Acasa | Good to know | Medii sociale noi in societatea germana

Medii sociale noi in societatea germana

 SHARE  

Adaugat in 21 august 2015

Medii sociale noi in societatea germana

Medii sociale noi in societatea germana, Foto: captura sinus-institut.de

Institutul de cercetare SINUS din Germania a publicat o statistică a mediilor de la nivelul societății germane contemporane. Institutul a creat în realitate categoriile sociale - pe care le denumește ”mediile sociale Sinus”, având chiar pe această categorie o marcă înregistrată.

Mediile la care se face referire sunt organizate în funcție de caracteristici demografice specifice precum educația, profesia sau veniturile membrilor societății, cu alte cuvinte în funcție de principalele criterii de demarcație la nivel social, criterii din viața de zi cu zi a locuitorilor Germaniei și care sunt definitorii pentru aceștia.

Astfel, conform graficului de statistică prezentat găsim clasa superioară, cea mijlocie și clasa de jos. Pe lângă criteriul claselor, în grafic mai există și criteriul organizării în funcție de tradiții, de modernizare, și de o nouă orientare socială încă nedenumită. Ceea ce mai este special în acest grafic al Institutului Sinus este îmbinarea socială a mediilor și regăsirea lor în mai multe clase sociale.

Astfel, în clasa superioară vom găsi conservatorii (10%), intelectualii liberali (10%), profesionistii (7%) expediționarii (7%). De asemenea, există social-ecologiștii (7%) care sunt prezenți atât în categoria clasei superioare cât și în cea a clasei mijlocii. Dintre aceștia, cei care păstrează valorile tradiționale sunt conservatorii, moderniști sunt intelectualii liberali, dar și o parte dintre conservatori și interpreții.  În rândul mediilor care se înscriu în  noua orientare socială îi regăsim pe interpreți și o parte dintre exploratori.

În clasa mijlocie se găsesc o parte dintre tradiționaliști, care reprezintă în total 14%, burghezia de mijloc (14%), pragmaticii adaptați (9%) și o parte dintre hedoniști. Tradiționaliștii sunt evident în categoria celor care păstrează tradițiile, moderniști sunt burghezii de mijloc. Cei din rândul noii orientări sociale sunt pragmaticii adaptați și hedoniștii.

În clasa de jos există o parte dintre tradiționaliști, o parte dintre burghezii de mijloc, precarii (9%) și hedoniștii care, în total, reprezintă 15%, practic cel mai mare procent. Dintre aceștia, moderniști sunt cei din burghezia de mijloc și precarii iar cei din noua orientare sunt hedoniștii.
Institutul Sinus ne definește categoriile.

Astfel, mediile intelectuale liberale sunt liberalii declarați care au avut parte de o educație elitistă, cu o dorință de a-și controla singuri existența, cu un spectru larg de interese intelectuale.

Conservatorii sunt cei care au etica răspunderii și a succesului, pretenția exlusivității și a conducerii versus tendința de retragere și de delimitare.

Social-ecologiștii sunt idealiștii, critici ai consumismului, cu o conștiință impregnată de idei sociale și ecologice: sunt sceptici ai globalizării și pledează pentru corectitudine politică și diversitate.

Profesionistii (Performer) sunt elita de performanță, capabilă de multi-tasking, orientată în funcție de eficiență, cu o gândire economică globală și o pretenție avangardistă.

Expediționarii (Expeditives Milieu) sunt cei care au impregnate puternic individualitatea avangardei digitale: sunt neconvenționali, creativi, mental și geografic mobili și permanent în căutare de limite noi și de schimbare.

Burghezia de mijloc este masa de populație care este pregătită pentru performanță și adaptare. Caracteristică este afirmarea în general a ordinii societății. Acest mediu tinde spre stabilitate socială și profesională, spre relații sigure și armonioase.

Tradiționaliștii sunt cei care au supraviețuit războiului și care iubesc siguranța și ordinea; sunt ancorați în structurile tradiționale ale culturii muncii.

Pragmaticii adaptați sunt membrii ai societății mobile, care tind să-și atingă scopul în viață. Ei au impregnate ca principii existențiale: pragmatismul și socoteala utilității lucrurilor, sunt orientați spre a avea success, sunt capabili să facă compromisuri, sunt hedoniști și convenționali, cu o puternică necesitate pentru flexibilitate și siguranță (”flexicurity”).

Hedoniștii sunt acea categorie socială din straturile de jos ale societății  sau din rândul societății moderne care este strict orientată spre distracție. Trăiește aici și acum, refuză convențiile sociale și solicitările de a se purta civilizat.

Mediul precar este acea parte a clasei de jos a societății care își caută orientarea și participarea socială, cu frici puternice de viitor și cu resentimente; conectați la un standard de consum încearcă să compenseze handicapul social. Au slabe perspective de ascensiune socială, cu atitudini reactive, retragere în propriul lor mediu social.   

Pentru cei interesați care doresc să consulte graficul, puteți accesa următorul link: http://www.sinus-institut.de/loesungen/sinus-milieus.html.Autor: Al.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

3424 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.