Acasa | Opinii | Chiar, ce-ar fi făcut Fecioara Maria?

Chiar, ce-ar fi făcut Fecioara Maria?

 SHARE  

Adaugat in 12 noiembrie 2015

Chiar, ce-ar fi făcut Fecioara Maria?

Maica Domnului cu pruncul, muzeul Arhiepiscopiei din Cipru. Foto: caia.ro

Un profesor de religie de la Vianu le-a pus elevilor de liceu următoarele întrebări: “Ce-ar fi făcut Fecioara Maria dacă ar fi fost invitată la un marș împotriva Guvernului?” și “Ce-ar fi făcut Fecioara Maria dacă ar fi invitată în Colectiv?”

Sigur, întrebările ar fi putut fi puse întru întunericire și au un aer de blasfemie zdravănă, dar, de fapt, ele au niște răspunsuri care s-ar putea să scape elevilor de liceu din pricina faptului că la noi în școli se face și religie foarte prost și istorie foarte aiurea.

Să începem cu marșul de protest. Fecioara Maria e un personaj deopotrivă foarte luminos și curajos. E o tânără pe care acum am numi-o adolescentă care primește într-o bună zi o veste de la un înger. Nu în vis, ci în trezie, adică atunci când conștiința ei funcționează plenar. Sigur, îngerul îi spune că va deveni mama lui Mesia, asta în ordin spiritual, dar în logica vieții ei curente, o anunță că va fi o tânără necăsătorită care va naște un prunc. Îngerul nu o obligă la nimic, ci o invită să își folosească libertatea de a spune da. Fecioara acceptă vestea cea bună și își asumă, nici mai mult, nici mai puțin, o posibilă condamnare la moarte pentru că asta pățeau suspecții de adulter în vremea Mariei. Își asumă, dacă nu asta, o viață de țintă, cu un prunc pe care l-ar fi putut naște bastard, țintă și el a răutății oamenilor. Dar și-n plan spiritual, adolescenta își asumă o sarcină uriașă, de ieșire din propriul confort, din curgerea unei vieți obișnuite. Câți dintre noi n-am amânat fie și-un protest pentru că am vrut să stăm la căldurică? Câți dintre noi rupem din confortul nostru măcar o bucățică astfel încât să luptăm pentru o cauză comună, mai mare decât cea care ocupă spațiul nostru privat? Câți dintre noi avem curajul de a spune adevărul, nu zic de a ne asuma o viață de proscriși în numele unui crez? Așadar, cred că dacă Fecioara Maria ar fi văzut în marșul de prostest ceva cu o utilitate mai mare decât zgândărirea propriului orgoliu, ar fi mers.

Mai e un posibil scenariu. Epoca lui Iisus înseamnă pentru Palestina și nașterea și creșterea unei mișcări naționaliste anti-romane. Zeloții erau cei care luptau împotriva stăpânirii imperiului și erau de multe feluri, inclusiv unii violenți și radicali. De asemenea, zeloții erau fundamentaliști în monoteismul lor, adică apropiați de mediul “pur religios” al familiei Fecioarei. Sigur, Fecioara Maria și Iisus au o misiune diferită, mai importantă decât cea de a-i alunga pe romani din Palestina, dar Iisus “recrutează” printre apostoli și un zelot, pe Simon, dar și un strângător de taxe pentru romani, pe Matei, punându-i la aceeași masă pentru o cauză comună. Ni se predă o lecție importantă aici, aceea că un ideal mai mare decât noi ne poate uni, chiar dacă avem poziții opuse în anumite privințe. Așa că, dacă Fecioara n-ar fi avut o misiune mai importantă, dacă în Palestina romanii erau sensibili la marșuri, nu văd de ce n-ar fi ieșit la unul.

Cât despre petrecerea din Colectiv, lucrurile sunt destul de simple. Știu că mulți vor să proiecteze propria lor încruntare și lipsă de bucurie, morga lor izvorâtă din prostie, nu seriozitate, asupra lui Hristos și a Mariei. Nu trebuie să fii credincios ca să înțelegi din citirea Noului Testament că Iisus predică bucuria, blândețea, iubirea, lucruri incompatibile cu aspra judecată a aproapelui. Sigur, pe vremea Fecioarei nu erau cluburi și nici muzică din chitară electrică, dar oamenii cântau și dansau. Până și în templu era tradiția muzicii produse de instrumente, așa că îmi pot închipui că petrecerile vechilor evrei erau destul de gălăgioase. Istoricii spun că principalele influențe muzicale veneau de la greci și că cele mai întâlnite instrumente erau cele de suflat: aveau corn de bronz, un tip de cimpoi și alte țevi de lemn sau metal. Se adăugau la asta lira, tobele și cinelele. Sigur, n-avem o biografie completă a Fecioarei, dar știm din Evanghelii că ea se duce cu Iisus la o nuntă, în Cana Galileii, unde se bea vin bun și se petrece. Și-apoi se termină vinul. Nu Iisus hotărăște să transforme apa în vin, ci mama lui, Fecioara, îl roagă să facă asta. Așa se petrece prima minune publică a Mântuitorului. Și această primă minune e legată de o nevoie omenească deloc sofisticată, la o petrecere gălăgioasă, într-un loc probabil întunecat, cu nuntași care-și trăiau fericirea și celebrau dragostea a doi tineri. Iisus vine pe pământ printre oameni și pentru oameni, iar Fecioara îl însoțește în acest drum fantastic. Ar fi fost Fecioara Maria în Colectiv dacă ar fi fost invitată? Probabil că da, așa cum a fost și-n Cana Galileii. Și știți ce e mai frumos? Că și-ar fi adus și Fiul cu ea.Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

10344 citiri

41 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.