Acasa | Good to know | Cum ne exprimam pe Facebook: barbati versus femei

Cum ne exprimam pe Facebook: barbati versus femei

 SHARE  

Adaugat in 6 iunie 2016

Cum ne exprimam pe Facebook: barbati versus femei

Barbat. Foto: Morguefile.com

Un nou studiu arata cat de diferit este limbajul folosit de femei si barbati pe Facebook

Zece milioane de actualizari ale statusului utilizatorilor de Facebook confirma faptul ca femeile si barbatii folosesc limbaje diferite pe platformele de socializare. O echipa de cercetatori de la Universitatile din Pennsylvania, Melbourne, Cambridge si Stony Brook au analizat timp de doi ani postarile online ale utilizatorilor de Facebook pentru a scoate la iveala care sunt diferentele dintre femei si barbati atunci cand vine vorba despre felul in care utilizatorii se exprima in mediul online, scrie Quartz.

In cadrul primului studiu efectuat pe aceasta tema, cercetatorii au analizat subiecte de discutie purtate in mediul online, precum si cuvintele folosite in cadrul acestora, in randul a 10 milioane de postari efectuate de 52 de mii de utilizatori de sex masculin si feminin. Datele au aratat ca limbajul folosit de catre femei a fost "mai cald, plin de compasiune si politicos", in timp ce limbajul folosit de barbati a fost "rece, ostil si impersonal."

Subiectele de discutie care au fost cel mai adesea folosite de femei au facut uz de cuvinte cu conotatii pozitive, precum "bucuros", "fericit", "prieteni" si "familie".  In schimb, in randul subiectelor dezbatute de catre barbati, cuvintele cele mai frecvent utilizate au avut conotatii mai putin pozitive: "fotbal", "lupta", "politica", "sport", "competitie".

Un al doilea studiu a fost realizat de cercetatori pe un esantion de circa 15 mii de utilizatori Facebook, pe baza carora analistii au identificat subiectele de discutie purtate de ambele sexe in legatura cu doua dimensiuni ale relatiilor interpersonale: cele de afiliere, nivel in cadrul caruia limbajul utilizat continea mai multe declaratii de sustinere si intelegere, si cele asertive, alcatuite din critici, declaratii imperative si contraargumente.

Prin comparatie cu cercetarile efectuate anterior, autorii studiului au observat ca exista un nivel similar de asertivitate intre ambele sexe. Cercetatorii explica acest lucru prin faptul ca utilizatorii de sex masculin au fost mai inclinati sa foloseasca un limbaj "categoric si rece" si sa se angajeze in dezbateri pe subiecte mai controversate, folosind adesea injurii si cuvinte critice, in timp ce femeile au fost mai inclinate sa isi manifeste asertivitatea "printr-un limbaj ferm, dar cald", folosind expresii ale emotiilor pozitive si manifestandu-si afectiunea fata de interlocutor.

Cercetatorii nu au dat un verdict clar in ceea ce priveste diferentele ce reies din limbajul utilizat in mediul online de catre barbati si femei. "Am putea interpreta rezultatele cercetatorilor drept o dovada a faptului ca femeile sunt din ce in ce mai ferme si asertive. Acest lucru ar putea fi explicat si prin tendita exercitata la nivel social de femei la locul de munca, mai cu seama in randul acelora care ocupa pozitii de conducere in companii," explica Dr. Margaret L.Kern, co-autoarea studiului si lector la Universitatea din Melbourne.

Pe de alta parte rezultatele cercetarilor ar putea sa ne ateste faptul ca in mediul online utilizatorii se comporta similar, indiferent de sex. Oamenii sunt conectati in mediul online, iar prietenia are un efect egalizator. Cu alte cuvinte, nu ierarhia relatiilor interumane influenteaza nivelul de asertivitate folosit de acestea, adauga autoarea.

Cu toate astea cercetarea de fata are limitele sale. Cercetatorii sunt de parere ca in viitor ar trebui sa fie studiate si alte dimensiuni ale relatiilor interpersonale, pe langa afiliere si asertivitate, si recunosc faptul ca in mediul online comportamentul utilizatorilor poate fi total diferit de cel exercitat in viata reala, in randul ambelor sexe.Autor: G.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6161 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.