Acasa | Calatorii | Tapas – între prezent şi legendă

Tapas – între prezent şi legendă

 SHARE  

Adaugat in 1 februarie 2016

Tapas – între prezent şi legendă

Gustari spaniole. Foto: Ramona Cuciuch

O vizită în Spania înseamnă, de cele mai multe ori, şi o experienţă culinară unică. Ori, tabloul gastronomic nu ar fi complet fără vestitele tapas.  Apetisante, făcând cu ochiul din galantar, acestea au o istorie pe cât de interesantă pe atât de puţin cunoscută.

În română termenul “tapa” se traduce prin “capac”, derivă din “tapar” – a acoperi, a ascunde  iar legenda spune că în secolul al XVI-lea proprietarii localurilor în Castilla, dându-şi seama că mirosul puternic al brânzei maturate poate acoperi gustul vinului alterat sau de proastă calitate, au răspândit obiceiul de a acoperi paharele cu o bucăţică de brânză. Alţii îl consideră iniţiatorul acestui obicei pe regele Alfonso al X-lea care, călătorind în Cádiz, s-a oprit pentru o mică gustare la hanul din localitate. Cum pe terasă bătea un vânt nărăvaş iar hangiul dorea să protejeze paharul de vin al majestăţii sale, acesta a sosit acoperit cu o feliuţă de jamon. Regelui, aparent, i-a plăcut această asociere astfel încât, comandând al doilea pahar de vin, a solicitat că acesta să fie însoţit de o nouă „tapa”, un capac ca cel dinainte. În a două jumătate a secolului XVI termenul tapa se folosea în Spania, ca o traducere a franţuzescului étape, pentru a face referire la staţionarea soldaţilor aflaţi în marş de mai mult de o zi.  “Tapa” era locaţia unde aceştia se aprovizionau, “tapear” era acţiune de aprovizionare propriu-zisă şi “montar tapa” reprezenta pregătirea şi planificarea aprovizionării.

.

Astăzi tapa a căpătat valenţe noi. Deoarece în Spania localnicii iau cina destul de târziu (de cele mai multe ori după orele 21 ) nu este neobişnuit ca, ieşind de la serviciu, să se oprească pentru un pahar de vin într-unul dintre multele baruri unde, alături de băutură, li se servesc adesea gratuit aceaste mici gustări ce potolesc foamea. În funcţie de zonă ele pot purta denumiri diferite. Li se mai spune banderillas ( diminutivul de la bandera - steag ), bocas sau pinchos (pintxos în bască ) pentru că cele mai multe sunt fixate cu o scobitoare. În unele locuri fiecărui “pincho” i se asociază o scobitoare de formă sau culoare specială, astfel încât la final, numărând scobitorile de fiecare fel să se poate socoti nota. Se servesc calde (fructe de mare, sardine, scrumbie) sau reci (brânză, măsline) iar preţul variază de la 1 la 2 euro, în funcţie de ingrediente, locaţie şi ingeniozitatea cu care acestea sunt prezentate. Mai multe tapas pot constitui media ración ( o jumătate de porţie ) sau una ración(o porţie întreagă), caz în care acestea pot înlocui cu succes masa de seară.

.

Tapas sunt un melaj între conceptul de cină şi conceptul de socializare, de aici şi verbul 'tapear'(a consuma tapas) sau expresia  'ir de tapas' (a colinda mai multe locaţii cu scopul de a consuma tapas). Socializarea este însă cea mai importantă componentă a ecuaţiei şi, datorită capacităţii ei extraordinare de a aduce oamenii împreună, mica gustare este o caracteristică importantă a culturii spaniole. Ea a fost cu succes “exportată” şi în  America de Nord, Mexic sau Argentina. Merită, deci, să faceţi un sondaj înainte de a călători pentru a găsi cele mai populare locaţii ale destinaţiei dumneavoastră şi să mergeţi să încercaţi tapas împreună cu localnicii.Autor: Ramona Cuciuch
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9085 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.