Acasa | Good to know | Viaţa fără cumpărături

Viaţa fără cumpărături

 SHARE  

Adaugat in 16 iunie 2015

Viaţa fără cumpărături

Ce poate face viaţa fără cumpărături dintr-o femeie. Foto: sxc.hu

La finele anului trecut am pornit un plan ambiţios şi neverosimil, în care ţinta era să duc o viaţă frumoasă, armonioasă, o viaţă fără cumpărături. După cinci luni de la demararea lui, am tras câteva concluzii zdravene, pe care vi le împărtăşesc şi vouă!

Momentul în care am ajuns la aceeaşi lungime de undă cu eul meu interior în privinţa cumpărăturilor a fost de o importantă covârşitoare pentru propria existenţă. Shopperiţă cu state vechi şi iubitoare până la delir a obiectelor vestimentare cu poveste, detaliu şi parfum, a trebuit să fac un efort gigantic să mă hotărăsc că e vremea să mă astâmpăr şi să încetez cu cumpărăturile, chiar dacă numărul lor nu însemna neapărat o gaură zdravănă în buget (magazinele tip outlet, second-hand-urile şi eBay-ul sunt mană cerească pentru orice iubitor de fashion). De clipă în care am luat decizia am povestit le vremea ei, dar ce a urmat de-atunci e încă un mister pentru multă lume, ba chiar şi pentru mine. Tăierea raţiei la haine, bijuterii, încălţăminte şi alte accesorii a lăsat, însă, un gol destul de mare în sufletul meu. Care trebuia umplut cu ceva. Iniţial au fost cărţile şi cremele de faţă şi de corp, iar mai apoi au fost unul-două parfumuri. Nimic epatant, totul relativ low-profile şi musai la reduceri sau în ofertă, ca să nu înlocuiesc o dependenţă cu alta.

Clipa mărturisirii

Începutul lunii mai, însă, s-a dovedit a fi momentul în care cuţitul sau mai bine zis eticheta unui produs nou mi-a ajuns la os. Trăisem, totuşi, o viaţă fără cumpărături. Pentru că trebuia să particip la o petrecere la care era obligatorie prezenţa unui accesoriu de păr adecvat, mi-am călcat pe promisiune şi pe inimă şi mi-am cumpărat unul. Ştiu, puteam să împrumut de la cineva, dar am evitat această variantă. Accesoriului de păr i s-a adăugat mai apoi o splendidă rochie vintage şi o pereche de pantaloni din catifea, dar şi un munte de regrete că n-am mai putut continua ceea ce mi-am propus şi că m-am dezamăgit pe mine. Nu pot spune că am mai simţit la fel de multă exuberanţă în momentul achiziţiilor ca înainte şi cred că mai am şi acum un gust sălciu în interior, din pricina eşecului. În plus, nu mai pot băga mâna-n foc că mă pot opri aici şi relua planul iniţial, deşi cumva nu mai am aceeaşi tragere de inimă pentru cumpărături pe care o aveam anul trecut pe vremea asta.

Epilog

În urma acestei experienţe de zero cumpărături am rămas nu numai cu mai mulţi bani în portofel, ci şi cu câteva învăţăminte. Îmi dau seama că cele patru luni de no-shopping au însemnat pentru mine mai mult decât mi-aş fi putut imagina vreodată şi mi-au demonstrat că încă mai am un dram de ambiţie.

Pe de altă parte, am aflat că e uşor să te apuci de un lucru sănătos, e greu să te ţii de el fără să clipeşti, iar şi mai greu este să nu cedezi stimulilor, tentaţiilor, capcanelor şi provocărilor care îţi sunt puse (în)voluntar în faţă.

Şi un ultim lucru pe care l-am mai învăţat este că, deşi se spune că viaţa e scurtă şi că merită trăită (carpe diem, nu?), contează mai mult este să fie trăită cu rost şi seninătate. Şi neapărat pe un calapod care să-ţi vină şi să-ţi priască. Eu cred că ştiu clar acum care e acel calapod.

Text de Raluca Dumitrică

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

14309 citiri

7 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.