Acasa | Opinii | Țara asta sătulă de copii

Țara asta sătulă de copii

 SHARE  

Adaugat in 28 iunie 2016

Țara asta sătulă de copii

Joaca. Foto: sxc.hu

“Valea, bă, la scara voastră! Dacă vă mai prind aici, vă bat de vă las lați, mama naibii vă ia!” Este discursul pensionarului de vis-a-vis, cel care crește 20 de pisici. Și se adresează copiilor noștri.

Lui i se alătură vecinul care apără bara de covoare, de parcă s-ar consuma metalul de la mâinile copiilor care se agață de ea. Și vecina care păzește gardul pus de primărie de parcă ar fi ulucile casei părintești. Strada din spatele blocului, unde se joacă de multe ori copiii, e un front pe care se luptă oamenii mari și copiii care le încurcă lumea.

De ce suntem atât de porniți?!

Pe când era Tudor în perioada de cărucior și mergeam la aprovizionare, copilul și căruțul erau punctul meu slab. Puteam fi depășită la coadă sau împinsă nervos dacă blocam un raft cu căruciorul copilului. La coada specială pentru gravide și părinți cu copii mici, se găseau mereu oameni care refuzau să cedeze locul pentru că “nu te-am pus eu să vii cu plodul după tine”. Pe atunci, nu aveam curaj să protestez și preferam să tac din gură ca să nu isc un scandal. Dar acum, că al meu e mare, am mai mult aplomb să iau atitudine. Nu despre asta e vorba, însă. Nu pricep în ruptul capului cum să nu vezi că e de bun simț să protejezi copiii? Implicit, pe mamele lor? De unde se nasc ura, nepăsarea, grobianismul care să-ți permită să pui confortul tău mai presus de dreptul- uman și legal- al unui copil?

Sunt copii, nu derbedei

Veniseră la un moment dat, în prag de campanie electorală pentru primăria sectorului 4, niște oameni cu o mașină în care aveau încărcate componentele unui mic loc de joacă pentru copii. Gest electoral au ba, ne bucuram că o să avem două leagăne la umbră, în grădina din spate, unde oricum nu se întâmplă nimic. Ei, aș! Au ieșit pensionarii și i-au alungat pe cei de la primărie. A fost o răscoală în toată regula. Că fac gălăgie “derbedeii”, că asta e grădina lor și dau geamurile spre ea. Geamurile de la baie. Probabil sunt mai mulți pensionari decât copii, în plus ăștia mici n-au nici drept de vot, așa că mașina primăriei a plecat așa cum a venit, cu bucățile de leagăne cu tot, iar copiii au rămas cu buza umflată.

Nici la școală nu se poate

La doi pași e școala. Cu teren de sport. Cu poarta închisă cu lacăt. Nu calcă picior de copil pe teren sau în curtea școlii, care devine muzeu intangibil după orele de curs. Cum să intre copiii așa, când vor ei? Vor să se joace? Să meargă în parc. Numai că, vedeți, părinții nu pot să stea în parc pe cât și-ar dori copiii sau ei înșiși. Mai avem și noi de făcut o mâncare, de bifat un serviciu, ba chiar, din când în când, ne mai și odihnim. Huoooo, știu, așa ceva nu s-a mai auzit! Pe când eram copil eu, țin minte că ne jucam cât era ziulica de lungă – în vacanță, inclusiv în curtea școlii. Inclusiv în spatele blocului. Erau și atunci câțiva tartori cu nervii întinși, de care fugeam mâncând pământul, dar clar erau mai puțin frustrați oamenii și mai blânzi cu copiii. Iar copiii ăștia ai noștri nu sunt animale sălbatice pe care să le ținem captive în parc. Nici infractori condamnați, să nu aibă dreptul să umble pe stradă. Culmea, au drepturi ca orice om. Și obligații, printre care nu se numără să fie invizibili sau muți. Sunt vii, au chef de viață și de joacă, sunt gălăgioși câteodată și mai fac și prostii. Că sunt copii. Așa cum am fost și noi, și cei care îi alungă, le vorbesc urât sau îi pun să nu se mai atârne de bară că se consumă metalul. Gălăgia lor e veselă, haioasă, fără griji și sună ca o muzică, dacă stai s-o asculți fără nervi zburliți. Pe lângă asta, au dreptul să fie aici pentru că lumea asta e pentru ei la fel de mult ca pentru alții. Și da, vin înarmați. Au mingi, coardă, ba chiar și sticle de apă cu dopul găurit acum, că ne-a cotropit canicula. Au chiar și cretă cu care mâzgălesc griul asfaltului și îl fac să râdă cu șotroane colorate și cu fețe de prințese. Sunt armele împotriva celor morocănoși care uită că au fost și ei copii sau pur și simplu duc mai departe tradiția propriei copilării, în care să-i spui unei persoane cât jumate din tine “te bat de te ia mama dracu’” era legitim și firesc. Haide, România! Hai că-i bună gălăgia!

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

48790 citiri

191 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.