Acasa | Good to know | Paradoxul scaderii nivelului de fericire la femei

Paradoxul scaderii nivelului de fericire la femei

 SHARE  

Adaugat in 19 mai 2016

Paradoxul scaderii nivelului de fericire la femei

Fericirea femeilor. Foto: Photoxpress

Din anii 1970 si pana in zilele noastre femeile din Statele Unite ale Americii si din Europa au declarat un nivel din ce in ce mai scazut de satisfactie in ceea ce priveste calitatea vietii lor, desi, in conformitate cu statisticile, acestea sunt mai longevive decat barbatii, in ciuda faptului ca se confrunta cu niveluri mai ridicate de saracie si sunt predispuse diverselor forme de discriminare si violenta sexuala.

Mai mult decat atat, desi in ultimii zeci de ani femeile au castigat drepturi si libertati politice, sociale si economice, asteptarea ca acestea sa fie din ce in ce mai multumite de viata lor nu este indeplinita. "Paradoxul scaderii nivelului de fericire la femei" a fost observat si adus la cunostinta publicului larg de catre economistii Betsey Stevenson si Justin Wolfers, sot si sotie. Acestia au analizat tendintele de evolutie a nivelului de bunastare si fericire la cetatenii americani intre anii 1970 si 2005 si au ajuns la cateva concluzii surprinzatoare, scrie theguardian.co.uk.

Stevenson si Wolfers au descoperit, pe perioada cercetarii lor, ca in anii 1970 femeie au declarat un nivel de bunastare mai mare prin comparatie cu barbatii. Dupa aceea, treptat, pana in anii 1990 nivelul de bunastare declarat de acestea a scazut sub cel al barbatilor, in timp ce pentru acestia din urma a ramas constant.

Dupa anii 2000 nivelul de "nefericire relativa" a femeilor a scazut, insa barbatii au continuat sa se bucure de un nivel cel putin egal, daca nu chiar putin mai ridicat, de bunastare perceputa la nivel subiectiv.

Cei 35 de ani de studiu au avut in vedere progresele inregistrate pe subiectul drepturilor femeilor americane si a puterii financiare in randul acestora. Spre exemplu, in anul 1974 Congresul american a renuntat la discriminarea financiara care avea in vedere acordarea de credite bancare in functie de sex; 1975, statele americane au interzis excluderea femeilor din juriul alcatuit de cetateni in cadrul proceselor; iar in 1976 a fost instituita legea violului conjugal in apararea femeilor.

In toti cei 35 de ani salariile femeilor care lucrau cu norma intreaga au variat de la 60% din salariul mediu al unei persoane de sex masculin, pana la 76% din acesta, inca un punct slab pentru o tara care declara ca are un sistem de evaluare bazat, in primul rand, pe meritele angajatilor.

Desigur ca aceste lucruri au determinat femeile sa se declare mai putin fericite. Sa luam spre exemplu si faptul ca tot in aceasta perioada rata condamnarilor la inchisoare a crescut in randul potentialilor lor parteneri de viata, iar aceasta rata nu se reflecta in datele sondajelor de opinie realizate pe barbati, intrucat detinutii nu au fost inclusi in aceste cercetari de piata.

Din anii 1980 si pana in anii 2000 America a inregistrat o creste de 5 procente a numarului de afro-americani condamnati la inchisoare, ceea ce a insemnat ca numarul barbatilor de culoare de dupa gratii depasea numarul acelora care erau inscrisi in universitati si colegii. Iar statisticile arata ca aceste lucruri au avut un impact major in ceea ce priveste rata casatoriilor, ajungand sa inregistreze o scadere de 13 procente in tot acest timp.

Insa simplul fapt ca mai mult barbati au fost trimisi dupa gratii nu poate explica lipsa de fericire a femeilor americane, intrucat femeile din alte tari industrializate au raportat, de asemenea, un nivel la fel de scazul al bunastarii vietii lor in ultimele decenii.

Cercetatorii Stevenson si Wolfers au observat aceeasi diferenta intre nivelul de fericire raportat de barbati si cel raportat de femei si in Europa, pe aceeasi perioada de cercetare.

Asadar, de ce cum ar putea fi explicata aceasta scadere a nivelului de sfatisfactie in ceea ce priveste calitatea vietii oamenilor in special in randul persoanelor de sex feminin?

Exista dovezi care sprijina ideea ca drepturile si rolurile femeilor in ceea ce priveste viata de familie, atat din Statele Unite ale Americii, cat si din Europa, nu au evoluat in paralel cu schimbarile ce au avut loc pe piata muncii. Si pentru ca femeile care erau angajate se ocupau in acelasi timp si de treburile casnice, ce includ si ingrijirea copiilor, acestea duceau o povara dubla, care le facea sa renunte la timpul lor liber, relaxare si odihna.

Iar cand aceste responsabilitati din planul profesional si personal, ce apartin de vietii de familie, au fost masurate - asa cum au facut cercetatorii americani pe durata studiului de fata in toate tarile europene - rezultatele au aratat care a fost impactul acestora asupra nivelului de bunastare raportat de femei.

Spre exemplu, femeile din Suedia sunt mai putin fericite decat omoloagele lor din Grecia, probabil pentru ca asteptarile si pretentiile suedezilor in ceea ce priveste egalitatea de gen sunt mai mari, spun cercetatorii. Mai putin de 35% dintre femeile din Suedia fac trei sferturi din munca de gospodarie, prin comparatie cu 81% dintre femeile din Grecia, arata studiul.

Iar ceea ce sta in spatele acestor asteptari si pretentii din randul barbarilor suedezi are legatura cu faptul ca, asa cum arata datele studiului, efectuarea muncilor casnice de catre barbati ii ajuta pe acestia sa se simta mai folositori si, prin urmare, sa pice mai greu prada depresiei, in schimb aceasta contribuitie creste riscul de depresie in randul femeilor. Munca gospodareasca se pare ca ii ajuta pe barbati sa se simta mai atractivi si eficienti, in schimb, in cazul femeilor, efectuarea muncilor casnice lasa impresia ca acestea se simt exploatate.

Ceea ce conchid cercetatorii, insa, este ca femeile din societatile liberale sunt mai putin fericite si mai predispuse sa observe actele discriminatorii, intrucat acestea se compara in mod automat, atat la nivelul oportunitatilor de lucru, cat si din punct de vedere al venitului, cu toate persoanele din contextul social, inclusiv cu cele de sex masculin. Insa femeile care au fost crescute in societatile patriarhale isi definesc identitatea in functie de rolul pe care o femeile il are, conform conceptiei traditionale, in familie si in viata de cuplu, comparandu-se numai cu persoanele de sex feminin din viata lor sociala, in functie de care isi evalueaza privilegiile si oportunitatile.

Aceste diferente ar putea explica si de ce s-au inregistrat valori scazute ale nivelului de bunastare din randul femeilor americane. Drepturile si oportunitatile financiare ale femeilor au evoluat - la fel cum s-a petrecut in toate tarile industrializate - ceea ce le-a determinat pe acestea sa aiba asteptari din ce in ce mai mari si sa compare cu forta de munca si oportunitatile persoanelor de sex masculin.

Fiind intrebate cat de satisfacute sunt de viata lor, femeile gospodine din anii 1970 au raspuns in functie de calitatea vietii de familie, insa in zilele noastre aceeasi intrebare provoaca la analizarea mai multor aspecte ale vietii femeilor, atat pe plan personal, cat si pe plan profesional, si naste, dupa cum arata studiul de fata, un paradox al fericirii in randul acestora.Autor: G.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7904 citiri

23 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.