Acasa | Good to know | Pana cand moartea ne va desparti sau casatorie de test?

Pana cand moartea ne va desparti sau casatorie de test?

 SHARE  

Adaugat in 25 noiembrie 2015

Pana cand moartea ne va desparti sau casatorie de test?

Mariaj temporar. Foto: Photoxpress

Casatoriile incheiate pe termen limitat sunt dezirabile, cata vreme nu sunt implicati copiii, spunea sexologul britanic Havelock Ellis in 1891.

La vremea respectiva acesta avea 32 de ani, era virgin si proaspat casatorit cu scriitoarea Edith Lees, care era, de fapt, lesbiana. Cei doi nu au facut niciodata sex, asta deoarece Havelock Ellis era impotent, dar casatoria lor a durat, in mod neasteptat, pana la moartea lui Edith, scrie aeon.co.

Ideea lui Haverlock Ellis de casatorie pe termen limitat a mai fost discutata si in alte vremuri, sub nume diferite.

Un exemplu in acest sens ar fi nuvela lui Goethe, scrisa in 1809 si intitulata "Elective Affinities". Nuvela este bazata pe metafora pasiunii guvernate de legile chimiei si dezbate modul in care stiinta influenteaza ceremonia maritala, conform wikipedia.org.

Un alt exemplu ar fi cartea "The Marriage Problem", scrisa in 1809 de paleontologul americal E D Cope, carte in care sustine ca orice mariaj ar trebui sa inceapa cu un contract incheiat pe 5 ani, contract pe care oricare dintre soti il poate incheia sau extinde pe alti 10-15 ani, perioada in urma careia contractul poate fi incheiat pe termen nelimitat.

In 1966, antropologa americana Margaret Mead a sugerat o versiune in doua etape a casatoriei - un "angajament individual" care s-ar potrivi tinerilor, dar care ar putea fi transformat in "angajament pentru cresterea copilului" daca sotii erau pregatiti sa isi asume aceste obligatii.  In 1971 legislatorul Lena Regele Lee a propus un tip de casatorie contractuala ce poate fi reinnoita o data la 3 ani. In 2007 un legislator german a propun, in mod asemanator, un contract marital pe 7 ani, in 2010 in Filipine un grup de femei au propus un contract pe 10 ani si ar mai fi si alte cazuri asemanatoare.

Insa in ciuda acestor situatii, contractele conjugale pe termen limitat cu posibilitatea de prelungire au ramas, in mare parte, numai o idee. Cu toate astea, daca privim lucrurile din perspectiva istorica, mariajele temporare au fost, de fapt, practicate de-a lungul timpului de popoarele indigene din Peru, de popoarele indoneze ale secolului al XV-lea, de catre japonezii antici si lumea islamica si se pare ca si in vremurile noastre suntem pe cale sa punem aceasta idee in practica.

Un sondaj efectuat recent indica faptul ca din ce in ce mai multi tineri sunt de acord cu mariajul de test, fiind dispusi sa semneze un contract pe 2 ani de zile, care poate fi ulterior neinnoit, conform unui articol scris de autoarea Jessica Bennett si publicat in time.com.

Ideea care sta la baza acestor incercari de a schimba termenii contractuali ai unui mariaj este impotrivirea fata de celebrul slogan "pana cand moartea ne va desparti". In realitate acest lucru se aplica unui procent foarte mic dintre persoanele care se casatoresc.

Conform unei statistici realizate acum doi ani in Statele Unite ale Americii, circa 40% dintre proaspetii casatoriti erau, de fapt, la a doua casatorie, iar 10% dintre mariaje nu dureau mai mult de 5 ani. In lumina acestor statistici putem afirma ca ideea mariajului temporar este binevenita.

Prezentul contract conjugal, incheiat cu termenul de valabilitate "pana cand moartea ne va desparti", a fost valabil, mai degraba, in jurul anilor 1000, cand mariajele durau, in medie, 12 ani, si cand multe femei mureau dand nastere pruncilor, afirma autoarea americana Stephanie Coontz. Dar acesta nu este si cazul zilelor noastre si, chiar daca devenim melancolici de fiecare data cand auzim despre un cuplu ca au implinit 15, 25, 50 de ani de casnicie, trebuie sa ne gandim in primul rand daca legatura acestora a fost sau nu una fericita. Iar in majoritatea cazurilor este vorba despre casatorii in care dragostea s-a risipit demult, sexul a disparut odata cu ea si, in schimb, au aparut resentimentele si neintelegerile dintre parteneri.

Astfel, longevitatea in sine nu ar trebui sa fie un indicator al fericirii unei casnicii si, decat sa stam intr-o casnicie "pana la moarte" si nefericiti, mai bine avem sansa sa ne reinnoim contractul conjugal si sa il ajustam modului in care evolueaza relatia cu partenerul de viata.

Asa cum mentiona Gary S Becker, laureat al Premiului Nobel pentru economie, daca fiecare cuplu si-ar putea personaliza si ajusta contractul conjugal in functie de ceea ce considera ca este important pentru ei, nu ar mai exista prejudecati cu privire la institutia casatoriei si stigmatizare sociala in privinta deciziilor pe care sotii le iau in mod privat pentru binele propriu.

Iar daca societatea ar fi cu adevarat interesata de problema esecului casniciilor si sotii isi doresc sa fie cu adevarat fericiti, atunci ar trebui sa regandim termenii contractuali ai mariajelor si sa renuntam la expresia "la bine si la rau, pana cand moartea ne va desparti” si, poate, sa o inlocuim cu expresia "te voi alege din nou", ori de cate ori va fi cazul.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

10353 citiri

87 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.