079 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.