Acasa | Opinii | Copiii noștri funcționează după un program comunist într-o societate capitalistă

Copiii noștri funcționează după un program comunist într-o societate capitalistă

 SHARE  

Adaugat in 5 mai 2016

Copiii noștri funcționează după un program comunist într-o societate capitalistă

Programul copiilor. Foto: Photoxpress

Copiii noștri au vacanță aproape 5 luni pe an, deși noi, părinții, avem dreptul la aproximativ 22 de zile de concediu. Ce facem cu ei în tot acest timp?

Am intrat și eu în rândul părinților care nu au cu cine să-și lase odraslele în cele aproape cinci luni de vacanță pe an. Parcă din ce în ce mai mult mi se pare că rămân fără soluții. Mai mult, în curând băiatul cel mare va începe școala și simt că problemele logistice că mă vor depăși total.

Cu cheia de gât?

Acest program după care funcționează învățământul românesc exista și pe vremea când eram noi copii. Între timp, societatea s-a schmbat, majoritatea dintre noi lucrăm la privat, de la ora 9.00 la ora 18.00, în cel mai fericit caz, și cu maxim 22 de zile de concediu anual.

M-am întrebat adesea cum se descurcau părinții noștri. În cazul meu, datorită faptului că locuiam într-un oraș foarte mic, cu un trafic de maxim 20 de mașini pe zi pe stradă, mi-au pus de la șapte ani cheia de gât și m-au lăsat să mă descurc. Aveam mâncare în frigider pe care trebuia să mi-o încălzesc și să mănânc la prânz și până veneau ei de la serviciu îmi făceam de lucru prin casă. Doar că ei veneau de la serviciu la ora 16.00! Nu stăteau niciodată peste program și nu le fixa nici un șef întâlniri cu clienți seara astfel încât să nu mă poată lua de la grădiniță. În timpul vacanțelor mă trimiteau la țară la bunici sau mă lăsau singură acasă până veneau ei de la serviciu.

Din start, eu nu pot urma exemplul lor și trebuie să găsesc alte soluții.

Bonă, afterschool sau școală de vară?

Am stat de vorbă și cu o învățătoare pe tema aceasta și, fără să aibă vreo legătură cu subiectul care mă apăsa pe mine, mi-a spus că dascălii au nevoie de odihnă. Lucrul cu copiii este extrem de solicitant și, prin urmare, ei, învățătorii și educatorii ar avea nevoie de vacanțe mai dese, nu neapărat mai lungi. Total de acord, dar noi ce facem?

Toamna nu începe bine școala sau grădinița că deja vine o săptămână de vacanță. De Crăciun, copiii stau trei săptămâni în vacanță. Iarăși, nu începe bine anul, că după 5-6 săptămâni iarăși vine vacanța! Iar asta ca să nu mai vorbesc despre vacanța de vară care durează o veșnicie…

Eu nu am bunici unde să-i trimit pe cei mici, nu am nici o rudă cu care să-i pot lăsa măcar câteva zile. Marele meu noroc este că soțul meu este freelancer și mai poate sta el cu copiii în timpul vacanțelor. Dar lucrează, nu stă pur și simplu acasă, așa că trebuie să-mi ajustez și eu programul de la serviciu astfel încât o parte din zi să-l dublez.

Ne-am gândit să angajăm o bonă, însă nu ne permitem să o plătim lună de lună, iar doar pentru perioada vacanței nu vrea nimeni să se angajeze.

Am căutat grădinițe de vară, însă din păcate nu am găsit nici o grădiniță de stat, iar a plăti taxa la o grădiniță particulară pentru doi copii înseamnă să renunțăm la vacanța, pentru că altfel nu ne permitem cheltuiala. Și cred că sunt foarte mulți părinți care nu-și permit astfel de cheltuieli!

Ce e de făcut cu programul școlilor?

Când am realizat că se apropie școala, primul meu gând nu a fost legat de școala la care îl vom înscrie sau de învățătoarea care se va ocupa de el, ci a fost legat de cum vom putea gestiona programul.

Evident că vom alege școala în funcție și de posibilitatea acesteia de a oferi un program de afterschool. Însă numai când mă gândesc că băiețelul meu va sta 10 ore pe zi la școală, fără să doarmă la prânz, mi se pare cumplit de obositor pentru el. Și toate astea pentru că eu trebuie să merg la serviciu.

Dacă nu ne permitem asemenea cheltuieli și dacă nu avem nici un ajutor din partea nimănui, ar trebui să nu mai facem copii? Voi cum vă descurcați?

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

17039 citiri

47 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.