Acasa | Opinii | Copiii noștri funcționează după un program comunist într-o societate capitalistă

Copiii noștri funcționează după un program comunist într-o societate capitalistă

 SHARE  

Adaugat in 5 mai 2016

Copiii noștri funcționează după un program comunist într-o societate capitalistă

Programul copiilor. Foto: Photoxpress

Copiii noștri au vacanță aproape 5 luni pe an, deși noi, părinții, avem dreptul la aproximativ 22 de zile de concediu. Ce facem cu ei în tot acest timp?

Am intrat și eu în rândul părinților care nu au cu cine să-și lase odraslele în cele aproape cinci luni de vacanță pe an. Parcă din ce în ce mai mult mi se pare că rămân fără soluții. Mai mult, în curând băiatul cel mare va începe școala și simt că problemele logistice că mă vor depăși total.

Cu cheia de gât?

Acest program după care funcționează învățământul românesc exista și pe vremea când eram noi copii. Între timp, societatea s-a schmbat, majoritatea dintre noi lucrăm la privat, de la ora 9.00 la ora 18.00, în cel mai fericit caz, și cu maxim 22 de zile de concediu anual.

M-am întrebat adesea cum se descurcau părinții noștri. În cazul meu, datorită faptului că locuiam într-un oraș foarte mic, cu un trafic de maxim 20 de mașini pe zi pe stradă, mi-au pus de la șapte ani cheia de gât și m-au lăsat să mă descurc. Aveam mâncare în frigider pe care trebuia să mi-o încălzesc și să mănânc la prânz și până veneau ei de la serviciu îmi făceam de lucru prin casă. Doar că ei veneau de la serviciu la ora 16.00! Nu stăteau niciodată peste program și nu le fixa nici un șef întâlniri cu clienți seara astfel încât să nu mă poată lua de la grădiniță. În timpul vacanțelor mă trimiteau la țară la bunici sau mă lăsau singură acasă până veneau ei de la serviciu.

Din start, eu nu pot urma exemplul lor și trebuie să găsesc alte soluții.

Bonă, afterschool sau școală de vară?

Am stat de vorbă și cu o învățătoare pe tema aceasta și, fără să aibă vreo legătură cu subiectul care mă apăsa pe mine, mi-a spus că dascălii au nevoie de odihnă. Lucrul cu copiii este extrem de solicitant și, prin urmare, ei, învățătorii și educatorii ar avea nevoie de vacanțe mai dese, nu neapărat mai lungi. Total de acord, dar noi ce facem?

Toamna nu începe bine școala sau grădinița că deja vine o săptămână de vacanță. De Crăciun, copiii stau trei săptămâni în vacanță. Iarăși, nu începe bine anul, că după 5-6 săptămâni iarăși vine vacanța! Iar asta ca să nu mai vorbesc despre vacanța de vară care durează o veșnicie…

Eu nu am bunici unde să-i trimit pe cei mici, nu am nici o rudă cu care să-i pot lăsa măcar câteva zile. Marele meu noroc este că soțul meu este freelancer și mai poate sta el cu copiii în timpul vacanțelor. Dar lucrează, nu stă pur și simplu acasă, așa că trebuie să-mi ajustez și eu programul de la serviciu astfel încât o parte din zi să-l dublez.

Ne-am gândit să angajăm o bonă, însă nu ne permitem să o plătim lună de lună, iar doar pentru perioada vacanței nu vrea nimeni să se angajeze.

Am căutat grădinițe de vară, însă din păcate nu am găsit nici o grădiniță de stat, iar a plăti taxa la o grădiniță particulară pentru doi copii înseamnă să renunțăm la vacanța, pentru că altfel nu ne permitem cheltuiala. Și cred că sunt foarte mulți părinți care nu-și permit astfel de cheltuieli!

Ce e de făcut cu programul școlilor?

Când am realizat că se apropie școala, primul meu gând nu a fost legat de școala la care îl vom înscrie sau de învățătoarea care se va ocupa de el, ci a fost legat de cum vom putea gestiona programul.

Evident că vom alege școala în funcție și de posibilitatea acesteia de a oferi un program de afterschool. Însă numai când mă gândesc că băiețelul meu va sta 10 ore pe zi la școală, fără să doarmă la prânz, mi se pare cumplit de obositor pentru el. Și toate astea pentru că eu trebuie să merg la serviciu.

Dacă nu ne permitem asemenea cheltuieli și dacă nu avem nici un ajutor din partea nimănui, ar trebui să nu mai facem copii? Voi cum vă descurcați?

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

16493 citiri

47 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.