Acasa | Good to know | Oamenii sunt prin natura lor poligami

Oamenii sunt prin natura lor poligami

 SHARE  

Adaugat in 18 aprilie 2016

Oamenii sunt prin natura lor poligami

Relatii. Foto: istock foto

Oamenii sunt prin natura lor poligami: acesta este modul in care s-au organizat familiile de la inceputul vietii umane pe pamant. In mod paradoxal suntem in acelasi timp adepti nu numai ai poligamiei, ci si ai poliandriei.

Cel putin acestea sunt afirmatiile profesorului David Barash in cartea sa "Out of Eden: The Surprising Consequences of Polygamy", conform psychologytoday.com. David Barash este profesor de psihologie si biologie evolutionara in cadrul Universitatii din Washington si s-a facut cunoscut datorita celor 30 de carti scrise pe teme precum violenta umana si comportamentul sexual in randul animalelor si al oamenilor. Iata care sunt argumentele profesorului Barash pentru sustinerea naturii poligamice:

1. Diferente de ordin fiziologic:

In cazul speciilor poligame masculii sunt mai dezvoltati din punct de vedere fizic decat femelele, iar acest lucru se datoreaza faptului ca acestia sunt pusi in situatia sa concureze pentru partenerele cu care vor sa isi intemeieze o familie. In cazurile speciilor de animale in care poligamia este sistemul principal de imperechere, cum este cazul elanilor si al gorilelor, dintr-un numar mic de masculi rezulta un numar mare de urmasi, iar acest tip de organizare sociala are drept consecinta un numar mare de masculi maturi care raman neimperecheati. Cu alte cuvinte, sustine autorul, cu cat este mai mare gradul de practicare al poligamiei in randul unei specii, cu atat numarul de burlaci creste.

In cazul gorilelor, unde nivelul de poligamie este mare, masculii sunt cu mult mai masivi si mai dezvoltati fizic decat femelele; in cazul maimutelor din specia gibon, unde este predominanta monogamia, femelele si masculii sunt de aceeasi talie.

Dar cum stau lucrurile in cazul oamenilor? Barbatii sunt in mod clar mai bine dezvoltati din punct de vedere fizic decat femeile, iar diferentele sunt cu atat mai evidente daca luam in considerare nu numai intaltimea, ci si masa musculara, in mod special in zona bratelor si membrelor inferioare.

Aceasta discrepanta la nivel fiziologic are o deosebita importanta, insa aceasta discrepanta nu este cel mai bun argument in favoarea naturi poligame a oamenilor, insa este un bun indicator al faptului ca de-a lungul evolutiei noastre poligamia a jucat un rol important in dezvoltarea speciei umane.

2. Diferentele de comportament:

La toate speciile de animale in randul carora este practicata poligamia, masculii sunt mai predispusi la acte de violenta si agresiune, indreptate in mod special catre ceilalti masculi. De asemenea, masculii sunt echipati cu o anatomie care contribuie la jocul de intimidare in fata competitorilor: coarne, canini mari, gheare ascutite si asa mai departe.

In consecinta, in acelasi fel in care poligamia este asociata in mod direct cu discrepante de ordin fiziologic intre sexe, diferentele la nivelul comportamentului apar din aceleasi motive si variaza de la specie la specie in functie de nivelul de practicare al poligamiei.

In randul oamenilor, barbatii - incepand cu varsta adolescentei - au inclinatii catre un comportament agresiv cu mult mai accentuat fata de femei. Autorul mentioneaza ca diferenta la nivelul comportamentului agresiv manifestat de barbati si femei este de 10 la 1 in toate statele americane, iar acest raport este valabil pentru toate tarile in care sunt disponibile aceste date.

3. Maturizarea sociala si sexuala:

La toate speciile poligame femelele se maturizeaza mult mai rapid decat masculii, atat la nivel social, cat si din punct de vedere sexual. Termenul tehnic care defineste aceste diferente este "bimaturism sexual" ("sexual bimaturism") si poate fi observat cu usurinta in randul oamenilor in perioada adolescentei, cand fetele cu varste curpinse intre 12 si 16 ani sunt mai dezvoltate decat colegii lor de sex masculin, si mult mai mature, atat din punct de vedere social si emotional, cat si sexual.

Asa cum era de asteptat aceste diferente variaza in randul speciilor in functie de gradul de poligamie practicat de-a lungul evolutiei acestora. Spre exemplu in cadrul unor specii, precum sunt maimutele bufnita sau maimutele marmoset, unde este practicata monogamia, atat femelele, cat si masculii se dezvolta sexual, social si emotional la aceeasi varsta.

"Bimaturismul sexual" este foarte des intanit la oameni, mai ales in randul adolescentilor din Occident, este de parere autorul.

4. Date empirice:

Exista dovezi confirmate de cercetatorii antropologi in urma unui studiu interculturat efectuat pe 849 de societati si care arata ca inainte de dezvoltarea lumii occidentale 83% din societatile indigene erau in mod preferential de ordin poligamic, 16% erau monogame si numai 1% erau de tip poliandric.

Asadar, originile noastre poligamice pot fi sustinute cu date specifice in ciuda faptului ca societatea a evoluat si a devenit in mod predominant de tip monogamic.Autor: G.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

16325 citiri

71 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.