Acasa | Good to know | Care este legatura dintre sex si violenta

Care este legatura dintre sex si violenta

 SHARE  

Adaugat in 9 mai 2016

Care este legatura dintre sex si violenta

Sex si violenta. Foto: Morguefile.com

Actul sexual si manifestarea violentei sunt, din punct de vedere neurologic, mai apropiate decat am fi crezut: ambele acte sunt declansate de acelasi grup de neuroni - conform unui studiu efectuat de David Anderson, cercetator in neurostiinte la Institutul Caltech din California, Statele Unite ale Americii, scrie Quartz.

David Anderson a publicat mai multe studii de cercetare care arata ca, atat la soarecii de laborator, cat si la musculitele de otet (drosophila melanogaster) actele sexuale si cele agresive au aceeasi baza neurologica. Cercetatorul este de parere ca "este foarte probabil" ca acelasi tip de circuit neuronal care leaga actul sexual de manifestarea violentei sa fie valabil si pentru oameni si sugereaza ca exista o baza neurologica innascuta pentru aceasta asociere.

In cadrul cercetarilor sale, Anderson a constatat ca in cazul masculilor un grup mic de neuroni (de aproximativ 10 pentru fiecare emisfera a creierului musculitelor si de aproximativ 2.000 pentru fiecare emisfera a creierului soarecilor de laborator) controleaza atat pornirile sexuale, cat si comportamentul agresiv.

Aceste descoperiri au fost facute cu ajutorul unei harti neuronale de mare precizie prin intermediul careia David Anderson a reusit sa urmareasca activitatea fiecarui neuron. In prezent cercetatorul vrea sa stabileasca daca este posibil ca acest grup de neuroni sa determine cele doua tipuri de comportament simultan, sau daca este vorba de un mecanism care le conduce pe rand pe fiecare dintre acestea.

Legatura stransa ce are loc intre cele doua tipuri de actiuni nu este deloc surprinzatoare, este de parere cercetatorul american, avand in vedere ca in cazul animalelor comportamentele sunt similare - ambele implica o abordare initiala si o interactiune stransa, precum si folosirea simturilor, in special prin detectarea mirosului partenerului. Mai mult decat atat, in cazul unor insecte comportamentul sexual este insotit de acte de violenta, declara acesta.

De ce sunt aceste doua acte atat de strans legate?

David Anderson este de parere ca actul sexual a condus la manifestarea tendintelor agresive. De-a lungul timpului agresivitatea manifestata intre masculi a fost modul in care acestia au luptat pentru accesul la resurse, alimente, teritoriu, precum si la partenere. "Neuronii care controleaza comportamentul sexual ar fi evoluat de-a lungul timpului, dand nastere unor conexiuni neuronale care controleaza comportamentul agresiv," declara cercetatorul. Astfel ar putea fi explicata proximitatea neuronilor care determina cele doua tipuri de comportament.

Desi cercetatorul american nu a studiat in mod direct creierul uman, acesta este de parere ca studiile sale ne ajuta sa intelegem mai bine modul in care functioneaza creierul uman. "Putem sa invatam care sunt principiile prin care creierul mamiferelor proceseaza informatiile si le converteste intr-un anumit tip de comportament, pornind chiar de la studiile efectuate asupra vietuitoarelor care au un sistem neuronal mai simplu. Ceea ce arata aceste studii este ca, la un nivel abstract, exista o organizare functionala a circuitelor si a modului in care se prelucreaza informatiile, iar aceasta organizare este alcatuita similar de la musculitele de otet, la soareci si la oameni," a adaugat acesta.

"Pana la urma zonele in care acesti neuroni au fost identificati la soareci - hipotalamusul si amigdala - sunt unele dintre cele mai primitive parti ale creierului uman, din punct de vedere al evolutiei creierului. Aceste zone au o structura similara la soareci si oameni si, desi nu stim cu certitudine ca si aceste circuite neuronale care controleaza impulsul sexual si cel agresiv ar functiona la fel in cazul oamenilor, este foarte probabil insa sa fie asa, deoarece din punct de vedere social si cultural sexul si violenta se suprapun destul de frecvent," mai adauga cercetatorul, care sugereaza ca aceasta tensiune ar putea fi asociata cu un anumit tip de comportament agresiv la oameni, nascut din lipsa de adaptare la contextul social.Autor: G.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7095 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.