Acasa | Opinii | Te-ai gândit vreodată cum este generația copiilor de astăzi și cum eram noi, copiii de ieri?

Campanie sustinuta de Itsy Bitsy

Te-ai gândit vreodată cum este generația copiilor de astăzi și cum eram noi, copiii de ieri?

 SHARE  

Adaugat in 27 aprilie 2016

Te-ai gândit vreodată cum este generația copiilor de astăzi și cum eram noi, copiii de ieri?

Generatia de astazi. Foto: Photoxpress

De ceva vreme am ajuns la concluzia că noi am fost generația cu cheia la gât, iar copiii de astăzi sunt generația cu tableta în mână.

Deseori ne frământăm pentru ce fel de lume îi pregătim pe copii și ne gândim mai puțin la ce fel de copii pregătim pentru această lume.

Copiii de astăzi sunt adulții de mâine care vor construi lumea viitorului. Fiecare dintre ei va avea contribuția sa, iar o mare parte din ceea ce va deveni adultul se datorează modului în care părintele îl ghidează și se implică în viața lui în anii copilăriei.

În activitatea mea am prilejul să lucrez cu zeci de copii cu vârsta cuprinsă între trei și optsprezece ani, copii ce provin din medii variate, atât din familii sănătoase, cât și din centre de plasament și zone defavorizate.

Ceea ce am observat în ultimii ani, este că acești copii se distanțează emoțional de ceilalți din ce în ce mai mult și își petrec câteva ore zilnic într-o altă lume, cea virtuală.

Lumea virtuală poate părea un univers bogat și interesant, realitatea devenind plictisitoare în comparație cu aceasta. Copiii își pierd treptat abilitățile de a folosi creativitatea în joc, de a interacționa cu ceilalți, de a folosi gândirea logică, dar și de a-și dezvolta inteligența emoțională.

Din păcate, aceasta este realitatea cu care ne confruntăm astăzi, aceea în care copiii se refugiază în lumea virtuală din dorința de a merge într-un univers unde totul este posibil. Mintea lor este șlefuită de valorile transmise la televizor, iar copiii își găsesc deseori alinarea în brațele tabletei, dorind să umple golul afectiv din viața lor.

Iti propun să fii atent la ușile pe care le deschizi în relaționarea cu copilul tau. Dacă tehnologia este folosită frecvent ca mijloc de control, sau pentru a-l ține pe copil ocupat și liniștit, atunci efectele pe termen lung pot fi devastatoare în dezvoltarea sa.

Tehnologia nu ar trebui să ocupe niciodată locul părintelui.

Știu cât de ocupați suntem cu toții, în goana aceasta spre mai mult, spre a-i împlini copilului nevoile fizice și a-i oferi ceea ce tu nu ai avut când erai copil. Și mai știu că tu îți dorești să nu-i lipsească nimic copilului tău.

Dar se poate întâmpla să-i lipsești chiar tu. Timpul petrecut cu părintele este o nevoie esențială a copilului, care îi poate fi satisfăcută doar prin prezența ta în viața lui. Un copil poate fi dus la cele mai bune școli, poate avea cele mai frumoase haine și ultimele gadget-uri apărute pe piață, însă dacă este “subnutrit emoțional”, consecințele pe termen lung se vor vedea nu doar acum, dar și la maturitate.

La final de articol îți lansez o provocare: gândește-te câți ani din viață și-a petrecut copilul conectat la tehnologie (televizor, tabletă, telefon).
Spre exemplu, un copil de 12 ani, care a avut acces la televizor de la 3 ani și s-a uitat în medie 3 ore/zi, timp de 340 zile/an, și-a petrecut peste un an din viață în fața televizorului.

Copilul tău câți ani din viață și-a petrecut în lumea virtuală, departe de tine?

Adriana Mitu – Instructor acreditat aware parenting in Romania, autoarea cartii “Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”, Parenting Trainer si Facilitator de workshop-uri pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor 
Autor: Adriana Mitu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8338 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.