Acasa | Cariera | Copiii şi eficienţa la job

Copiii şi eficienţa la job

 SHARE  

Adaugat in 5 ianuarie 2016

Copiii şi eficienţa la job

Cariera si Familie / Foto: Agerpres

Incredibil, dar venirea copiilor pe lume poate să ne facă să fim mai eficienți la job. Da, pe bune!

Nu mi-am imaginat că o să spun vreodată acest lucru, dar vă vine să credeţi că, paradoxal, copiii m-au făcut să fiu mai organizată şi mai eficientă la job? Nu e o glumă, chiar văd o serie de avantaje incontestabile în domeniul profesional de când sunt mamă. Şi, dacă stau să mă gândesc cu atenție, cu fiecare copil apărut în familie lucrurile s-au schimbat şi mai mult în bine din acest punct de vedere, iar eu am bifat o serie de aspecte care m-au ajutat să fiu eficientă la job. Iată care sunt acestea!

Punctualitatea

Nu spun vreo noutate absolută acum, dar punctualitatea este unul dintre lucrurile pe care copiii m-au învăţat să le respect cu sfinţenie. Nu eşti punctual, rişti să îţi strici programul întregii zile, să pierzi momente importante și să îi superi foarte tare pe cei care te așteaptă. Tot datorită copiilor am învăţat că nu trebuie să-mi mai fie frică de ceas, ci să-l consider unul dintre ajutoarele mele în gestionarea programului zilnic. Poate părea o bizarerie, dar prietenia asta dintre mine şi el a eliminat o bună parte din stres şi a contribuit la punctualitatea mea.

Seriozitatea

Am încercat întotdeauna să fiu un om serios, care să şi facă ceea ce a spus şi care să nu bage la înaintare pretexte, explicaţii întortocheate şi scuze puerile când ceva n-a fost respectat. Nu doar că e benefic pentru cartea mea de vizită, dar cred că e benefic şi pentru relaţiile cu cei din jur. Însă copiii m-au făcut să ţin cu dinţii şi mai mult de acest atribut şi să nu încalc cu nimic promisiunile făcute lor, celor dragi şi oamenilor cu care intracţionez în interes de serviciu.

Stabilirea priorităţilor

Dacă până să am copii orele păreau să fie mai dilatate, de când cu ei lista priorităţilor s-a schimbat tare. Nu-mi mai permit să am timpi morţi la muncă, nici să aloc mai mult timp cafelei mele preferate cu lapte sau să stau la poveşti (despre copii, evident!) la telefon ori pe chat cu prietenele, pentru că toate astea m-ar face să rămân în urmă cu sarcinile ce trebuie duse la bun sfârşit. Pe de altă parte, s-o spunem pe de-a dreptul, timpul liber se minimizează atât de mult după ce avem copii, încât trebuie în mod cât se poate de clar să ne stabilim mai bine priorităţile, ca să dăm randament.

Identificarea domeniilor care îmi fac cu adevărat plăcere

Să lucrez într-un domeniu care îmi place, alături de oameni care nu te lasă să te plictiseşti, care mă motivează şi de la care pot constant „fura” câte ceva, a fost unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat de când am devenit mamă. Nu numai pentru că datorită copiilor am putut să văd lumea printr-o altă lentilă, dar şi pentru că mi-am dat seama că pot şi trebuie să fiu un exemplu pentru ei, să-i fac să înţeleagă că munca înnobilează omul şi că varianta la care trebuie să aspirăm este ca meseria pe care o facem să ne placă teribil, nu să fie o povară.

Creşterea nivelului de încredere în propriile forţe

Copiii m-au făcut să cred că expresia sky is the limit are un sâmbure mare de adevăr în ea. Chiar dacă reuşesc să îmi văd lungul nasului şi să ştiu clar care îmi sunt competenţele, sunt în mod cert mai ambiţioasă, mai doritoare să evoluez şi am mai multă încredere în propriile forţe. Un alt aspect pozitiv aici este că, deşi nu mi-am propus neapărat să las să se vadă cât mai mult din cele enumerate, copiii au percutat la ele şi mi-au spus adesea că nimic nu li se pare nici lor imposibil! Ok, recunosc, de entuziasm tot de la mine s-au molipsit!

Text de Raluca Dumitrică

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6285 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.